Hyppää pääsisältöön

Suomalaisessa hiphopissa vihdoin naisten vuoro? Paho Laine on viikon Kellari-artisti

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia Kellarin bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Viime viikon parhaaksi Kellari-artistiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat Lahdessa vaikuttavan naisräppäri Paho Laineen.

Kellariartisti Paho Laine

Viime viikon neljästä Kellari-artistista Uuden musiikin iltavuoron musiikkitoimittajat valitsivat Rebekka Laineen a.k.a. Paho Laine.

- Huippua, että Kellarista löytyy myös naisten tekemää räppiä. Suomessa kyseisen genren naisedustus on aina jäänyt vähäiseksi. Onko nyt naisten vuoro? Toivotaan niin. Toki flow’n ja riimien kanssa on vielä tekemistä, jotta ne saadaan täyteen iskuun, mutta tässä on jo melko hyvät ainekset kasassa. Paljon työtä ja lisää biisejä, niin saatamme kuulla tästä artistista vielä, musiikkitoimittajat perustelivat.

Milloin ja miten perustettu?

-Musiikki on ollut läsnä elämässäni aina. Kirjoitin ensimmäisen runoni 6-vuotiaana. Kuunneltuani 12-vuotiaana isosiskolta varastamani 2Pacin ja Insane Clown Possen levyt, tiesin heti mitä haluan tehdä. Rakastuin täysin kuulemaani rytmiin ja koin vahvan kutsumuksen hiphop-musiikkiin. Aloitin myös kitaran soiton 13-vuotiaana ja harrastan myös laulamista. Näin aloin kirjoittelemaan lyriikoita enemmän ja tekemään erilaisia lauluja. 15-vuotiaana nauhoitin ensimmäisen kunnollisen hiphop-kappaleeni erään Rellun studiossa, Paho Laine muistelee.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Koen tällä hetkellä urani suurimmaksi saavutukseksi sen, että minut on valittu YleX:n viikon parhaaksi kellariartistiksi. Toinen iso saavutus oli tietysti myös se, että mun biisi soi radiossa.

Paljonko olet keikkaillut, millainen live-esiintyjä olet?

-Keikkailin 15-18-vuotiaana aika paljon. Järjestimme Lappeenrannassa ystävieni kanssa erilaisia hiphop-keikkoja ja toki minua pyydettiinkin erilaisiin tapahtumiin esiintymään. Koulun juhlissa esiinnyimme oman bändimme kanssa ja olen käynyt kirkossa Lappeenrannassa soittamassa kitaraa ja laulamassa. Live-esiintyjänä olen tunteellinen ja haluan tehdä asiat täysillä, mihin sitten ryhdynkin. Olen aina ollut "class clown", joten rakastan myös saada ihmiset nauramaan.

Mihin tähtäät, haluatko musiikista vain harrastuksen vai ammatin?

- Haaveet musiikin suhteen on todella korkealla. Musiikki ja sen tekeminen on aina ollut unelmani, joten sitä olisi siistiä tehdä ammatiksi. Täytyy vain uskoa itseensä ja tehdä paljon töitä, kaikki menee niin kuin on tarkoitettu.

Mitkä ovat esikuvasi? Mihin tunnettuun artistiin itseäsi vertaisit?

- En ehkä lähde vertailemaan itseäni kehenkään, mutta ehdottomasti musiikilliset esikuvani ovat Bone Thugs-N-Harmony sekä Everlast! Kyseiset herrat ovat äärettömän lahjakkaita ja erittäin sielukkaita. Puoliksi räppiä, puoliksi laulua, mahtavat äänet ja flow:t, he ovat todellisia moniosaajia.

Teetkö itse kaiken, taustat, riimit jne, vai millainen tuotantotiimi taustallasi on?

- Riimit teen itse. Pyrin kehittämään jatkuvasti omaa tyyliäni, kun sen vihdoinkin olen löytänyt. Mulla on mahtava tuotantotiimi tällä hetkellä taustallani; Lappeenrannan Astia Studiolta superhuippu Anssi Kippo on äänittänyt, miksannut sekä masteroinut uusimman kappaleeni. Lontoon läheisyydessä asuva instrumentaalituottaja Pmannzz tuottaa mulle tällä hetkellä todella kovia ja massiivisia biittejä. Hän vastaa myös Uskalla-biisini instrumentaalista. Tulevaisuudessa tällä kokoonpanolla mennään.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli? Onko kielellä suuri merkitys?

- Sanat ovat vahvin aseeni, joten niillä on päärooli yhdessä taustojen kanssa. Suomen kieli kaikessa kauneudessaan on mulle ainut vaihtoehto, vaikka englanniksikin riimittely onnistuu. On siistiä ujuttaa tuplariimejä riimien sisään ja kikkailla sanoilla. Sanat ovat keino ilmaista itseäni ja rohkaista muita ihmisiä. Sanojen ja musiikin kautta saan supervoimat ja toivon, että pystyisin jakamaan sitä myös muille.

Mikä inspiroi sinua musiikillisesti?

- Ehdottomasti ihana perheeni sekä muut rakkaat ja läheiset ihmiset inspiroivat mua paljon. Kaikki elävä elämä tässä ympärillä ja muuallakin maailmassa vaikuttavat minuun. Kun on avoin ja avarakatseinen, niin voi myös antaa musiikillisesti erilaisia näkökulmia asioihin. Kaikki asiat mun sisälläni, tunnetilat ja arvot ohjaavat minua myös musiikillisesti. Kun kuulen hyvän instrumentaalin, niin uppoudun siihen täysin. Sillä hetkellä mä en kuule mitään muuta, eläydyn täysillä siihen hetkeen ja tunnetilaan. Parasta on, että koen itsekin valaistumisen hetkiä kappaleita kirjoittaessani.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

- Se tuntuu siltä, kuin olisi päässyt pimeydestä valoon. Ei tällaisista asioista ole aina uskaltanut edes haaveilla. Stereot täysille, silmät kiinni ja sen muutaman minuutin ajan kaikki on niin kuin pitää. Uusin biisini kertoo epäonnistumisen pelosta ja siitä, miksi on tärkeää uskaltaa tehdä itselle tärkeitä asioita. Epäonnistumisen pelko ohjaili muakin liian kauan, mutta ei enää tällä kertaa; mä räppäsin sen ulos itsestäni. Mä uskalsin ja mut valittiin YleX:n viikon parhaaksi kellariartistiksi!

Lähetä oma biisisi Kellariin! Ohjeet ja lisätietoa.

Lähteet: YleX