Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Elokuvasi oli huono, joten tein siitä paremman

Info: Tässä oli aiemmin kuva joka nyt on poistettu.

Mitä teet nähtyäsi huonon elokuvan? Kärsitkö hiljaa, valitatko kehnoudesta kavereille tai julkaisetko netissä pitkän vuodatuksen teoksen ongelmakohdista?
Vai kääritkö hihat, lataat elokuvan editointiohjelmaan ja teet siitä paremman?

Ilmiön nimi on fan edit tai faniversio. Niistä kuuluisin on Star Wars: Pimeä uhka -leffasta Jar-Jar Binksin karsinut The Phantom Edit, jonka myötä koko ilmiö ensimmäisen kerran sai julkisuutta. Aluksi leikkaaja esiintyi vain salanimellä The Phantom Editor, mutta myöhemmin hän paljasti nimensä ja näkyisipä itse elokuvakin löytyvän nykyään Vimeosta.

Star Warsista on esittänyt näkemyksensä moni muukin kansalaisleikkaaja. Nimimerkki MagnoliaFan on tehnyt episodeista 1 ja 2 alkuperäisiä vakavammat versiot. En ole elokuvia nähnyt, mutta ihailen kekseliäisyyttä, jolla tyhmien repliikkien synnyttämiä ongelmia on kielletty – avaruusoliot on dubattu puhumaan omaa kieltään, jotka on tekstitetty englanniksi. 

Info: Tässä oli aiemmin kuva joka nyt on poistettu.

Faniversioiden toinen ääripää on Adywanin kahden vuoden mittaan koostama A New Hope: Revisited, jonka tarkoitus on olla alkuperäistäkin alkuperäisempi. George Lucas ei ole nimittäin koskaan julkaissut ensimmäistä trilogiaa HD-versiona ilman 1990-luvulla tehtyjä koristeluja. Niinpä Adywan muutti takaisin alkuperäiseen asuun noin 250 asiaa, jotka ILM:n erikoistehostetyypit olivat retusoineet uuteen kuosiin. Osa on aika pieniä: "Added blue glow to Falcon’s engines where missing (or wrong color) and red glow to Rebel fighter engines where missing."

Faniversioita ei olisi olemassa ilman elokuvien dvd-julkaisuja, koska vasta niiden yleistyminen tarjosi helpon tavan napata koko leffa editointiohjelmaan. Vastaavasti faniversioiden jakelu ei onnistuisi ilman tehokkaita videocodeceja ja vertaisverkkoja, joista tekijänoikeuksien haltijat eivät saa kovin helposti kaikkia kopioita nitistettyä. (Olkoonkin, että itse asiassa fanedits.orgissa iso osa latauslinkeistä osoittaa Usenetin binääriryhmiin.)

Itse olen ihastunut enemmän faniversioiden ideaan kuin itse elokuviin. Jos ihan rehellisiä ollaan, ainoa katsomani fan edit on Titanic – The Jack Edit, josta on poistettu kokonaan nykyhetkessä tapahtuva kehyskertomus ja keskitytty Jack Dawsonin seikkailuihin vuonna 1912. Onko se parempi elokuva kuin James Cameronin yli kolmituntinen turaus? No, parempi ja parempi – sanotaan vaikka niin, että se on erilainen.

Info: Tässä oli aiemmin kuva joka nyt on poistettu.

Koko faniversiomaailman kimurantein ongelma ovat tietenkin tekijänoikeudet. Yhdenkään elokuvan uudelleenleikkuuseen ei ole saatu lupaa, sillä ohjaajien epämääräisiä mutinoita taiteellisesta vapaudesta ei lasketa – oikeudet eivät yleensä edes ole heidän käsissään. Amerikkalaiset tekijät voivat yrittää vedota siihen, että fanileikkaus muodostaa kokonaan uuden, itsenäisen teoksen, eikä siksi ole tekijänoikeusrikkomus, mutta väitteen pitävyyttä ei ole käsittääkseni testattu oikeudessa.

Niinpä faniversiot elävät internetissä harmaalla vyöhykkellä, jossa majailevat myös Girl Talkin mashupit ja elokuvien supercutit. Voi olla, että ennemmin tai myöhemmin joku hermostuu ja siivoaa näkyvistä Jar-Jarittomat Star Warsit, mutta ainakin toistaiseksi niiden on annettu olla rauhassa. 


 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.