Hyppää pääsisältöön

Pekka Nieminen muutti ruokavalionsa paleoksi

Pekka Nieminen muutti ruokavalionsa paleoksi. Kuva: Noora Sandgren.

Kun tapaan Pekka Niemisen kahvilassa, hän valitsee listalta raakakakun, josta vielä tarkistaa, ettei se vaan sisällä sokeria (ei, se on makeutettu hunajalla) ja vihreää teetä. Itse otan normiannokseni eli laten ja juustosämpylän. Käy ilmi, että annokseni sisältää kaikkea sitä, mitä Pekka välttää viimeiseen asti: maitotuotteita, viljaa ja sokeria. Nämä ovat hänen mielestään aineita, jotka saattavat sairastuttaa ihmisen. Pekka ei paheksu valintaani, vaan kertoo rauhallisesti omasta ruokafilosofiastaan.

Oikeammin kyse ei ole filosofiasta, vaan Pekan tarkasta ja pitkästä tutkimusmatkasta omaan terveyteensä ja eri ruoka-aineiden vaikutuksesta siihen. Pekka on sairastanut kaksi eri syöpää ja siksikin perehtynyt syvällisesti siihen, millaisia ruokia hänen tulisi syödä vahvistaakseen itseään. Terveellistä elämäntapaa hän haluaa jakaa myös muille Hidasta elämää -sivuston kautta.

Haluan syödä kokonaista, oikeasti ravitsevaa ruokaa, en ruokateollisuuden mahdollisimman halvalla tuottamaa mössöä.
– Olen sitä, mitä minuun imeytyy. Sokeri esimerkiksi on suoraan syöpäkasvaimen ravintoa, joten miksi söisin sitä? Haluan syödä kokonaista, oikeasti ravitsevaa ruokaa, en ruokateollisuuden mahdollisimman halvalla tuottamaa mössöä.

– Miksi ihmiskunta heikkenee koko ajan, miksi syöpä yleistyy koko ajan? Voisiko yksi syy olla huonolaatuisessa ruuassa, jota meille myydään? Ihmiskunnan heikkeneminen on kiihtynyt viimeisen 50 vuoden aikana, kun ruokateollisuus on kasvanut ja siihen liittyen keinotekoiset lajikkeet, tehotuotettu karjatalous, teollinen prosessointi, lisäaineet ja kaiken pakkaaminen myrkylliseen muoviin ovat yleistyneet, Pekka luettelee.

– Meillä Suomessa uskotellaan, että olemme tervettä kansaa ja että ruisleipä ja maito ovat terveyttä ylläpitäviä ruokia. Miksi sitten johdamme monen sairauden esiintyvyydessä? Miksi esimerkiksi osteoporoosista on tullut uusi kansantautimme, vaikka maitoa kulutetaan meillä niin paljon? Pekka kysyy.

Sanojensa vakuudeksi Pekalla on näyttää Eurostatin tilastotieto. Sen mukaan vuonna 2009 syntyvä suomalainen poika elää terveenä keskimäärin 57-vuotiaaksi asti, kun taas samana vuonna syntynyt ruotsalainen ja norjalainen voi nauttia elämästään terveenä yli 70-vuotiaaksi. Tilaston mukaan suomalaiset ovat saksalaisia lukuun ottamatta koko EU-alueen sairainta kansaa.

Alan jo vilkuilla epäluuloisesti sokerilla maustettua latteani ja vehnäistä sämpylääni.

Elämänvoimaa tehosekoittimeen

Aamulla munakas parsakaalilla ja vihersmoothie, jossa on tammenlehtisalaattia, avokadoa, kurkkua, selleriä, spirulina- ja chlorellajauhetta sekä kookosvettä, joskus myös liuotettuja pähkinöitä, siemeniä ja hamppuproteiinia. Lounaaksi etnisen ravintolan annos, vaikkapa paistettua riisiä katkaravuilla ja vihanneksilla. Päivälliseksi juureskeittoa järvikalan tai luomuriistan kanssa ja iltapalana vielä marjasmoothie, jossa nesteenä riisi,- manteli,- tai kookosmaitoa.

Tältä kuulostaa Pekan tyypillisen päivän menu. Mutta eikö tuo tehosekoittimen kanssa touhuilu ole kovin vaivalloista?

– Ei ollenkaan. Olen järjestänyt ainesosat helposti saataville ja heittelen blenderiin eri ruokia olotilan mukaan. Rakastan ruokakaupassa käymistä ja tilaan paljon ruokaa tutuista verkkokaupoista kotimaasta ja ulkomailta.

