Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaanotto 3.4.2013

Rokotehaittailmoitus

”Kuinka saan tehtyä rokotehaittailmoituksen? Minulle rokote ilmeisesti aiheutti aivojen verisuonitulehduksen. Luin, että poliorokotteen harvinaisiin haittavaikutuksiin tämä kuuluu, ja se voi ilmaantua parikin vuotta rokotteen ottamisen jälkeen. Pitääkö minulla olla lääkärintodistus, että rokote on todennäköinen syy?”

Rokotehaittailmoitusta ei voi itse tehdä, vaan jos tulee epäily haittavaikutuksesta, pitää hakeutua terveyden- tai sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Haittailmoitukseen nimittäin merkitään hyvin tarkkaan potilaan perustiedot, esiin tulleet oireet, koska hänet on rokotettu, millä rokotteella, rokotteen eränumero ja niin edelleen. Tuollaista ilmoitusta ei siis edes pystyisi itse täyttämään.

Turvonneet punasolut

”Sairastin ärhäkän noro-vatsataudin, ja verikokeen tulos oli, että punasolut ovat turvonneet. Muut veriarvot olivat ok. Viikon päästä uusi koearvo oli 99. Alkoholi on poissuljettu, folaatti ja B12 ovat ok nekin. Mistä tämä voi johtua? Onko se oire jostain sairaudesta?”

Tuo arvo 99 on juuri ja juuri ylärajan yläpuolella. On totta, että alkoholin liikakäyttö voisi tuollaisen aiheuttaa, samoin folaattien ja B12-vitamiinin puutos. Koska nämä ovat poissuljettuja, saattaa tällainen lievä kohoaminen jäädä selvittämättä. Norovatsatauti voi olla syyllinen, mutta ei se varmaa ole. Voi olla, että vielä tutkitaan retikulosyytit, eli nuorten punasolujen määrä, joiden nousu viittaisi veren hajoamiseen elimistössä. Voi kuitenkin hyvin olla, että mitään ei löydy, arvot vain ovat vähän koholla.

Punasolujen turpoaminen sinänsä ei ole mikään sairaus tai hoidettava oire, joten siitä ei tarvitse olla huolissaan.

Kystien poisto poskionteloista

”Minulla on poskionteloissa kaksi kystaa. Yksi on jo poistettu, mutta näitä muita ei saatu otettua. Kuinka ne voisi poistaa? Voivatko kystat levitä, esimerkiksi aivoihin?”

Ensinnäkin, eivät kystat leviä mihinkään. Nehän ovat nesterakkuloita, ja poskionteloissa hyvin tavallisia. Näyttää olevan niin, että kystat eivät useinkaan liity mihinkään jatkuvaan nuhaan, astmaan tai muuhunkaan oireeseen, joten lähtökohtaisesti niitä ei tarvitse poistaa lainkaan. Voi siis olla huoletta siinäkin mielessä, eivät ne ole vaarallisia.

Jos jostain syystä kuitenkin päätetään, että nuo kystat poistetaan, niin kyllä sekin onnistuu, vaikka sitten leikkaamalla. Mutta sellaiseen ei ryhdytä, ellei poskionteloissa ole jotakin muutakin ongelmaa.

Ilmavaivoihin auttavat ruoat

”Mikä mahtaisi auttaa isännän ilmavaivoihin? Vaikka mitä ruokaa laittaisin, ei se paukuttelu lakkaa lainkaan. Ukkokin kärsii, on kuulemma maha turvonnut ja kipeänäkin.”

Tyypillisimmät ilmavaivoja aiheuttavat ruoka-aineet sisältävät hiilihydraatteja, jotka rupeavat paksusuoleen päästyään käymään. Listalta löytyy muun muassa makeutusaineita, fruktoosia, ksylitolia, laktoosia ja myös prebiootteja, joita on esimerkiksi monissa kevytjogurteissa. Lisäksi pulla ja ruisleipäkin voivat olla syyllisiä.

Hyviä ruoka-aineita taas ovat vaikka kaurahiutaleet, vihreä tee ja ehkä vähän yllättäen paprikajauhe – näiden on todettu hillitsevän ilmavaivoja, turvotusta ja kipristelyä.

Yksilökohtaiset erot voivat kuitenkin olla suuria, joten tehokkainta lienee tehdä omaa tutkimusta, ja kokeilla eri ruoka-aineita. Ruoka- ja oirepäiväkirja on hyvä apu. Apteekista löytyy myös erilaisia lääkekuituja, joita kannattaa tarpeen vaatiessa myös kokeilla.

Omalääkäri Risto Laitila