Hyppää pääsisältöön

Bensowin säätiön salaisuus: käsikirjoitus

Upporikas Bensowin lastenkotisäätiö on sulkenut lastenkotinsa Kauniaisissa. Ei rahan puutteen, vaan lasten puutteen takia. Kerroimme ensimmäisen kerran Bensowin lastenkotisäätiöstä kaksi kuukautta sitten. Tänään kerromme lisää.

Yrjö Tuokko:
"Tää on minusta katastrofi. Tää on katastrofi siitä syystä, että täss säädekirjan mukanen toiminta on lopetettu kokonaan. Joka on pahin virhe, mitä voi tehdä."

Nyt säätiön hallituksen ja tilintarkastajien toimintaa tutkii poliisi – valtakunnansyyttäjän pyynnöstä.

Juha Viertola:
"Jos nämä viranomaiset toteavat, että kaikilta osin lakeja ei ole noudatettu, niin kyllä se aiheuttaa nopeammin sen reagoinnin meiltäkin, että se nykyisen säätiön ei välttämättä tulisi jatkaa omassa roolissaan."

Kun lastenkoti suljettiin, paljastui vuosikymmenien salaisuus. Säätiön hallituksen herroja on kiinnostanut Wilhelm Bensowin kymmenien miljoonien omaisuus – eikä lapset.

Ebba Rosenberg:
"Int' brydde dom sig om barnen. Dom intresserade sig inte för barnen ett dugg!"
(Eivät niitä lapset kiinnostaneet. Ne eivät piitanneet lapsista vähääkään!)

[MOT-tunnus]

Tämä on Bensowin liiketalo Etelä Esplanadilla, Helsingin keskustassa. Bensowin lastenkotisäätiö omisti kerran puolet tästä talosta. Tämä on kertomus siitä, miten omistus vietiin lastenkodilta. Nykyrahassa, lapsilta vietiin 25 miljoonaa euroa.

Bensowin lastenkotisäätiöllä on ollut lastenkoti Kauniaisissa melkein sata vuotta. Lastenkoti suljettiin lokakuussa.

Selvitimme edellisessä jaksossa, miten on mahdollista että maassa, jossa on jo 18.000 huostaanotettua lasta, joista melkein puolet asuvat lastenkodissa - upporikas lastenkotisäätiö joutuu sulkemaan ovensa lasten puutteen takia. Parin kilometrin säteellä Bensowin lastenkodista löytyi kolme lastenkotia. Kaikki olivat täynnä.

MOT:
"Hur upplever du att du har lyckats? Du har haft ansvar för att förvalta Wilhelms pengar, och hans enda vilja är att upprätthålla ett barnhem. Nu är barnhemmet stängt. Hur upplever du själv att du har lyckats?"
(Miten katsot onnistuneesi? Olet hoitanut Wilhelmin omaisuutta, jolla piti ylläpitää lastenkotia. Nyt lastenkoti on suljettu. Miten koet onnistuneesi?)

Valter Gadolin:
"På gott och ont. Både och."
(Sekä hyvin että huonosti.)

Lastenkotisäätiön puheenjohtaja asuu Villa Bensowissa – Wilhelm ja Sigrid Bensowin kodissa. Wilhelm oli menestynyt liikemies, joka toivoi että pariskunnan omaisuus käytettäisiin lastenkodin ylläpitoon.


Bensowin säätiön salaisuus


Bensowin lastenkodin viimeinen asukas, 17-vuotias Kim Davidson opiskelee Solvallan urheiluopistossa urheiluneuvojaksi. Hän tuli lastenkotiin 5-vuotiaana, yhdessä isoveljen ja isosiskon kanssa.

Kim Davidson:
"För min egen del så var det det bästa beslutet att fara till ett barnhem. Det skulle inte blivit nånting av att bo hemma. Livet skulle inte se ut som det ser ut nu."
"Dom har ändå fostrat mig till en helt ordentlig typ. Inte kan jag på det sättet jämföra, hur det skulle ha varit om jag hade levt hela mitt liv hemma."
(Minun kohdallani lastenkotiin sijoittaminen oli viisas päätös. Kotona asumisesta ei olisi tullut mitään. Elämäni ei olisi nyt tällaista. Lastenkodissa minut kasvatettiin kunnon ihmiseksi. En tietenkään tiedä, millainen olisin, jos olisin aina asunut kotona.)

MOT:
"Hur skulle det ha gått för dig, om du inte sluppit dit? "
(Miten sinun olisi käynyt, jollet olisi päässyt lastenkotiin?)

Kim Davidson:
"För det första så var det en jäkla tur att jag och min syster och bror, alla tre fick dit på en gång. Det var det största att vi alla fick vara på samma ställe. Det var det som socialen och alla prioriterade att vi måste slippa till samma ställe. Utan min syster under den tiden jag som bodde där, eller min bror, nåndera, så skulle jag inte ha klarat av det där stället ens, i många skeden."
(Ensinnäkin kävi hitonmoinen tuuri, että pääsin sinne yhdessä siskon ja veljen kanssa.Oli todella hienoa, että pääsimme samaan paikkaan. Sosiaaliviranomaisista se oli tosi tärkeää.En ehkä olisi edes pärjännyt siellä ilman siskoa ja veljeä.)

Wilhelm ja Sigrid Bensow olivat lapsettomia. He perustivat ensimmäisen lastenkodin mailleen Kauniaisissa vuonna 1917. Kesäksi lastenkoti muutti Inkoon saaristoon, Barösundiin, Bensowin säätiön omistamalle saarelle.

Wilhelm Bensow kuoli vuonna 1949, 85-vuotiaana. 40-luvun alussa hän oli myynyt osuutensa Bensowin kauppahuoneesta toimitusjohtajalleen Robert Janssonille. Samoihin aikoihin valmistui Bensowin liiketalo Esplanadilla, Helsingin keskustassa. Bensowin kauppahuone omisti puolet rakennuksesta – ja Bensowin lastenkotisäätiö puolet.

1950-luvulla lastenkotisäätiö sai yhä kasvavia vuokratuottoja omistamastaan 5000 neliöstä. Lastenkoti suorastaan kylpi rahassa. Vuonna 1961 Sigrid Bensow kuoli. Sen jälkeen alkaa tapahtumasarja, josta vain säätiön hallituksen sisäpiiri on tiennyt. Ennen kuin kerron mitä lastenkodin talonpuolikkaalle tapahtui, käyn tapaamassa Ebba Rosenbergiä. Hän työskenteli lastenkodissa vuodesta 1958 vuoteen -90.

Ebba Rosenberg,:
"Jag skall berätta en episod. Jag hade nog inte varit så länge där i arbete, med dem kom ju alltid, styrelsen, vet du, en gång per år, och gick igenom, liksom och ... Nå dem sku man och hälsa på... Barnen var ut och lekte i sandlådan och vad det var, och hade förstås smutsiga händer. Och de ville gå hälsa på henne, för de var ju lärda så. Hon tog dom inte i handen. "Ni har smutsiga händer", sa hon. Hon hälsa inte på dem. Du skall veta ... Hade alla den inställningen, så de var nog inte såna mänskor som borde ha hört dit alls. Man kan väl tvätta handen om ett barn har haft smuts i handen. Om man har tagit i, så kan man väl tvätta då efteråt, om man är så rädd för smutsen."

(Säätiön hallitus tuli sinne kerran vuodessa ikään kuin katsastamaan paikat. Heitä piti tervehtiä. Lapset olivat ulkona, ehkä hiekkalaatikolla leikkimässä, ja kädet olivat tietysti likaiset. Lapset halusivat tervehtiä rouvaa, niin kuin heitä oli opetettu, mutta rouva ei kätellyt, vaan sanoi: "Teillä on likaiset kädet." Hän ei tervehtinyt lapsia. Ajattele nyt. Jos kaikilla oli tuollainen asenne, he olivat ihan väärässä paikassa.Jos käsi likaantuu lapsen kädestä, sen voi aina pestä, jos niin kovin pelkää likaa.)

MOT:
"Vad det den här inställningen styrelsen hade?"
(Noinko säätiön hallitus suhtautui?)

Ebba Rosenberg:
"Jo!"

MOT:
"Var det alltid så?"
(Oliko se aina sellaista?)

Ebba Rosenberg:
"Nå så var det! Så var det. Hör du, de kom och de drack kaffe, och ingenting annat var det. Jag menar, dom intresserade sig inte för barnen ett dugg!"
(Oli! Ne tulivat, joivat kahvit ja siinä kaikki. Ne ievät pitäneet lapsista vähääkään!)

Lastenkotisäätiön vanhoja tilinpäätöksiä tutkiessa ihmettelin mihin lastenkodin omistama Bensowin liiketalo oli kadonnut jossakin vaiheessa. 40-luvulla lastenkoti rahoitti sen rakentamista. 50-luvulla se omisti edelleen puolet aikakautensa hienoimmista toimistorakennuksista, Helsingin ydinkeskustassa. Ja sai todella muhkeat vuokratulot tiloista.

Löydän pitkän etsimisen jälkeen Bensowin talosta tehdyn kauppakirjan, vuodelta 1985. Ostajana SKOP, myyjänä Bensow Oy. Lastenkotisäätiönhän piti omistaa puolet Bensowin talosta. Hinta 186,7 miljoonaa markkaa. Myöhemmin maksettiin lisäkauppahintana 10 miljoonaa –

Grafiikka:
Bensowin talokauppa: 61,4 milj. € – lastenkodin osuus ½ = 30,7milj. €
Yhteensä nykyrahassa 61,4 miljoonaa euroa. Siitä puolet, yli 30 miljoonaa olisi kuulunut lastenkodille.

Kauppa oli osa suurempaa operaatiota. Robert Jansson oli omistanut Bensowin kauppahuoneen yli 40 vuotta Wilhelm Bensowin jälkeen. Hän möi Bensowin vuonna -85 Mancon-nimiselle kehitysyhtiölle nykyrahassa hintaan 46,6 miljoonaa euroa. Mancon möi saman tien koko Bensowin talon SKOP:ille.

Christopher Wegelius:
"Pankki ei ollut kiinnostunut Bensowista yrityksenä, eikä sen vuoksi Bensowin osakkeista – mutta kyllä tästä kiinteistöstä, joka oli Helsingin keskustassa. Tuolloin SKOP:in hallintoneuvosto oli päättänyt lähteä kehittämään pankkia kohti investointipankkia, jonka liikeideaan kuului sekä kiinteistöjen ostaminen että niiden myyminen. Ja näin tapahtui sitten pankin kohdalla myös Bensowin kiinteistössä. Mancon oli jo sopinut pankin kanssa siitä, että myöhemmin myyvät kiinteistön pankille, ja niin myös tapahtui."

Miksei lastenkotisäätiö ollut kaupassa toisena myyjänä? Sillehän olisi kuulunut puolet 60 miljoonan euro kauppasummasta.

60-luvulla talo on alaskirjattu, ja vuokratulotkin katoavat tilinpäätöksistä. Sattumalta papereista löytyy maininta jostakin kaupasta.

Pitkän etsimisen jälkeen löytyy lainhuuto, joka paljastaa ensimmäisen askeleen puhalluksessa. Joulukuussa -64 Bensowin kauppahuone ottaa Lastenkodin puoliskon talosta haltuunsa.

Ostajaa edustaa Robert Jansson, joka on Bensowin kauppahuoneen omistaja.

Myyjää edustaa sama Robert Jansson, Bensowin lastenkotisäätiön puheenjohtajana. Hän on tullut säätiön puheenjohtajaksi Sigrid Bensowin kuoleman jälkeen.

Kauppahinnaksi hän sopii nykyrahassa 6,1 miljoonaa euroa. Mutta lastenkoti saa vain 300.000 euroa käteisenä. Loput 5,8 miljoonaa euroa Bensowin kauppahuone jää velkaa lastenkodille.

Tämä mies, nyt 87-vuotias Rolf Wahlsberg tuli Bensowin kauppahuoneeseen talousjohtajaksi ennen salaista puhallusta. Hän on hoitanut lastenkotisäätiön hallintoa 60-luvulta lähtien. Hän on edelleen säätiön hallituksen jäsen.

Hän ei suostunut haastateltavaksi edelliseen ohjelmaan, jossa kerroin hänen käytössään olleesta lastenkodin Barösundin upeasta saaresta. Vuosivuokra - 1 markka. Nyt hän vastasi puhelimeen.

MOT:
"Du säger att dendär 1 marken inte stämmer?"
(Sanot siis, että markan vuokra ei ole totta.)

Rolf Wahlsberg
"Jag har aldrig hört talas om denhär 1 marken, innan du berättade det. Jag betalar inget arrende. Inte en mark heller."
(En ole koskaan kuullutkaan tästä markan vuokrasta ennen kuin sinä kerroit siitä. En maksanut vuokraa markkaakaan.)

Ebba Rosenberg:
"Jo, det hände på min tid. Jå ... Vi var mera än förvånade, men efter det så tänkte man, att nu ingenting förvånar mera. Han gör vad han vill. Det var en sådan man. Men jag kunde inte se på den där orättsvisan."
(Joo, se tapahtui minun aikanani. Olimme enemmän kuin yllättyneitä, mutta ajattelimme sitten, ettei meitä enää yllätä mikään. Hän tekee mitä tahtoo. Sellainen mies hän oli. Sellainen vääryys tuntui sietämättömältä.)

Lastenkotisäätiön kesäpaikka on yhteensä 70 hehtaaria maata, lukemattomia saaria, vesialueita 600 hehtaaria. Tänne koko lastenkoti muutti kesäksi.

MOT:
"Berätta hurdant det var i Barösund."
(Kerro millaista Barösundissa oli.)

Ebba Rosenberg:
"Härligt. Härligt. Vet du, sol alla dagar och vattnet bredvid och...
vi var ju bruna som peppakakor när vi kom hem till Grankulla tillbaka. Hör du, så snart skolan var slut, då hade vi packat allt färdigt redan, så stack vi ut till Barösund. Och där var vi ändå tills några dagar före skolan började, så att de nu hann, vet du, få håret klippt och allt sånhärnt. Så att ... Nej vi njöt ju alla fullständigt."
(Ihanaa, ihanaa. Aurinko paistoi joka päivä ja voltiin veden äärellä...  Olimme ruskeita kuin piparkakut kun palasimme takaisin kotiin Kauniaisiin. Kun koulu keväisin loppui, olimme Sitten lähdettiin Barösundiin. Palasimme vasta pari päivää ennen koulun alkua, jotta lasten tukat ehdittiin leikata ja sen semmoista. Nautimme kaikki kesästä täysin rinnoin.)

Kim Davidson muistaa ensimmäistä päiväänsä lastenkodissa. Lastenkoti muutti samana päivänä saaristoon.

Kim Davidson:
"Direkt när vi kom dit på gården så var bilarna packade, och dom väntade bara på oss. Så hoppade man in i bilen, så var det liksom ”vart är vi riktigt på väg?”. Jag tror att det var för att få bort tanken om att vara på ett nytt ställe, att fås lite bort från hela det där nya på det sättet. Att fara dit och fira sommar."
(Kun tulimme pihaan, autot oli jo pakattu ja vain meitä odotettiin. Hyppäsimme autoon ihmetellen, minne oikein olimme matkalla. Sopeutumista uuteen paikkaan oli kai tarkoitus hälventää, - saada ajatukset pois kaikesta uudesta. Sen kun lähdimme kesänviettoon.)

Nyt lastenkodin kesäpaikassa on vuokralaisia.

Säätiö maksoi Wahlsbergille, kun hän vuonna 2002 halusi vaihtaa ilmaisen mökkisaaren säätiön omistamaan Kalastajatilaan.

Rolf Wahlsberg:
"Jag betalar 1200 euro för dehär några veckorna. Det heter visserligen att det är ett årsarvode, men far nu dit mitt på vintern. Utan det är ju på sommaren kanske en månad, eventuellt lite mera. Och det kostar mig 1200 euro. Det är ju nästan som att bo på hotell."

(Vuosivuokrasta kai puhutaan, mutta kuka sinne nyt talvella menisi. Kyse on noin kuukaudesta kesällä, joskus hiukan enemmästä. Maksan siitä 1 200 euroa. Se on melkein hotellihuoneen hinta.)

Käyn läpi Wahlsbergin allekirjoittamia Bensowin kauppahuoneen tilinpäätöksiä. Velkaa Bensowin talosta ei makseta lastenkotisäätiölle. Lastenkotisäätiön papereissa on myös Wahlsbergin allekirjoitus.

Vuonna -84 – 20 vuotta sen jälkeen kun lastenkodilta vietiin puolet Bensowin talosta – velkasaatava katoaa tilinpäätöksista. Vien paperit Yrjö Tuokolle, tilintarkastuksen auktoriteetille.

Yrjö Tuokko:
"Eihän toi oikeen niin kun, eihän toi oikein niin kun kunnolliselta asioiden, asioiden hoidolta vaikuta. Ei se, ei se tuota tän säätiön kannalta tän summan roikuttaminen, ei se ole missään nimessä säätiön edun mukaista."

Velkasaatava Bensowin talosta on kadonnut vuonna -84. Haluan tilintarkastajan näkemyksen siitä, onko lastenkoti saanut rahansa, vai onko velka kadonnut kirjanpitotempulla.

MOT:
"Se täsmää?"

Yrjö Tuokko:
"No, se on aika lähellä, se on aika lähellä totuutta."
"Tota -84 numeroista tase-, tasevertailu selittää jo aika paljon tästä muutoksesta, ett saatavat on muuttunu, muuttunu rahavaroiksi ja osakkeiden lisäyksiksi."

Lopputulos on, että lastenkoti on saanut rahansa Bensowin talosta – 20 vuotta kaupan jälkeen.

Grafiikka:
Bensowin lastenkotisäätiö sai Bensowin talosta:
1,9 milj. € + 3,1 milj. € Robert Janssonilta = 5,0 milj. €

Rahanarvo on siinä ajassa muuttunut niin, että lastenkoti saa nykyrahassa yhteensä 1,9 miljoonaa euroa. Kun lastenkoti saa vuonna -85 lahjoituksen Robert Janssonilta – Bensowin kauppahuoneen myynnin jälkeen, pääsemme puhalluksen tilinpäätökseen. Lastenkotisäätiö saa 5 miljoonaa euroa puolesta Bensowin talosta.

Yrjö Tuokko:
"Kyllähän siinä Lastenkodinsäätiö, niin kyllähän se säätiö on jääny nuolemaan näppejään siinä kaupassa."

Grafiikka:
Lastenkoti menetti: 30,7 – 5,0 =25,7 milj. €

Kun lasketaan mitä SKOP maksoi talosta vuonna -85 – lastenkoti menetti 25 miljoonaa euroa!

Puhallus on pysynyt pienen piirin tiedossa. Rolf Wahlsberg on hoitanut säätiön hallintoa -60-luvulta. Vuonna -86 hän siirtyi Bensowin kauppahuoneesta eläkkeelle 60-vuotiaana. Hän otti silloin mukaansa säätiön kirjanpidon ja hallinnon lastenkodin kellariin. Kymmenen vuotta myöhemmin hän valitsi seuraajan itselleen.

Valter Gadolin:
"Jag blev tillbedd att ta en plats i styrelsen som jag accepterade, och efter då 5 år i styrelsen så ville Rolf Wahlsberg pensionera sig från de dagliga göromålen och erbjöd då mig den tjänsten, och jag accepterade."
(Minua pyydettiin ottamaan vastaan paikka säätiön hallituksessa, - ja hyväksyin sen. Viiden vuoden kuluttua Rolf Wahlsberg jäi eläkkeelle säätiön asiainhoitajan tehtävästä, tarjosi sitä minulle ja minä otin tehtävän vastaan.)

MOT:
"Vad var det i denhär barnhemsverksamheten som gjorde att du vill jobba för det?"
(Mikä lastenkotisäätiön toiminnassa on sellaista joka sai sinut haluamaan työskennellä sen puolesta?)

Valter Gadolin:
"Jag har alltid tyckt väldigt mycket om barn."
(Olen aina pitänyt lapsista.)

Wahlsberg löysi Gadolinin Aktia varainhoidosta. Sieltä hän sai potkut -96 ja sai sen jälkeen toimeentulonsa säätiöstä. Wahlsberg valitsi hallituksen puheenjohtajaksi Ralf Blomqvistin, myös entinen aktialainen.

Yrjö Tuokko,:
"Mä aattelen, ett se on tietysti, se on eettinen ja moraalinen kysymys. Jos henkilöllä on nämä asiat kunnossa, niin ei hän rakenna sellasta, sellasta porukkaa siihen ympärilleen, joka on tämmöstä, ett hän voi pyöritellä asioita mielin määrin."

Nyt kun Gadolin on täyttänyt 71, hän on valinnut seuraajakseen toiminnanjohtajaksi 61-vuotiaan Matti Ståhlbergin.

Matti Ståhlberg:
"Magnus, om jag får vara hemskt vänlig med dig och säga så där vackert, så det MOT-program jag hade äran att få se på TV, och som jag har sparat, det var så undermåligt gjort, att jag tror inte att jag vill tala meg dig över telefon om någonting."
(Magnus, sanon tämän nyt kauniisti ja ystävällisesti: MOT-ohjelma, joka minulla oli kunnia nähdä tv:stä, ja jonka olen myös tallentanut, oli niin ala-arvoista työtä, että en taida välittää keskustella kanssasi mistään.)

MOT:
"Vad var det du tyckte att var undermåligt?"
(Mikä siinä mielestäsi oli ala-arvoista?)

Matti Ståhlberg:
"(Naurua.) Jag tror att om du tittar på det själv ett par gånger så förstår du."
(Luulen, että kun katsot ohjelman itse pari kertaa, tajuat sen.)

MOT:
"Nej, jag förstår inte, du måste förklara."
(Ei, en ymmärrä, sinun pitää selittää.)

Matti Ståhlberg:
"Nä, jag tror inte att jag har tid nu, jag har andra uppgifter att sköta, men jag tackar för att du ringde mig. Det var trevligt att talas."
(Eei, minulla ei nyt ole aikaa, minulla on muita töitä hoidettavanani. mutta kiitän, että soitit. Oli mukava jutella.)

Nelikko Wahlsberg-Gadolin-Blomqvist-Ståhlberg muodostaa tällaisen säätiöverkoston. (Grafiikkana hämähäkkiverkosto)

Yhden säätiön rahoilla Gadolin osti 90-luvulla yli 200 neliön asunnon tästä yhtiöstä. Siinä asui hänen tyttärensä perhe. Vuokra, nykyrahassa 1000 euroa. Miehet saatiin ulos tästä säätiöstä väärinkäytösepäilyjen jälkeen. Asunto on myyty. Tytär asuu muualla.

Gadolinilla on Tivalo-niminen yritys, joka laskuttaa Bensowin lastenkotisäätiötä. Hän on siis nostanut säätiöstä palkan, asunut Villa Bensowissa ja laskuttanut säätiöta firmansa kautta. Hänen seuraajansa Ståhlberg toimii Tivalon tilintarkastajana. Ståhlbergillä on yritys, jossa Gadolin toimii tilintarkastajana.

Yrjö Tuokko:
"Ei se rahapalkka ole ainoa asia. Vaan kaikki etuudet, kaikki etuudet, kaikki taloudelliset etuudet, joita sä säätiöltä tai siinä, missä sä toimit, saat kaikki etuudet pitää ottaa mukaan sillon, kun arvioidaan sitä palkkiota. Koska mistä muualta, mistä muusta säätiön hallituksen jäsenille maksetaan säätiöstä, kun siitä säätiön asioiden hoidosta."

Bensowin lastenkodin tilintarkastusraportit ovat täysin puhtaita. Kun tilinpäätösasiakirjat ovat saapuneet Patentti- ja rekisterihallitukseen kerran vuodessa kaikki on näyttänyt hyvältä.

Suomessa on melkein 3000 säätiötä. Niiden tase-arvo on yhteensä yli 11 miljardia. Näitä valvoo kaksi virkamiestä. Bensowin lastenkotisäätiön kohdalla julkisuus käynnisti selvitykset ja erityistarkastuksen säätiössä.

Juha Viertola:
"Tässä erityistarkastuksessa pääteemana oli oikeestaan nää lähipiirisopimukset ja niiden järjestelyt, että miten ne on tehty ja minkälaista materiaalia niihin liittyen löytyy. Tietysti yleisestikin tarkastuksen kohteena oli tää säätiön toiminta ja sen yleiset järjestelyt, mutta erityisesti nää lähipiirin sopimusasiat ja muutkin sopimusasiat."

PRH lähetti aineiston Valtakunnansyyttäjälle ja verottajalle ennen pääsiäistä. Valtakunnansyyttäjä lähetti asian poliisille kiireellisenä.

Kun valtakunnansyyttäjän allekirjoittamat paperit olivat poliisilla, iskettiin saman tien lastenkotiin. Nyt lastenkotisäätiön kirjanpito on takavarikoitu. Samalla PRH vaatii säätiöltä selvitystä siitä, miten se aikoo toteuttaa tarkoitustaan jatkossa.

Juha Viertola:
"Sen säätiön hallituksen aseman arvioimisessa vaikuttaa hyvin voimakkaasti se mitä Verohallinto selvittää ja minkälaisia tuloksia sieltä tulee säätiön hallinnon toimista. Samoin kuin mitä sitten poliisin puolella asiasta selvitetään, millaisia tuloksia sieltä tulee. Jos nämä viranomaiset toteavat, että kaikilta osin lakeja ei ole noudatettu, niin kyllä se aiheuttaa nopeammin sen reagoinnin meiltäkin, että se nykyisen säätiön ei välttämättä tulisi jatkaa omassa roolissaan. Mutta tällä hetkellä se arviointi on säätiöllä itsellään vielä."

Bensowin lastenkotisäätiö kuuluu Stockmannin suuriin omistajiin. Tämän kevään osinko on 340.000 euroa.

Yrjö Tuokko:
"On mukava tehdä bisnestä, kun rahaa tulee ja vero, pääset verottajastakin vielä eroon. Mutt tää on kyllä semmonen sarjassaan, että, ett jos jossakin tapauksessa, noiden tilintarkas, tää hallitusporukka pitäs joutua vähän niin kun tilille, niin kun tässä on: lopetetaan säädekirjan mukanen toiminta, lastenkodin pitäminen. Sitten ruvetaan sijoittamaan rahoja elämään."

"Täähän toiminta on niin kun irvikuva siihen nähden, mitä säätiön toiminnassa pitäs olla. Säätiön toiminnan ensisijainen tarkotus on säädekirjan mukasen toiminnan harjottaminen. Se on yli sen, se on kaiken yli."

Kim Davidson:
"Nu märkte man det i ett skede, typ, vad skulle jag har varit, 15... Så jag märkte att, det slutade komma mera barn. Förr var det alltid med jämna mellanrum når var och tittade på det där stället, men slutade det nästan helt och hållet. Då alltid när man stred med dom här i personalen, så var det liksom att ”varför ska jag lyda, för att jag ska ändå inte bo kvar här länge, för att stället kommer ändå att fara fast”. Dom sa alltid, att ”nej, inte far det fast, varför skulle det göra det?”
(Jossain vaiheessa, ehkä joskus 15-vuotiaana, huomasin, että lapsia ei enää tullut.Aiemmin oli tasaisin väliajoin aina joku käynyt katsomassa paikkaa, mutta sitten se loppui melkein kokonaan. Kun tuli riitaa henkilökunnan kanssa, ihmettelimme, miksi pitäisi totella, kun ei siellä asuttaisi enää kauan, paikkahan suljettaisiin kohta. Aina meille sanottiin, että miksi niin muka kävisi.)

Ebba Rosenberg:
"Vet du det sku aldrig ha blivit någonting om inte de sku ha sagt att de upphör det där barnhem. De sku ha fortsätt bara, vet du. Dom intresserade sig inte för barnen ett dugg!"
(Asia ei olisi koskaan paljastunut, jos lastenkotia ei olisi lopetettu. Ne olisivat vain jatkaneet samaan malliin. Ne eivät piitanneet lapsista vähääkään!)