Ruokakaupassa osaan jo aistia, missä siellä väreilee hyvä energia ja täytän korini sillä. Syön kasvispainotteista paleo-ruokaa.
– Hyvin syöminen on minulle itseeni satsaamista. Kyse on elämänvoimasta. Kuollut, pitkälle jalostettu ruoka ei tuo minulle elinvoimaa. Ruokakaupassa osaan jo aistia, missä siellä väreilee hyvä energia ja täytän korini sillä. Syön kasvispainotteista paleo-ruokaa.

Paleo-ruokavalio noudattelee kivikautisen ihmisen syömisiä: suositaan mahdollisimman alkuperäistä ruokaa, eritoten metsän antimia, kasviksia, riistaa ja kalaa.

– Maanviljelyä on harjoitettu vasta 10 000 vuotta ja täällä pohjoisessa vielä paljon lyhyemmän ajan. Se on ihmisen evoluutiossa lyhyt aika. Silti solutasolla ihmiskeho ei ole muuttunut kivikaudesta mihinkään. Elimistömme ei ole sopeutunut syömään viljoja ja maitotuotteita, Pekka sanoo.

Aikanaan Pekalle käänteentekevä kokemus oli osteopaatti Aki Hovivuoren luento ravinnosta. Hovivuori lainasi Pekalle kirjan Vaaralliset viljat (James&Ron Braly&Hoggan, Rasalas). Kirjan perusviesti on, että viljan sisältämä proteiini, gluteeni, sotkee ihmisen immuniteettijärjestelmän ja lektiini vaurioittaa suolistoa. Suurin osa ihmisen puolustusjärjestelmän soluista sijaitsee juuri suolistossa, joten häiriöt suolistossa aiheuttavat lukemattoman määrän erilaisia oireita tulehduksista psyyken epätasapainoon asti.

– Oma suolistoni oli kroonisesti sekaisin, kunnes aloitin paleoruokavalion. Sen myötä vatsani rauhoittui, mielialojen vaihtelu ja rauhattomuus helpottuivat. Verensokerin heilahtelut tasoittuivat, unenlaatu parani, hormonitoiminta palautui normaaliksi ja kunto alkoi parantua ilman kovaa treenaamista, Pekka listaa nykyisen ruokavalionsa etuja.

Kritiikki porisee netissä

Mitä moninaisimmat vatsavaivat ovat monella poistuneet viljattomuuden myötä. Tieteelliset tutkimukset aiheesta ovat kuitenkin varsin ristiriitaisia.
Pekan tapaamisen innostamana alan tutkailla ravintoasioita netistä. Selviää hyvin nopeasti, että kritiikki maitotuotteita ja viljaa kohtaan poreilee netissä kiivaana. Maidon teollinen käsittely tappaa monen mielestä maidosta kaikki hyödylliset ravintoaineet. Netissä kiistellään myös raakamaidon ominaisuuksista. Gluteeniton ruokavalio ei ole suinkaan monelle mikään laihdutuskeino, vaan terveydellinen valinta. Mitä moninaisimmat vatsavaivat ovat monella poistuneet viljattomuuden myötä. Tieteelliset tutkimukset aiheesta ovat kuitenkin varsin ristiriitaisia.

Yksi mediassa huomiota saanut paleon puolestapuhuja on lääkäri Olli Sovijärvi. Sovijärven mukaan ihmisen kannattaa välttää prosessoitua ruokaa kaikissa muodoissaan: vilja- ja maitotuotteet ovat nimenomaan pitkälle käsiteltyä ruokaa. Hän huomauttaa, että alkuperäiskansoilla, jotka syövät yhä kuten metsästäjä-keräilijät aikoinaan, ei ole havaittu länsimaalaisille tyypillisiä sairauksia. Potilaidensa kautta Sovijärvi sanoo tietävänsä, että monen länsimaissa tyypillisen autoimmuunisairauden (esimerkiksi keliakia, kilpirauhasen vajaatoiminta, MS-tauti, haavainen paksusuolentulehdus) oireet helpottuvat jättämällä viljat ja maito kokonaan pois. Toki autoimmuunisairauksien puhkeamiseen tarvitaan myös geneettinen alttius.

Mikä sitten maidossa on haitallista Sovijärven ja muiden kriitikoiden mielestä? Lehmän maidon kaseiini voi gluteenin lailla vaurioittaa suolistoa. Lehmärodusta riippuen maidossa on joko A1-kaseiinia tai A2-kaseiinia. Sovijärven mukaan tutkimukset viittaavat siihen, että A1-kaseiini on se haitallisempi proteiini ja juuri sitä suomalaisen lehmän tuottama maito sisältää. Kaseiini vapauttaa kehossa tiettyjä peptidejä, jotka pääsevät ohutsuolesta verenkieroon ja joita vastaan elimistö alkaa taistella aiheuttaen erilaisia vatsavaivoja.

Suomessa viralliset ravitsemussuositukset eivät kuitenkaan allekirjoita näitä haittoja vaan kehottavat syömään perinteisen lautasmallin mukaan — ja suosituksissa on vankka sijansa leivällä ja maidolla. Suositusten takana on valtion ravitsemusneuvottelukunta, jonka jäsenet ovat ravitsemusasioita käsittelevien viranomaisten, kuluttaja-, neuvonta-, ja terveydenedistämisjärjestöjen sekä teollisuuden, kaupan ja maatalouden järjestöjen edustajia.

Mutta se sokeri...

Jään mietiskelemään, millainen itsekuri paleo-ruokavaliota noudattavilla täytyykään olla. Miten torjua vaikkapa salmiakinhimo, miten kieltäytyä rapeasta patongista marmeladin kera, miten viettää tulevaa kesää ilman päivittäistä jäätelöannosta? Miten voi elää päivästä toiseen ilman sokeria, ilman ruista ja vehnää, ilman juustoja ja jogurtteja? Esitän vielä Pekalle tämän ihmettelevän kysymykseni.

Kun on päässyt irti sokeri- ja gluteeniriippuvuuksista ja erilaisista aromivahvisteista, niin ei ole mikään ongelma valita vaihtoehto, josta seuraa hyvää oloa pitkäksi aikaa!
– Olen saanut kehoni puhdistumaan niin hyvin, että reagoin nykyään voimakkaasti roskaruokaan. On siis helppo olla syömättä sellaista, josta tulee huono olo. Kun on päässyt irti sokeri- ja gluteeniriippuvuuksista ja erilaisista aromivahvisteista, niin ei ole mikään ongelma valita vaihtoehto, josta seuraa hyvää oloa pitkäksi aikaa! Pekka vastaa.

Meille sokerista vielä "riippuvaisille" hän antaa vinkin:

– Alkuvaiheessa voi esimerkiksi prosessoidun valkoisen sokerin korvata luonnollisilla makeuttajilla kuten hunajalla, kookossokerilla, vaahterasiirapilla, intiaanisokerilla, stevialla jne. Mutta varsin pian sitä huomaa pärjäävänsä ilman mitään makeuttajia. Keinotekoisia makeuttajia kannattaa joka tapauksessa välttää, sillä ne ovat ihmiselle haitallisia.

Pekka Nieminen on Inhimillisen tekijän vieraana 19.4. kello 22.00 TV1:ssä puhumassa syöpäkokemuksistaan.

Mitä mieltä sinä olet ruokavalion vaikutuksesta olotilaasi? Oletko kokeillut esimerkiksi paleo-ruokavaliota ja miten se sinulle sopi?

Linkit:

  • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

    Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

    Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

  • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

    Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

    TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

  • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

    Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

    TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

  • Aamusydämellä: Elinsiirto pelasti elämän

    Sydämensiirron ja maksansiirron kokeneet kertovat tarinansa

    TV1 sunnuntaina 27.3.2016 klo 9.05 - 9.45 Elinsiirto pelastaa vuosittain lähes neljänsadan suomalaisen hengen. Sari Männikölle on tehty sydämensiirto ja Timo Akkalalle maksansiirto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys

  • Juotko liikaa? Lue lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön

    Lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön.

    A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on auttanut monta alkoholin suurkuluttajaa kohtuukäyttäjäksi – pienin askelin. Kohtuukäyttöön siirtyminen vaatii ennen kaikkea tukea ja lujaa tahtoa. Syyllisyyden tunteen Simojoki kannustaa heittämään romukoppaan.

  • Kesän liikuntatauko ei ole katastrofi – Kunto säilyy vähemmälläkin

    Miten hyvän kunnon voi säilyttää kesälomalla?

    Kesän ei tarvitse olla älytöntä tykitystä lenkkipoluilla tai jatkuvaa punttijumppaa salilla. Metsäretket, soutelu järvellä ja mökkijumppa sopivat oikein hyvin lomailijan kesäliikunnaksi, eikä turhaa stressiä liikuntatauosta kannata ottaa. Kunto ei romahda hetkessä ja vähäiselläkin liikunnalla kunto pysyy tasollaan yllättävän vähällä.

  • Suojaako kerran sairastettu borrelioosi uusilta tartunnoilta? Testaa tietosi punkeista.

    Testaa tietosi punkeista.

    Kesä tekee tuloaan. Pihamaan pitkässä nurmessa odottaa kulkijaa mikroskooppisen pieni vihulainen, punkki. Punkkien välittämät taudit aiheuttavat vuosittain tuhansien ihmisten sairastumisen. Testaa tietosi punkkien torjunnasta ja nauti kesästä turvallisin mielin. Muistathan jokailtaisen punkkisyynin sekä ihmisille että lemmikeille, jos liikut luonnossa!

  • Mitä rusketus on? Miksi iho palaa? Testaa tietosi ruskettumisesta.

    Testaa tietosi ihon palamisesta ja ruskettumisesta.

