Hyppää pääsisältöön

Resepti: Ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä ahventa linssirisoton kera

Voita & Sokeria: Linssirisotto

Santeri valmistaa risottoa, mutta ei ihan tavallista sellaista. Monikaan italialainen ei olisi innoissaan siitä että tätä ruokaa kutsuu risotoksi: linssirisotossa perinteistä on vain valmistustapa. 

Risoton maustamisessa saa käyttää luovuutta, yrtit voi valita kukin makunsa mukaan. Risottopedin päälle rullaillaan vielä ahvenfileitä ilmakuivattuun kinkkuun.


Ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä ahventa ja linssirisottoa (neljälle)

Linssirisotto

4 dl beluga- tai puylinssejä (liota yön yli)
1 porkkana
2 salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
1 varsisellerin varsi
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
½ l kasvislientä
½ dl vastaraastettua parmesania
2 isoa kourallista tuoreita yrttejä (lipstikka, oregano, lehtipersilja)
1 lasi kuivaa valkoviiniä tai vermuttia


Ahvenet

4 nahatonta ahvenfilettä
4 siivua ilmakuivattua kinkkua (prosciutto/serrano)
suolaa, pippuria & oliiviöljy

Hienonna sipuli, valkosipuli, varsiselleri sekä porkkana. Kuullota niitä kasarissa oliiviöljyn ja voin sekoituksessa keskilämmöllä viitisen minuuttia. Lisää liotetut ja huuhdellut linssit. Liotus vähentää linssien kypsymisaikaa. Kaada perään lasi viiniä/vermuttia ja anna alkoholin haihtua. Nosta lämpötilaa ja ala lisäämään kanalientä pienissä erissä koko ajan risottoa hämmentäen. Jatka tätä vajaa kymmenen minuuttia, kunnes linssit ovat hieman pehmenneet, mutta niissä on vielä mukava purutuntuma. Ota kasari pois liedeltä ja lisää joukkoon hienonnetut yrtit, hieman pippuria sekä parmesan. Anna levätä kannen alla viitisen minuuttia. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

Kääri ahvenet ilmakuivatun kinkun hellään huomaan.
Pistä uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Poista ahvenesta ruodot v-leikkauksella. Mausta fileet suolalla sekä pippurilla. Kääri ahvenet ilmakuivatun kinkun hellään huomaan. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä ja heitä uuniin noin seitsemäksi minuutiksi samalla, kun risotto lepää.

Tarjoa seuraksi kevyen keskitäyteläistä, hieman yrttistä punaviiniä Valpolicellaa Italian Venetosta.


Ohje: Santeri Hämäläinen

 

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka