Hyppää pääsisältöön

Quorn: Saisiko olla lihaa korvaavaa valmistetta?

Saisiko olla lihaa korvaavaa valmistetta? Kuva: Quorn, findus.fi

Miltä kuulostaa proteiinivalmiste, jota tuotetaan mikroskooppisen pienestä sienikasvista? Valmisteen nimi on sieniproteiini (mykoproteiini), joka tunnetaan paremmin Quorn-tuotemerkkinä. Se jäljittelee lihan makua ja rakennetta. 

Prosessoitu proteiinin lähde

Sieniproteiini on keksintö, jonka patentti on vasta auennut, joten periaatteessa kuka tahansa voi valmistaa sitä. Käytännössä sieniproteiini on yhtä kuin tuotemerkki Quorn. Se on alun perin lanseerattu Iso-Britanniassa, josta se on levinnyt useaan maahan ja nyt myös Suomeen. Sitä myydään kauppojen pakastealtaissa.

On hämmentävää, että valmiste voisi maistua ja tuntua samalta kuin naudan- tai kananliha olematta lihaa.
Sieniproteiinia löytyy niin rouheena, kuutioina, pihveinä kuin fileenäkin. Rouheena se muistuttaa jauhelihaa ja fileenä broileria. On hämmentävää, että valmiste voisi maistua ja tuntua samalta kuin naudan- tai kananliha olematta lihaa.

Quornin pääainesosaa sieniproteiinia valmistetaankin täysin teollisesti käymisprosessilla. Homesientä kasvatetaan valtavissa tankeissa, joista kerätään syntynyt sieniproteiini. Tunnetumpaa proteiinin lähdettä soijapapua puolestaan kasvatetaan viljelemällä. 

Mitä muuta eroa sieniproteiinilla ja soijalla on muuta kuin valmistustapa? Quorn ei toistaiseksi sovi lainkaan vegaaneille, koska se sisältää kananmunanvalkuaista. Quorn markkinoi jäljittelevänsä "ainutlaatuisesti lihan makua ja rakennetta, toisin kuin soijapavut ja muut proteiinivalmisteet". 

Vaihtoehto muiden joukossa?

Kuka tällaista teollista lihan korviketta haluaa käyttää?
Kuka tällaista teollista lihan korviketta haluaa käyttää? Monet kasvissyöjät eivät syö lihaa, koska eivät pidä sen mausta. Miksi pitäisi jäljitellä lihan makua ja rakennetta? Quorn mainostaakin tuotteitaan ennen kaikkea terveellisinä vaihtoehtoina. Niissä on vähän rasvaa, mutta runsaasti kuituja ja proteiinia. Eli jos haluat syödä terveellisesti, mutta et pelkkästään pupun ruokaa, niin ehkä Quorn on sinulle.

Soijapapu on yksi maailman viljellyimmistä kasveista. Sitä löytyy kauppojenkin hyllyiltä monessa muodossa. Kasvissyöjille soijavalmisteita usein myydään nimenomaan lihan korvikkeena proteiinin saamiseksi. Ennakkoluuloiselle soijavalmisteissa kaikuu helposti ituhippeily. Quorn-lihankorvike on pitkälle prosessoitu ruoka-aines ja se on osa monikansallista yhtiötä, joten sitä olisi vaikea nähdä ekokaupan hyllyllä.

Onko Quorn ekologisempi tai eettisempi vaihtoehto kuin liha tai soija? Riippuu varmaan, miten sen määrittelee. Netin keskustelupalstat, blogit ja artikkelit ihmeellisestä sieniproteiinista saavat kuluttajan hämmennyksen valtaan. Ehkä Quorn ei ole vallankumouksellinen valmiste, vaan vaihtoehto muiden joukossa. Jotkut syövät soijanakkeja ja toiset mykoproteiinipihvejä ja loput eivät luovu sittenkään lihasta.

Aiheesta lisää

 

Linkit:

Kommentit
 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.