    Ruskettunut iho on nykykäsityksen mukaan kauniin ja terveen näköinen, mutta pinnan alla piilee vaara. Ihon ruskettuminen altistaa okasolusyövälle ja sen esiasteille, aurinkokeratoosille sekä tyvisolusyövälle. Ihotautilääkärit varoittavat erityisesti ihon palamisesta.

  • Lihavuustutkija Hannele Harjunen: Hyvinvoinnilla ja terveydellä tehdään bisnestä, ihmisten epävarmuudella rahastetaan

    Ulkonäöllä on valtavan suuri vaikutus ihmisten elämään.

    Ulkonäöllä on valtavan suuri vaikutus ihmisten elämään. Puhutaan paljon terveydestä ja hyvän fyysisen kunnon merkityksestä, mutta totuus on usein muuta. Terveyden tavoittelun sijaan monen juoksulenkin, salitreenin ja laihdutuskuurin takana on ulkonäköpaineet. Individualistisessa kulttuurissa itse itsensä käyntikorttina oleminen on yleistynyt ajatus. "Meillä on kauhean tiukka käsitys siitä, millainen ihminen on terve, urheilullinen, hyväkuntoinen tai viehättävä, ja tätä väärää kuvaa pitää saada aktiivisesti murrettua", sanoo lihavuustutkija Hannele Harjunen.

  • Borrelioosin diagnoosi viivästyi - kivut ovat osa Katjan päivittäistä arkea

    Punkin aiheuttamaa borrelioosia on hankala diagnosoida.

    Katja Nevalaisen perheessä sekä äiti että tytär ovat vuorollaan sairastuneet borrelioosiin. Katjan sairautta ei voida enää parantaa, mutta tyttären borrelioosi hoidettiin ajoissa antibiooteilla. Perheessä punkkisyynejä tehdään päivittäin sekä lapsille että lemmikeille. Siperiankissa Pomosta Katja nyppi eräänä kesäisenä aamuyönä irti lähes sata punkkia.

  • Tiedätkö millaista ravintoa kehosi tarvitsee? Tietoisessa syömisessä ruokia ei jaotella kiellettyihin ja sallittuihin

    Opettele kuuntelemaan oman kehosi tarpeita ja merkkejä.

    Nälkä kurnii vatsassa, mutta ravinto-ohjelman mukaan ruoka-aika on vasta kahden tunnin päästä. Ei auta kuin kärvistellä nälissään. Näin moni ajattelee. Ravitsemusterapeutti Maare Kauppisen mielestä ulkoapäin annettujen ohjeiden sijaan kannattaisi opetella kuuntelemaan oman kehon tarpeita ja merkkejä. Omat tarpeet huomioiden ja ruokailuun keskittyen voi löytää rennon syömisen sekä vapauden nauttia ruoasta ja syömisestä.

  • Alzheimerin tauti mullisti Annen elämän kahdessa kuukaudessa

    Muistihäiriö muutti elämäni täysin.

    59-vuotias Anne Vihakara oli kiireinen nainen. Ajomatkaa työpaikalle Turun yliopistoon kertyi kauppatieteiden lehtorille päivittäin 250 kilometriä. Kotona päivä jatkui Kiina-aiheisella tutkimuksella ja toisella puolella työpöytää odotti satojen opiskelijoiden tenttivastauspino. Perhe, puutarha, harrastukset. Ja sitten täysin yllättäen elämä pysähtyi.

  • Anne Kukkohovi kannustaa unohtamaan ulkoiset paineet: "Elämä on liian lyhyt itsensä vähättelyyn"

    Anne Kukkohovi kannustaa etsimään sisäistä hehkua.

    Anne Kukkohovi on nähnyt Vuosia nuoremmaksi -ohjelman juontajana suuria tunteita ja muuttuneita ihmisiä. Kun muuttuja, joka ei aluksi pysty katsomaan itseään peilistä, pyörähtelee jo parin viikon päästä peilin edessä iloisesti naurahdellen, on juontajankin pidäteltävä kyyneliään. Pääasia ole upea mekko tai uusi kampaus, vaan sisäisen hehkun löytyminen ja itsevarmuuden herääminen.

  • Lääkäri: Endometrioosi on yhtä yleinen kuin astma ja diabetes

    Yleisyydestään huolimatta endometrioosista puhutaan vähän.

    Endometrioosi on yleinen hedelmällisessä iässä olevien naisten krooninen sairaus, jolla on vaikutusta läpi naisen elämänkaaren aina nuoruudesta vaihdevuosi-ikään asti. Yleisyydestään huolimatta sairaudesta puhutaan vähän – naiset eivät osaa hakeutua lääkäriin ajoissa, eivätkä kaikki lääkärit osaa diagnosoida sairautta oireiden perusteella ajoissa.