Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

7 syytä, jotka tekevät Surface RT:stä turhauttavan kompromissin

Testasin parin viikon ajan Microsoftin Surface RT -tablettia. Se on päältäpäin hieno laite, jossa on hyvä näyttö ja kätevä sisäänrakennettu seisontatuki. Mutta voi että, miten turhauttava peli se onkaan.

Listasin seitsemän syytä, joiden takia Surface RT ei vaaranna iPadin ja Androidin valta-asemaa.

1. Se ei ole Windows 8

Microsoft tuntuu ajattelevan, että tuttu ja turvallinen Windows houkuttelisi ihmisiä vihdoin täppärikäyttäjiksi. Voi olla, mutta ongelma on siinä, että Surface RT:n käyttöjärjestelmä ei ole Windows 8 vaan Windows RT – eikä niillä ole paljon muuta yhteistä kuin ulkoasu. 

Turha kuvitella, että vanhat ohjelmat toimisivat Windows RT:ssä tai että lisälaitteiden ajurit olisivat kunnossa. Tilanne varmaankin korjaantuu jossain vaiheessa, mutta se vaihe häämöttää vielä kaukana horisontissa.

Spotify, Spotify, näytä sarves

Kuvassa turhautunut käyttäjä yrittää asentaa Spotifyä.

2. Se ei ole Windows Phone 8

Applen puhelimissa ja tableteissa on sama käyttöjärjestelmä, kuten myös Androideissa. Joten voisiko tästä päätellä, että Windows-tabletissa käytetään Windows Phone -käyttöjärjestelmää?

Ei voisi.

Kilpailijoiden käyttöliittymät viestivät heti, että nyt on käsillä laite, jolla ei ole tarkoituskaan tehdä samoja asioita kuin tietokoneella. Oli Windows Phonesta mitä mieltä hyvänsä – itse en ole sen ylin ystävä – ainakin se on rehellisesti puhelinkäyttöjärjestelmän oloinen. Sen sijaan tarjolla on…

3. Se on Windows RT

…Windows RT, joka on käsittämätön sillisalaatti.

Kun asiat voi tehdä kahdella tavalla (pieni kosketusnäyttö mutta myös hiiri ja näppäimistö), lopputuloksena on, että asioita ei voi tehdä yhdelläkään tavalla hyvin.

Rajapintoja on sinne sun tänne. Miksi Word osaa tallentaa tiedostot ainoastaan koneen omalle levylle ja SkyDriveen, mutta kolmannen osapuolen kehittämä ilmainen tekstieditori ymmärtää niiden lisäksi myös Dropboxia?

Miksi yleensäkään selkeävärisen, neliöihin perustuvan "nykyaikaisen käyttöliittymän" takaa paljastuu välillä vanha tuttu Windows? Kuka on parsinut kasaan tämän Frankensteinin hirviön?

Miksi asetuksia voi muuttaa neljällä eri tavalla

4. "Kaikki on integroitu" luetaan "mikään ei toimi"

Koska kyseessä on uusi käyttöjärjestelmä, jossa ohjelmakeskeisesti sijaan käyttäjien pitäisi ajatella uudella tavalla eli toimintokeskeisesti, monet sisäänrakennetut toiminnot on niputettu yhden ikonin alle.

Sen sijaan, että pitäisi räplätä erikseen Facebook- ja Twitter-ohjelmia, tiedon kaikista kavereiden päivityksistä saa Ihmiset-laatan takaa. Hirmu kiva idea, mutta kun nuo mainitut palvelut ovat aivan erilaisia ja niitä käytetään eri tavalla: seuraan eri palveluita eri tahdilla, eri syistä ja lähetän niihin erilaisia tietoja. Seurauksena on, että ensimmäisenä Surface RT:hen piti kuitenkin asentaa erilliset FB- ja Twitter-ohjelmat, koska ne sentään päivittivät välillä sisältönsä.

Twitterissä ei ole sanottu mitään sunnuntain ja tiistain välillä. Aha.

Tai se, että pelit on jotenkin mystisesti integroitu Xbox-palveluun niin, että välillä en päässyt pelaamaan flipperiä, koska Xbox-sisäänkirjautuminen ei onnistunut.

5. Sormi on hiirikursoria suurempi

Windowseja voi nykyään käyttää sekä hiirellä että sormella. Hyvä idea.

Sormi vs ikoni

Kuvassa nähdään naisen siro sormi sekä Windowsin kolme siroa ikonia, joista yhteen pitäisi osua.

6. Touch Cover - näppäimistö, jolla on prn vkea krjottaa

Surface RT:hen saa hankittua Touch Cover -hipaisunäppäimistön, joka toimii myös näytön suojana. Se on aivan kamala vekotin. Näppäintuntumaa ei ole, joten sillä kirjoittaminen on julmetun hidasta ja synnyttää hirveästi kirjoitusvirheitä, joiden korjaaminen on hidasta. 

Ero Touch Coverin ja tavallisen näppäimistön välillä näkyy selvästi tässä videossa. Aloitin hipaisunäppäimistöllä ja vaihdoin sitten normaaliin.


7. Tehokas kone, jonka ohjelmisto itkettää

Yksikään näistä syistä ei harmittamisi, jos Surface RT olisi hirmuisen kallis ja tehoton mötkylä, mutta kun ei se ole. Se on laite, joka tuntuisi pystyvän vaikka mihin.

Mainittakoon, että olen Lumia 920:stä samaa mieltä. Oikein mukavan oloinen insinöörituote, mutta oi kun siihen saisi vaikka Androidin…

(Kirjoittajalla on Android-puhelin ja -tabletti, iPad, Lumia 920 ja Macbook Air.)

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.