Hyppää pääsisältöön

Quorn: Saisiko olla lihaa korvaavaa valmistetta?

Saisiko olla lihaa korvaavaa valmistetta? Kuva: Quorn, findus.fi

Miltä kuulostaa proteiinivalmiste, jota tuotetaan mikroskooppisen pienestä sienikasvista? Valmisteen nimi on sieniproteiini (mykoproteiini), joka tunnetaan paremmin Quorn-tuotemerkkinä. Se jäljittelee lihan makua ja rakennetta. 

Prosessoitu proteiinin lähde

Sieniproteiini on keksintö, jonka patentti on vasta auennut, joten periaatteessa kuka tahansa voi valmistaa sitä. Käytännössä sieniproteiini on yhtä kuin tuotemerkki Quorn. Se on alun perin lanseerattu Iso-Britanniassa, josta se on levinnyt useaan maahan ja nyt myös Suomeen. Sitä myydään kauppojen pakastealtaissa.

On hämmentävää, että valmiste voisi maistua ja tuntua samalta kuin naudan- tai kananliha olematta lihaa.
Sieniproteiinia löytyy niin rouheena, kuutioina, pihveinä kuin fileenäkin. Rouheena se muistuttaa jauhelihaa ja fileenä broileria. On hämmentävää, että valmiste voisi maistua ja tuntua samalta kuin naudan- tai kananliha olematta lihaa.

Quornin pääainesosaa sieniproteiinia valmistetaankin täysin teollisesti käymisprosessilla. Homesientä kasvatetaan valtavissa tankeissa, joista kerätään syntynyt sieniproteiini. Tunnetumpaa proteiinin lähdettä soijapapua puolestaan kasvatetaan viljelemällä. 

Mitä muuta eroa sieniproteiinilla ja soijalla on muuta kuin valmistustapa? Quorn ei toistaiseksi sovi lainkaan vegaaneille, koska se sisältää kananmunanvalkuaista. Quorn markkinoi jäljittelevänsä "ainutlaatuisesti lihan makua ja rakennetta, toisin kuin soijapavut ja muut proteiinivalmisteet". 

Vaihtoehto muiden joukossa?

Kuka tällaista teollista lihan korviketta haluaa käyttää?
Kuka tällaista teollista lihan korviketta haluaa käyttää? Monet kasvissyöjät eivät syö lihaa, koska eivät pidä sen mausta. Miksi pitäisi jäljitellä lihan makua ja rakennetta? Quorn mainostaakin tuotteitaan ennen kaikkea terveellisinä vaihtoehtoina. Niissä on vähän rasvaa, mutta runsaasti kuituja ja proteiinia. Eli jos haluat syödä terveellisesti, mutta et pelkkästään pupun ruokaa, niin ehkä Quorn on sinulle.

Soijapapu on yksi maailman viljellyimmistä kasveista. Sitä löytyy kauppojenkin hyllyiltä monessa muodossa. Kasvissyöjille soijavalmisteita usein myydään nimenomaan lihan korvikkeena proteiinin saamiseksi. Ennakkoluuloiselle soijavalmisteissa kaikuu helposti ituhippeily. Quorn-lihankorvike on pitkälle prosessoitu ruoka-aines ja se on osa monikansallista yhtiötä, joten sitä olisi vaikea nähdä ekokaupan hyllyllä.

Onko Quorn ekologisempi tai eettisempi vaihtoehto kuin liha tai soija? Riippuu varmaan, miten sen määrittelee. Netin keskustelupalstat, blogit ja artikkelit ihmeellisestä sieniproteiinista saavat kuluttajan hämmennyksen valtaan. Ehkä Quorn ei ole vallankumouksellinen valmiste, vaan vaihtoehto muiden joukossa. Jotkut syövät soijanakkeja ja toiset mykoproteiinipihvejä ja loput eivät luovu sittenkään lihasta.

Aiheesta lisää

 

Linkit:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.

 • Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

  Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

  1/8. Libanonilaiset Jose, Maggie, Zeinab, Jad ja Stacy näyttävät Villelle millaista on lähi-idän vieraanvaraisuus. Ville oppii liekittämään munakoisoja ja pääsee valmistamaan kofta-perunalaatikkoa.

 • Gallo Pinto on Costa Rican kansallisruoka

  Gallo Pinto on Costa Rican kansallisruoka

  Jakso 2/8. Villen keittiössä juodaan kahvia, tanssitaan salsaa ja paketoidaan tamales-kääryleitä. Vieraina ovat costaricalaiset ystävykset Daniel, Kimberly, Isaura ja Esteban.

 • Okinawalainen ruoka lupaa pitkää ikää

  Okinawalainen ruoka lupaa pitkää ikää

  Jakso 3/8. Ville tutustuu eksoottisen Okinawan saaren ruokakulttuuriin ja valmistaa muun muassa okonomiyaki-pannukakkua. Lapsivierailla on Villelle jäätävä yllätys.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Villen keittiössä poronsorkkia ja puff puff -palleroita

  Ville Haapasalo kutsuu keittiöön vieraita kahdeksasta maasta

  Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ohjelmassa Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin.

 • Sushimestari Jiron unelma

  Ihana elokuva ruuanlaitosta ja täydellisyyden tavoittelusta.

  Hurmaava dokumenttielokuva 85-vuotiaasta sushimestarista Jiro Onosta, tämän viisikymppisistä pojista ja maailman parhaaksi sushiravintolaksi kutsutusta Sukiyabashi Jirosta, jossa Jiro tavoittelee nigiriensä äärellä hetkellistä täydellisyyttä päivästä toiseen.

 • Aira Samulinin lohikeitto

  Kalakeitto on Aira Samulinille nostalginen herkku.

  Aira Samulinin (s.1927) isä oli rajavartija ja ahkerat metsässä samoilut toivat perheen pöytään paitsi sieniä ja marjoja, myös riistalintuja. Isä oli myös innokas kalastaja. Kala onkin edelleen Airan suosikkiruokaa. - Hauki oli kyllä semmoinen kala, jota siellä ilman muuta katiskaan tuli, Aira muistelee. - Ja ahventa tuli myös paljon. Lohikalahan se on sekin.