Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Sähköpartakoneiden testissä kouraan sopiva voitti

Antti ajaa
Antti ajaa Kuva: Yle parta

Kolme kovaa testasivat edullisen hintaluokan, 70-100 euroa, teräverkkorakenteiset partakoneet. Parhaiten pärjäsi märkäajoonkin soveltuva Braun, joka tarjosi mukavimman ajokokemuksen. Testissä arvioitiin sähköpartakoneiden ajomukavuutta, ajojälkeä ja helppokäyttöisyyttä.

Sähköpartakonemallit jakavat käyttäjiä vahvasti. Tällä kertaan testissä olivat teräverkkomallit. Pyöriväteräiset testasimme toisella kertaa. (lisäys 24.10.2013)Testissä olivat suihkunkestävät Braun ja Panasonic, sekä vain kuiva-ajoon tarkoitettu Remington.

Kolme kovaa olivat kaikki partamiehiä, jotka tarvitsivat parranajon lisäksi parran siistimiseen ja pulisonkeihin myös trimmeriä. Antti Pärnänen oli vannoutunut höylämies, jolla oli nuoruusvuosilta kokemusta vain pyöriväteräisistä parranajokoneista. Aaro Löf taas ei höylistä perustanut, mutta käytti nimenomaan pyöriväteräisiä partakoneita. Simo Kortesaari oli joukon ainoa, jolla oli omassa käytössä teräverkkorakenteinen, mutta vanhamallinen partakone.

Parranajoa suihkussa
Parranajoa suihkussa Kuva: Yle suihku

Miehet olivat yllättyneitä, miten heikosti testin koneet ylipäätään ajoivat.

- Olisi luullut, että vuosien saatossa leikkausominaisuudet olisivat kehittyneet, Simo ihmetteli.

Braun kävi kouraan

Braun (Series 3 340s-4 Wet & Dry) oli perusparranajokoneen näköinen ja tuntuinen. Se sopi parhaiten kolmen kovan kouriin. Sillä oli myös mukavin ajella.

- Tuloksena oli pehmeä iho, Simo totesi.

Aaron mielestä Braun oli jopa paras hänen koskaan käyttämänsä kone, vaikka ajojälki ei välttämättä ollut tehokkain. Antin mielestä koneen trimmeri oli huonoin, koska se jätti karvat varsin pitkiksi, joten sillä ei voinut lyhentää tarkkoja alueita.

Aaro puolestaan piti nimenomaan koneen trimmeristä, jolla oli helppo ajella vaikka koko parta.

Panasonicin ulkonäkö petti

Pirteän punainen ja sulavalinjainen Panasonic (ES-SL41) latasi kovat odotukset, mutta petti pahasti.

- Heti semmonen formulameininki, ihan kuin olisi Kimi Räikkönen, kun lähtee tällä ajamaan. Mutta kun ei sieltä lähde mitään. Se repii ja pistelee eikä trimmerikään toimi, Aaro sadatteli koneen ajo-ominaisuuksia.

Simo huomasi suihkussa, että sentään märkäajossa Panasonic kulki. Mutta sen kummemmin Simo kuin muutkaan eivät pitäneet suihkuominaisuutta tärkeänä, koska kaikkien parranajo vaati peilausta. Märkäajo-ominaisuudesta ei siis lisäpisteitä herunut.

Antin mielestä Panasonicissa oli vielä se huono puoli, että lataukseen tarvittiin jalusta. Kaikissa malleissa oli jalusta, mutta muissa virtapiuhan voi liittää myös suoraan koneeseen.

Parranajoa
Parranajoa Kuva: Yle partakone

Aaro ei ymmärtänyt jalustoiden merkitystä ylipäätään, sillä ne veivät vain turhaa tilaa.

Partakoneiden puhdistaminen onnistui juoksevan veden alla. Myös puhdistamisessa Braun ja Remington olivat Panasonicia helpompia, sillä teräverkon voi laittaa takaisin kummin päin vaan, kun taas Panasonicissa oli vain yksi asento, miten teräverkon voi paikoilleen laittaa.

Remington oli liian järeä

Kaikkien mielestä Remington (F 7800 Titanium X) oli liian iso ja kolho. Ajojälkeen ja mukavuuteen ei oltu tyytyväisiä:

- Kaula ei puhdistunut, ei millään, ei edes brutaalilla hinkkaamisella, Antti totesi.

Simonkin mielestä Remington repi ja pisteli. Aaro tosin joutui yllättymään kuvauspäivänä:

- Ei se ollutkaan niin paha, mitä muistelin, kun kotona leikkasin. Parhaiten tämä nyt leikkasi ihan selkeästi.

Mutta loppukiri ei riittänyt. Remington jäi jumboksi. Tosin sen akun kestoa kiiteltiin. Se lupasi jopa tunnin ajon.

- Ja sitten tämä näyttää minuuteissa, paljonko on jäljellä, Antti kertoi koneen LED-näytöstä.

Testin pisteet jäivät kautta linjan vähäisiksi, sillä vannoutunut höylämies Antti ei ollut tyytyväinen mihinkään laitteista. Braun sai kuitenkin häneltäkin korkeimmat pisteet.

Testitulos

Pisteet 1-5 Hinta €
Braun Series 3 (340s-4) 3,8 99,00
Panasonic ES-SL41 3,1 79,00
Remington F 7800 2,7 89,95

Braun Series 3 340s-4 Wet & Dry

Braun partakone
Braun partakone Kuva: Yle sähköpartakone

"Kolmoisajomenetelmä – kaksoisteräverkko ja integroitu leikkuri, pitkien ihokarvojen viimeistelijä, tunnin lataus 45 minuutin parranajoon ja 5 minuutin pikalataus yhteen parranajoon. "

+ mukavin ja toimivin ajokokemus
+ hyvä muotoilu
+ pehmeä iho ajon jälkeen
+ terä käy molemmin päin, joten helppo puhdistaa

- trimmeri jotenkin vääränkätinen ja jätti karvat pitkiksi

Panasonic ES-SL41

"3-teräinen parranajokone märkä- ja kuiva-ajoon, täyslataus 8 tunnissa, 21 minuutin ajo. "

Panasonicin partakone
Panasonicin partakone Kuva: Yle sähköpartakone

+ vauhdikas muotoilu
+ innostava ulkonäkö

- leikkikalun oloinen
- ei anna sitä, mitä lupaa
- epämiellyttävä ajo
- yllätti heikkoudellaan
- puhdistuksessa terän irroitus vain toisin päin
- latautuu vain jalustassa

Remington F 7800 Titanium X Musta-harmaa

"Eri suuntiin keinuva kaulaosa, kaksoisajopää ja titaanipinnoitettu trimmeriterä, täysi lataus tunnissa, 60 minuutin ajo."

Remington partakone
Remington partakone Kuva: Yle remington

+ hyvä akunkesto ja tunnin ajo
+ akun keston näyttö
+ terä käy molemmin päin, joten helppo puhdistaa

- liian iso
- hinkkaavin ajo
- pistelee ihoa

Tiina Lappalainen, Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.