Hyppää pääsisältöön

Psykologi Laura Stenroos: Artistin muovaaminen voi tapahtua myös vahingossa

YleX Etusivussa keskusteltiin tosi-tv-tähtien kokemista julkisuuden paineista ja siitä, onko kykykilpailuun osallistuvaa ihmistä mahdollista laittaa muottiin.

YleX Etusivun vieraana psykologi Laura Stenroos

Laulaja Anna Eriksson arvosteli viikonloppuna Helsingin Sanomissa kovin sanoin musiikkialaa. Eriksson myös kritisoi television laulukilpailuja, joissa hänen mukaan voittajien persoonallisuus tiputetaan pois ja levy-yhtiöt laittavat nämä muottiin. Tosi-tv-ohjelmissa psykologina toimiva Laura Stenroos ei näkisi asiaa aivan näin mustavalkoisena.

- Siinä on se kauhukuva, että on olemassa paha tuotantokoneisto, joka muovaa. Toki näin voi olla, mutta molempien osapuolien panos on siinä mukana. Välillä se muovaaminen voi tapahtua vahingossa. Ihminen saattaa aluksi itse luulla, että kaikki on ok ja hyväksyä yhteisymmärryksessä päätökset, mutta jälkeenpäin voi tullakin toisiin ajatuksiin, Stenroos kertoo.

Joillekin ”muovaaminen” ja asiantuntijoiden ehdotukset ovat tervetullut asia.

- Jos on selvä kuva, millainen haluat olla ja tiedät oman juttusi, ei sellaista voi muokata. Mutta jos et ole ihan varma, silloin sitä muiden ehdotuksiin suostumista voidaan pitää muokkauksena. Mutta siinä ei ilkeitä, pahoja vaikuttumia ole taustalla, vaan yritetään oikeasti miettiä, mikä on kykykilpailuun osallistuvan oma juttu, Stenroos huomauttaa.

Julkisuus itsessään voi muuttaa ihmistä psykologi Stenroosin mukaan joko todella, todella paljon tai se voi olla muuttamatta ollenkaan.

- Jos ei oikein tiedä, kuka on, ja saa tietynlaista positiivista palautetta julkisuudesta koko ajan, sitä pyrkii olemaan sellainen mistä kehutaan. Esimerkiksi jos identiteetti ei ole vielä rakentunut, se rakentuu silloin vain hyvien puolien varaan ja ihminen unohtaa ne toiset puolet. Toiset voivat olla julkisuudesta onnensa kukkuloilla ja toiset se voi musertaa täysin. Se riippuu siitä, millaista julkisuutta saa osakseen, Stenroos kertoo.

Voiko julkisuuteen valmistautua? Ovatko kaikki esiintyjät narsisteja? Kuuntele koko haastattelu alla.

Lähteet: YleX Etusivu