Hyppää pääsisältöön

Liikunnanvihaaja haluaa ehkä liikkua

Liikunnanvihaaja haluaa ehkä liikkua. Kuva: Ariel da Silva Parreira, stock.xchng

En harrasta urheilua. En pidä hikisestä juoksemisesta tai pallon perässä säntäämisestä. Minun ei ole tarvinnut urheilla, ainakaan painon vuoksi. Miksi sitten hävettää kertoa ihmisille, että en harrasta liikuntaa?

Kun joku tupakoi, hän on automaattisesti tervakeuhkoinen ja elää muutenkin epäterveesti. Sama tuntuu pätevän liikkumattomiin ja epäurheilullisiin ihmisiin. "Hän on rapakuntoinen, ylipainoinen ja laiska." Lehdissä ja televisiossa vannotaan fitnessin ja tiukkojen vatsalihasten nimeen. Urheilevat ovat terveyden perikuvia ja kerta kaikkiaan parempia ihmisiä.

En väitä olevani ylpeä urheilemattomuudestani. En vain ole löytänyt urheilun iloja.
Minua usein luullaan hyvinkin urheilulliseksi. Kun kerron, etten urheile, saan oudoksuvia katseita. Sen jälkeen päivitellään yhdessä, miten hyvä aineenvaihdunta takaa sen, etten liho. En väitä olevani ylpeä urheilemattomuudestani. En vain ole löytänyt urheilun iloja.

Laiskuus on varmasti suurin syy liikkumattomuuteen. Sohva vain huutaa nimeäni enemmän kuin lenkkipolut. Kun kaverit puhuvat kuntosaleista, potkunyrkkeilystä tai uimisesta, tunnen huonoa omatuntoa. Himourheilijat suorastaan ärsyttävät Facebook-päivityksillään. Olen ulkopuolinen enkä voi samaistua koskaan urheilevaan ihmiseen. 

Kun omatunto soimaa, teen kotona epätoivoisesti muutaman vatsalihasliikkeen. Mutta mitä järkeä siinä on? Halu urheiluun pitäisi lähteä omasta tahdosta. En koe olevani täysin rapakunnossa. Niin ainakin väitän itselleni. Säiden salliessa pyöräilen töihin ja tykkään kävellä. Tekosyitä on vaikea keksiä, kun on lapseton, työssäkäyvä aikuinen, jolla olisi ihan hyvin aikaa urheiluun. Muuttuisiko elämä paremmaksi, jos aloittaisi liikuntaharrastuksen?

Harmittaa, että joudun häpeilemään urheilemattomuuttani. Samalla mietin tulevaisuuttani, kun ikää ja painoa tulee väistämättä lisää, onko silloin jo liian myöhäistä? Himourheilijaksi minusta ei ole, mutta tiedän, että terveyden kannalta olisi viisasta liikkua.

Mikä avuksi, kun motivaatio urheiluun ei siltikään riitä? Haittaako se?

 

Linkit:

Kommentit