Hyppää pääsisältöön

OffShore Leaks 2013: Postia veroparatiisista

Palmunlehvät huojuvat paratiisissa
Palmunlehvät huojuvat paratiisissa Kuva: MOT/Yle paratiisi

Valtionyhtiö Itella, konsulttiyhtiö Pöyry ja muutama muu suomalaisyritys löytyvät suuresta kansainvälisestä vuodosta, joka koskee yritysten kytköksiä veroparatiiseihin.

Valtion postiyhtiöllä Itellalla on vahva sidos veroparatiiseissa majaileviin yrityksiin. Asia paljastui MOT:n käsiinsä saamista asiakirjoista.

MOT: Postia veroparatiisista -ohjelma kertoi maanantaina, että Itellan viisi vuotta sitten ostaman venäläisen logistiikkakonsernin omistusyhtiö sijaitsee edelleen veroparatiisissa. National Logistic Companyn NLC:n osto reilulla 200 miljoonalla eurolla oli yksi suurimmista suomalaisyhtiön tekemistä ulkomaisista yritysostoista.

Huhtikuussa 2008 Itella ilmoitti, että logistiikkakonserni NLC:n "konsernirakenne tullaan järjestelemään uudelleen vuoden 2010 jälkeen, kun yhtiö siirtyy kokonaisuudessaan Itellan omistukseen". Kuusi tuhatta henkilöä työllistäneen NLC:n omisti Brittiläsille Neitsytsaarille rekisteröity NLC International.

NLC Internationalin omistaneet yritykset olivat puolestaan rekisteröityneet neljään eri veroparatiisiin eli Neitsytsaarille, Caymansaarille, Jerseyyn ja Kyprokselle.

– Silloin, kun kauppaa tehtiin, tämä omistajien omistusrakenne oli selvillä, Venäjällä toimivaa Itellan yhtiötä nyt johtava Vesa Vertanen sanoi MOT:lle. Vertanen kertoi, että venäläisten yritysten rekisteröityminen ulkomaille on tavallista.

Veroparatiisikytkyä ei purettu

Venäläisen logistiikkakonsernin veroparatiisikytkyjä ei ole purettu. NLC International on edelleen rekisteröity Neitsytsaarille, ja tuon yhtiön omistamat kolme kyproslaista yhtiötä omistavat edelleen NLC:n.

Neitsytsaariin uskoi myös konsulttiyhtiö Pöyry, joka perusti vajaat kymmenen vuotta sitten JP-Invest-yrityksen Neitsytsaarille.

– Sillä ei ole muuta roolia kuin omistaa tiettyjä osakkeita, jotka liittyvät projektitoimintaan, Pöyryn asianajaja Anne Viitala sanoi MOT:lle. Viitalan mukaan järjestely oli verotehokas ratkaisu.

Itellan ja Pöyryn lisäksi vuodetuista asiakirjoista on tähän mennessä löytynyt muutaman pieni Suomeen viittaava yhtiö. Niihin kuuluvat Suomenlinna Inter Oy ja Olavinlinna Invest Oy. Yhtiöt on rekisteröinyt latvialainen Omega Financial Group.

Suomenlinna Interin ja Olavinlinna Investin osoitteeksi on ilmoitettu Mannerheiminaukio 1 A, Helsinki. Tuossa osoitteessa on Pääposti, jossa kyseisiä yrityksiä ei tunneta. Yrityksillä on myös toinen osoite, joka sijaitsee Marshallinsaarilla Tyynellämerellä.

Tax Justice Network -järjestön mukaan saaret kuuluvat veroparatiiseihin. Omega Financial Group ei vastannut MOT:n yhteydenottoihin.

Tässä mainittujen suomalaisyhtiöiden lisäksi nyt julkisuuteen tulleessa aineistossa on muutaman yksityisen yrittään nimet.

Katso ohjelma tästä:

Haastateltavat

  • Eva Nilsson, asiantuntija, KEPA
  • Martin Kenney, korruptiotutkija, Brittiläiset Neitsytsaaret
  • Hannu Kuortti, ylitarkastaja, Verohallinto
  • Anne Viitala, johtaja, Pöyry Oyj
  • Vesa Vertanen, johtaja, Itella Logistiikka Venäjä
  • Ani Roman, tutkiva toimittaja, Novaja Gazeta

Linkit