Hyppää pääsisältöön

Ässien ja Tapparan taistot kullasta vuosina 1978 ja 1984

Ässät ja Tappara pelasivat jääkiekkoilun Suomen mestaruudesta vuonna 1978, jolloin porilaiset nappasivat kultaa. Vuonna 1984 samat joukkueet kohtasivat loppuotteluissa, jolloin Tappara puolestaan oli parempi.

Tietolaatikko

Video vuoden 1984 finaalin kolmannessa erässä video hyppää samaan kohtaan kahdesti. Lisäksi kuvamateriaalia tasoitusmaalista puuttuu. Ilmeisesti kohdassa on vaihdettu nauhaa. Vanhoja nauhoja on myös uudelleen käytetty, joten osa kuvamateriaalista on voinut kadota myös siksi.

Vuonna 1978 Tappara oli vienyt ensimmäisen finaalin peräti 8-0. Ässät kuitenkin ryhdistäytyi ja vei kaksi seuraavaa ottelua 3-2 ja 4-8. Mestaruus oli siis katkolla porilaisille kotikentällään.

Finaalisarjasta on jäljellä vain selostamatonta kuvamateriaalia kolmannesta loppuottelusta. Raimo Häyrisen suora radioselostus Porissa pelatusta neljännestä ottelusta on sen sijaan pelastunut kankaanpäälaisen Jari Anttilan ja porilaisen Marjatta Niinikosken nauhoittamana. Nauhat julkaisi ensimmäisenä verkkosivuillaan Satakunnan Kansa.

Ratkaiseva finaali oli pitkään tasainen, kunnes lopussa Ässät karkasi peräti 6-3 voittoon ja Suomen mestaruuteen. Ässien suuria sankareita olivat kaksi maalia tehneet Pekka Rautakallio ja Veli-Pekka Ketola.

Vuoden 1984 finaalisarja oli kuin peilikuva vuoden 1978 sarjasta. Ässät vei ensimmäisen finaalin 5-4. Tappara seuraavat 3-6 ja 3-2. Ässät oli seinä seinää vasten neljännessä finaalissa Porissa. Ottelu oli erittäin tasainen ja ratkaisu meni jatkoajalle saakka. Jatkoajan viidennellä minuutilla Erkki Lehtonen maalasi ja Tapparan kultajuhlat alkoivat.

Ottelun varsinainen peliaika on nähtävissä kokonaisuudessaan. Valitettavasti kaikki kuvamateriaali jatkoajasta on kadonnut Ylen arkistoista.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto