Hyppää pääsisältöön

Televisio vei suomalaiset matkalle Roomaan

Kun televisio valtasi 1960-luvulla suomalaiskodit, laajeni myös maailmankuva merkittävästi. Uutta olivat myös television matkailuohjelmat, joita Yleisradiokin tarjosi heti ensimmäisistä toimintavuosistaan asti.

Matkailuohjelmien tekijänä ja uusien ohjelmatyyppien kehittäjänä kunnostautui erityisesti television ensimmäinen ohjelmapäällikkö Ville Zilliacus.

Ville Zilliacus aloitti toimittajauransa jo jatkosodan aikana Yleisradion Tukholman kirjeenvaihtajana. Radiotyössä hänet tunnettiin erityisesti ajankohtaisten reportaasien tekijänä.

Sodanjälkeistä vakavailmeistä ohjelmatarjontaa Zilliacus yritti viedä kevyempään ja monipuolisempaan suuntaan. 1950-luvun loppupuolella hän keskittyi suunnitelmaan televisiotoiminnan aloittamista Suomessa.

Ville Zilliacuksen toimittamat matkailuohjelmat olivat television varhaisvuosien suosikkeja. Koska matkailu ei ollut vielä koko kansan huvia, nojatuolimatkailu television ääressä lääkitsi kaukokaipuun tuskaa.

Historian yksityiskohtia ja kulttuurihistoriallista pohdintaa sisältävät Zilliacuksen ohjelmat olivat kaukana myöhempien vuosien matkailuohjelmista ja tosi-tv-seikkailuista.

Roomasta ja sen nähtävyyksistä kertova ohjelma on vuodelta 1968. Rooman historiallisesta ytimestä eli Forum Romanumista kertovat ohjelma tihkuu historian yksityiskohtia, toisena oppaana professori Patric Bruun. Tosin arkisempikin puoli muistetaan mainita viinitupineen ja bordelleineen.

Vastaavia ”matkailupakinoita” Ville Zilliacus teki mm. Venetsiasta, Prahasta, Pariisista ja Brysselistä.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto