Hyppää pääsisältöön

YleX selvitti - miksei kirjoilla ole ikärajoja?

Kirjoissa esiintyy väkivaltaa, raakuutta ja erotiikkaa siinä missä elokuvissa ja tv-sarjoissakin. Miksi kuitenkin vain visuaalisille sisällöille lätkäistään ikärajaleimoja?

Fifty Shades Of Gray // Kuva: EPA/KAREL PRINSLOO

YleX Etusivun kuulija Niko lähestyi toimitusta sähköpostilla, jossa tämä pohti kirjojen ikärajattomuutta.

- Luen parhaillaan kirjaa nimeltä Tie, jossa paistetaan vastasyntyneitä vartaissa, säilötään raajarikkoja ihmisiä kellarissa kannibalisoitaviksi ja muuta yhtä mukavaa. Miksei kirjoissa ole ikärajoja?, Niko kysyy.

Etusivu soitti Mediakasvatus ja kuvaohjelmakeskus Mekun ylitarkasta Maarit Pietiselle ja selvitti, mistä kirjojen ikärajattomuus johtuu.

- Perustuslaissa taataan jokaiselle sananvapaus, johon kuuluu oikeus ilmaista ja vastaanottaa tietoa kenenkään ennakolta estämättä. Kirjojen lukeminen on tiedon vastaanottamista. Kuvaohjelmia vastaavasti ikärajoitetaan samasta pykälästä johtuen, siellä annetaan lupa säätää kuvaohjelmia koskevia rajoituksia lasten suojelemiseksi, Pietinen selittää.

Pietisen mukaan nykyisin liikkuvan kuvan katsotaan olevan paljon vaikuttavampaa kuin pelkän tekstin tai still-kuvan.

- Se perustuu psykologiseen ajatukseen, että pieni lapsi ei voi lukiessaan kuvitella pahempaa, kuin mitä hänen psyykeensä kestää. Mikäli lapsi ei tiedä mistä on kyse, eli jos käsitteille ei ole sisältöä, ei hän voi myöskään siitä vahingoittua. Jos taas lapsi näkee vaikkapa pehmopornoa, se voi olla lapsen silmissä jopa väkivaltainen tapaus, Pietiläinen perustelee.

Askarruttaako mieltäsi jokin vastausta kaipaava kysymys? Lähetä se osoitteeseen ylex.etusivu@yle.fi! Aiemmin ohjelma on muun muassa selvittänyt YleX selvitti – miksi poliisikoirat ovat niin usein saksanpaimenkoiria? , Nimpparikuusi ja juhlasalko – Tiesitkö tätä vanhoista nimipäiväperinteistä? tai Miksi kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja on 4,7?.

Lähteet: YleX Etusivu