Hyppää pääsisältöön

Televisio vei suomalaiset matkalle Roomaan

Kun televisio valtasi 1960-luvulla suomalaiskodit, laajeni myös maailmankuva merkittävästi. Uutta olivat myös television matkailuohjelmat, joita Yleisradiokin tarjosi heti ensimmäisistä toimintavuosistaan asti.

Matkailuohjelmien tekijänä ja uusien ohjelmatyyppien kehittäjänä kunnostautui erityisesti television ensimmäinen ohjelmapäällikkö Ville Zilliacus.

Ville Zilliacus aloitti toimittajauransa jo jatkosodan aikana Yleisradion Tukholman kirjeenvaihtajana. Radiotyössä hänet tunnettiin erityisesti ajankohtaisten reportaasien tekijänä.

Sodanjälkeistä vakavailmeistä ohjelmatarjontaa Zilliacus yritti viedä kevyempään ja monipuolisempaan suuntaan. 1950-luvun loppupuolella hän keskittyi suunnitelmaan televisiotoiminnan aloittamista Suomessa.

Ville Zilliacuksen toimittamat matkailuohjelmat olivat television varhaisvuosien suosikkeja. Koska matkailu ei ollut vielä koko kansan huvia, nojatuolimatkailu television ääressä lääkitsi kaukokaipuun tuskaa.

Historian yksityiskohtia ja kulttuurihistoriallista pohdintaa sisältävät Zilliacuksen ohjelmat olivat kaukana myöhempien vuosien matkailuohjelmista ja tosi-tv-seikkailuista.

Roomasta ja sen nähtävyyksistä kertova ohjelma on vuodelta 1968. Rooman historiallisesta ytimestä eli Forum Romanumista kertovat ohjelma tihkuu historian yksityiskohtia, toisena oppaana professori Patric Bruun. Tosin arkisempikin puoli muistetaan mainita viinitupineen ja bordelleineen.

Vastaavia ”matkailupakinoita” Ville Zilliacus teki mm. Venetsiasta, Prahasta, Pariisista ja Brysselistä.

Teksti: Reijo Perälä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto