Hyppää pääsisältöön

Suvi Teräsniska siirtyi nopeasti taustalaulajasta lavan keskelle

Oulululainen Suvi Teräsniska aloitti uransa vasta 16-vuotiaana Yön taustalaulajana. Pian hänestä kuitenkin tuli yksi Suomen menestyvimmistä laulajista ja iskelmäkansan suosikki.

Tietolaatikko

Hento kuiskaus: Säv. Petri Somer, san. Lasse Wikman
Särkyvää: säv, Olli Lindholm, san. Pauli Hanhiniemi
Särkyneiden sydänten tie: säv. Saija Aartela, san. S. Sydänmies
Kaunis muisto kadonneesta: säv. ja san. Tuomas Lepistö

Uran alku onkin kuultavissa suomirockin ja -popin sävyinä hänen hiteissään. Hänen tunnetuin laulunsa Hento kuiskaus on hieno taidonnäyte Teräsniskan herkästä tulkinnasta.

Teräsniskaa pidetään myös iskelmän ja lavakulttuurin yhtenä pelastajana, sillä hänestä on tullut erittäin suosittu tanssittaja ympäri Suomen, niin lavoilla kuin klubeillakin.

19-vuotiaana abiturienttina hänen joululevynsä myi kultaa ja samana vuonna hän voitti radiokanava Iskelmän vuoden iskelmätulokkaan tittelin.

Hänen levynsä ovat kaikki valloittaneet myyntilistojen kärkisijoja ja vuonna 2013 ilmestynyt Hän tanssi kanssa enkeleiden viihtyi levylistan kärkipaikalla.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto