Hyppää pääsisältöön

Lex Bensow puhdistaisi säätiömaailmaa

Yrjö Tuokko
Tilintarkastaja, kanslianeuvos Yrjö Tuokko Yrjö Tuokko Kuva: Yle, Mot yrjö tuokko

Suomessa on lähes 3000 säätiötä, joiden tasearvo on yli 11 miljardia euroa. Säätiöt ovat pääsääntöisesti erittäin pienten piirien hallinnassa. Nuo piirit täydentävät itse itseään. On aika tuoda säätiöiden toiminta 2010-luvulle eli pohjoismaisen avoimuuden piiriin.

Tuhansia säätiöitä ja miljardipottia valvoo toki patentti- ja rekisterihallitus, mutta vain kahden virkamiehen panoksella. Se ei riitä mihinkään.

MOT-ohjelma Bensowin säätiön salaisuus (15.4.2013) kertoo kuinka Bensowin lastenkotisäätiössä tehtiin 25 miljoonan euron puhallus. Kyseessä on ollut säätiön sisäpiirin vuosikausien ajan hyvin varjelema salaisuus, joka tuskin koskaan olisi paljastunut ellei säätiö olisi sulkenut Kauniaisissa sijaitsevaa lastenkotiaan.

Kaksi kuukautta aiemmin (11.2.) MOT kertoi lastenkotisäätiön vaiheista ohjelmassa Kun lapset loppuivat. Upporikas lastenkotisäätiö sulki ovensa viime vuoden lokakuussa väittäen, että sen suojaa tarvitsevia lapsia enää löytynyt. Ohjelma nosti esille säätiön hallituksen ja sen lähipiirin saamat etuudet.

Julkisuus johti siihen, että valtakunnansyyttäjä on pyytänyt Länsi-Uudenmaan poliisia kiireellisesti selvittämään Bensowin säätiön hallituksen ja tilintarkastajien toimintaa.

”Jos nämä viranomaiset toteavat, että kaikilta osin lakeja ei ole noudatettu, niin kyllä se aiheuttaa nopeammin sen reagoinnin meiltäkin, että nykyisen säätiön hallituksen ei välttämättä tulisi jatkaa omassa roolissaan. Mutta tällä hetkellä se arviointi on säätiöllä itsellään vielä”, patentti- ja rekisterihallituksen säätiörekisteripäällikkö Juha Viertola sanoo.

Ohjelma nostaa esille suljetun säätiön ongelman. Säätiön hallitus nimittää itse uudet jäsenensä ja tilintarkastajat. Bensow on malliesimerkki siitä, että säätiön hallitusta ja tilintarkastajia ei ole käytännössä valvonut kukaan ulkopuolinen. Säätiö on toiminut suljetun klubin tavoin, jossa keskeinen vallankäyttäjä on ollut mukana 1960-luvulta lähtien.

Arvostettu tilintarkastaja, kanslianeuvos Yrjö Tuokko pitää toimintaa "irvikuvana siihen nähden, mitä säätiön toiminnassa pitäisi olla". "Tämä on katastrofi siitä syystä, että tässä säädekirjan mukainen toiminta on lopetettu kokonaan. Joka on pahin virhe, mitä voi tehdä.”

Oikeusministeri saa muutaman viikon kuluttua työryhmän esityksen koko säätiölainsäädännön uudistamiseksi. Arviomuistiossa todetaan että ”säätiön sisäisen kontrollin järjestäminen on suurelta osin ollut säätäjän oman kekseliäisyyden varassa” (sivu 8, Oikeusministeriö, Säätiölainsäädännön kehittäminen, 28.6. 2010). Nyt tarvitaan Lex Bensow suljettujen säätiöiden - hallitusten ja tilintarkastajien klubien - valvonnan tehostamiseksi.

Avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämiseksi pitäisi myös säätiölain nykyinen pykälä 24 poistaa. Pykälä salaa säätiöiden patentti- ja rekisterihallitukselle toimitetut tilinpäätösten tase-erittelyt ja liitteet 25 vuodeksi. Tase-erittelyt ovat myös osakeyhtiömaailmassa salassa pidettäviä asiakirjoja, mutta liitteet eivät. Tämänkin säätiön asioihin olisi ollut paljon helpompi perehtyä, jos liitetiedot olisivat olleet julkisia.

Kommentit