Hyppää pääsisältöön

Antaa vuotojen tulla – veroparatiisien salaisuuksista on puhuttu vuosikausia

Tätä mieltä - Minna Knus-Galán
Tätä mieltä - Minna Knus-Galán Kuva: Yle MOT MOT,minna knus-galán

Veroparatiiseihin kasatuista megaomaisuuksista ja salaisuuksista on puhuttu vuosikausia Suomessa, Euroopan unionissa ja globaalistikin. Hyvin vähän on saatu aikaan ja näyttää siltä, että kaikki saa jatkua ennallaan vielä kauan.

Viime torstaista asti kansainvälinen tutkivien toimittajien verkosto on kuitenkin julkaissut satoja lehtijuttuja ja televisio-ohjelmia suuren asiakirjavuodon avulla. Vuoto on saanut monet päättäjät vihdoin ärähtämään. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Shäuble sanoo olevansa iloinen asiakirjavuodosta, koska voi edesauttaa kamppailua veroparatiiseja vastaan.

Luxemburgin valtiovarainministeri Luc Frieden on luvannut, että hän on valmis avaamaan maansa pankkisalaisuutta. Intian ja Filippiinien viranomaiset ovat luvanneet tutkia vuodosta esiin nousseita yrityksiä ja henkilöitä. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen paheksui heti tuoreeltaan, että  suomalaisella valtionyrityksellä on kytkyjä veroparatiiseihin.

Läntisten teollisuusmaiden järjestön OECD:n johtaja Pascal Saint-Amans totesi, että "salailu ei ole enää hyväksyttävää".

"Meidän täytyy päästä siitä eroon. Jos eivät säännöt sitä mahdollista, muutamme sääntöjä”.

Kovia sanoja. Tarvittiinko siis historian suurin asiakirjavuoto, jotta päättäjät oikeasti heräävät veroparatiisien ongelmiin?

Katso ohjelma:

Kommentit