Hyppää pääsisältöön

Laamat ja villasiat ovat mainioita terapeutteja

Vanhusten, lasten ja kehitysvammaisten arkea piristää kummasti, kun vieraaksi saapuu nelijalkainen terapeutti. Terapiaeläimeksi sopii perinteisten kissojen ja koirien lisäksi myös vaikkapa laama tai villasika.

Vanhainkotien ja muiden hoitokotien asukeille terapiaeläimen vierailu on usein viikon kohokohta. Päivien piristysruiskeen lisäksi terapiaeläimet parantavat elämänlaatua. Eläintä voi vapaasti silitellä ja sille voi jutella, vaikkei haluaisi jutella muiden ihmisten kanssa.

Koiruuksia vieraili vuonna 1993 kolmessa vanhainkodissa, joissa terapiakoirat olivat jo tuttu näky. Osmonkallion vanhainkodissa Helsingissä apulaisosastonhoitajana toimi 1-vuotias karkeakarvainen mäyräkoira Tiitus Junior. Tiitus kävi omistajansa Ritva Kettusen kanssa päivittäin Osmonkalliossa nuolemassa vanhusten naamaa ja tervehtimässä kaikkia vuorollaan.

Nurmijärvellä Röykän sairaalan kuntoutusosastolla Kisu-kissa ja Jetta-koira pitivät huolta potilaiden hyvinvoinnista. Osastonhoitaja Marjatta Erkkonen kertoi, kuinka Kisulle oli lupailtu jopa kunniamitalia sen johdosta, että se nosti isäntänsä sängynpohjalta jälleen elämään kiinni.

Yhdysvalloissa terapiakoirat ovat mukana veteraanien kuntoutusohjelmassa. Siinä stressihäiriöistä kärsivät veteraanit kouluttavat fyysisesti vammautuneille taistelutovereille palveluskoiria. Koirien kanssa työskentelystä on siis terveydellistä hyötyä sekä kouluttajalle että koiran saavalle.

Myös sika ja laama kelpaavat hyvin kuntouttajiksi. Villasika Mikosta on tullut oikea kansallinen tähti, kun se kiertää erilaisissa hoitokodeissa ja esiintyy jopa musikaalissa. Kiitos suuren empatiakykynsä, Mikko on hyväksytty Suomen Karva-Kaverit -yhdistyksen viralliseksi terapiaeläimeksi. Ulla-laama on tuonut hymyn hattulalaisen vanhustenkoti Tuulikellon asukkaiden kasvoille. Laaman valtti terapiaeläimenä on sen erikoisuus: toimintaterapeutin mukaan uuden asian näkeminen herättää kipinää aivoissa.

Teksti: Sonja Fogelholm

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto