Hyppää pääsisältöön

Liikunnanvihaaja haluaa ehkä liikkua

Liikunnanvihaaja haluaa ehkä liikkua. Kuva: Ariel da Silva Parreira, stock.xchng

En harrasta urheilua. En pidä hikisestä juoksemisesta tai pallon perässä säntäämisestä. Minun ei ole tarvinnut urheilla, ainakaan painon vuoksi. Miksi sitten hävettää kertoa ihmisille, että en harrasta liikuntaa?

Kun joku tupakoi, hän on automaattisesti tervakeuhkoinen ja elää muutenkin epäterveesti. Sama tuntuu pätevän liikkumattomiin ja epäurheilullisiin ihmisiin. "Hän on rapakuntoinen, ylipainoinen ja laiska." Lehdissä ja televisiossa vannotaan fitnessin ja tiukkojen vatsalihasten nimeen. Urheilevat ovat terveyden perikuvia ja kerta kaikkiaan parempia ihmisiä.

En väitä olevani ylpeä urheilemattomuudestani. En vain ole löytänyt urheilun iloja.
Minua usein luullaan hyvinkin urheilulliseksi. Kun kerron, etten urheile, saan oudoksuvia katseita. Sen jälkeen päivitellään yhdessä, miten hyvä aineenvaihdunta takaa sen, etten liho. En väitä olevani ylpeä urheilemattomuudestani. En vain ole löytänyt urheilun iloja.

Laiskuus on varmasti suurin syy liikkumattomuuteen. Sohva vain huutaa nimeäni enemmän kuin lenkkipolut. Kun kaverit puhuvat kuntosaleista, potkunyrkkeilystä tai uimisesta, tunnen huonoa omatuntoa. Himourheilijat suorastaan ärsyttävät Facebook-päivityksillään. Olen ulkopuolinen enkä voi samaistua koskaan urheilevaan ihmiseen. 

Kun omatunto soimaa, teen kotona epätoivoisesti muutaman vatsalihasliikkeen. Mutta mitä järkeä siinä on? Halu urheiluun pitäisi lähteä omasta tahdosta. En koe olevani täysin rapakunnossa. Niin ainakin väitän itselleni. Säiden salliessa pyöräilen töihin ja tykkään kävellä. Tekosyitä on vaikea keksiä, kun on lapseton, työssäkäyvä aikuinen, jolla olisi ihan hyvin aikaa urheiluun. Muuttuisiko elämä paremmaksi, jos aloittaisi liikuntaharrastuksen?

Harmittaa, että joudun häpeilemään urheilemattomuuttani. Samalla mietin tulevaisuuttani, kun ikää ja painoa tulee väistämättä lisää, onko silloin jo liian myöhäistä? Himourheilijaksi minusta ei ole, mutta tiedän, että terveyden kannalta olisi viisasta liikkua.

Mikä avuksi, kun motivaatio urheiluun ei siltikään riitä? Haittaako se?

 

Linkit:

Kommentit
 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.