Hyppää pääsisältöön

Hyppytunti-ohjelmat, syksy 2010

Juontaja Niina Jokiaho.
Juontaja Niina Jokiaho. Kuva: Jyrki Valkama/Yle Juontaja Niina Jokiaho. Kuva: Jyrki Valkama/Yle juontajat,TV-ohjelmatyyppi

Tälle sivulle on koottu vuoden 2010 syksyn Hyppytunti-ohjelmat. Ohjelmat ovat katsottavissa kokonaan, mutta jokaiseen osan liittyy lyhyt esittelyteksti, joissa kerrotaan ohjelman inserttien aiheista ja esiintyjistä.

Hyppytunti 30.8.

 • Koulukypsyys. Koulunsa aloittavan 7-vuotiaan kypsyys saattaa vaihdella 4-11 vuoteen, miten opettaja selviää siitä? Meriusvan koulussa on joustava koulunaloitus. Haastateltavana luokanopettaja Paula Leinonen, opettaja Tarja Susila sekä rehtori Hanna Sarakorpi.
 • Koulun ja kodin yhteistyö. Aihetta pohtii joustavan perusopetuksen eli jopo-luokan opettaja Jouni Åkerman Vaajakosken koulusta.

Hyppytunti 7.9.

 • Tuntijakouudistus. Miksi peruskoulun tuntijaon uudistaminen on monen opettajan mielestä hölmöläisten hommaa? Haastaeltavana Timo Lankinen,  OPH, kuvataiteen lehtori Salla Iivanainen, teatterin lehtori Annemari Untamala, fysiikan lehtori Irma Iho, sekä lehtori Kirsti Santavuori.
 • Tulevaisuuden koulu. Miltä näyttää tulevaisuuden koulu. Tulevaisuudentutkijat kertovat. Haastateltavana tulevaisuudentutkijat Roope Mokka, Anita Rubin, OAJ:n puheenjohtaja Olli luukkainen sekä opetusministeri Henna Virkkunen.

Hyppytunti 13.9.2010

 • Nettikiusaaminen. Jenni vaihtoi koulua kun nettikiusaamista ei saatu kuriin. Mikä kiusaajiin tehoaa? Haastateltavan mm. Maija Gellin (Suomen sovittelufoorumi) ja sosiaalipsykologi Juuso Peura (MLL).
 • Jääkö lahjakas oppilas heikkojen varjoon? Elina Nissilä kertoo koulunkäynnistään.

Hyppytunti 20.9.2010

 • Ulkomaiset tutkijat ihastelevat Suomen mainiota koulujärjestelmää, mutta varoittavat myös nopeasta alamäestä jos koulu ei uudistu.Haastateltavana professori Andrew Heargreaves (Boston College) ja torhtori Stephen Murgatroyd
 • Luokissa älytaulu syrjäyttää perinteisen liitutaulun. Onko älytaulu parempi? Haastateltavana kouluttaja Salla Vainio ja opettajat Risto Ikonen, Kirsi Burman ja Sirpa Arkko.

Hyppytunti 27.9.2010

 • Pätevätkö koirankoulutusopit myös lapsiin? Tuire Kaimio on pohjoismaiden tunnetuin eläinnäyttelijöiden kouluttaja. Kaimion mukaan esimerkiksi teinipojat ja vuohet ovat siinä mielessä samanlaisia, että oppimismekanismit ovat yhteiset, aivokemiaa myöten.
 • Pitkän päivän lintsari. Helsinkiläisen Ronja Matilaisen elämä oli menossa pieleen. Mutta mikä sai lintsarin viettämään koulussa ylipitkiä päiviä?

Hyppytunti 4.10.2010

 • Tosi-tv:ssä esiintynyt opettaja joutui kiipeliin. BB-Sorellan mukaan opettajia, pappeja ja lääkäreitä syynätään vapaa-ajalla tarkemmin kuin muita. Mitä kuuluu Suomen tunnetuimmalle tosi-tv-opettajalle?
 • Valmentajaopettaja. Essi Peltola on valmistumisen kynnyksellä oleva luokanopettaja. Hän on myös tyttöjen joukkuevoimistelun valmentaja jo seitsemän vuoden kokemuksella. Essi on juuri aloittanut opettajan työt Vantaan Seutulan koulussa. Valmennussuhde on kuin rakkaussuhde – on rakastettava lajia. Sama pätee myös opettamiseen, omaan työhön ja oppiaineeseen.

Hyppytunti 11.10.2010

 • Miltä suomalainen koulu näyttää maahanmuuttajavanhempien silmin? Haastateltavan omakielinen opettaja Hawa Aalto ja Dirie Abdirashid (Suomen Somaliliitto) .
 • Piikkiössä ysiluokkalaiset ovat saaneet apua tulevaisuuden suunnitteluun opettajilta ja vanhemmiltaan.

Hyppytunti 18.10.2010

 • Yksityinen tukiopetusbisnes. Koululaiselle tarjotaan 70 eurolla tunti tukiopetusta. Tuleeko yksityisestä tukiopetusbisneksestä osa koulua?
 • Kuka hallitsee tietoa tulevaisuuden koulussa? Miten koulun ja opettajien pitää muuttua, jotta ne vastaisivat tulevaisuuden oppimishaasteisiin? Haastateltavana tulevaisuudentutkijat Anita Rubin ja Robert Mokka.

Hyppytunti 25.10.2010

 • Rakkautta koulussa. Rakkaus ja tunteiden näyttäminen koulussa kiinnittää taatusti huomiota. Miten rakkaus saa ja ei saa näkyä kouluissa?
 • Down-lapsi yleisopetuksessa. Perusopetuslaki on muuttumassa, ja muutoksen myötä yhä useampi erityisoppilas voisi käydä koulua muulla kuin erityisluokalla. Down-tyttö Pilvi Torppa käy tavallista koulua tavallisella luokalla Espoossa ja pärjää osassa aineita keskivertoa paremmin. Haastateltavana myös dosentti Kaisa Launonen.

Hyppytunti 1.11.2010

 • Oulun scifikoulu. Oulussa Pohjankartanon koulussa uusin tekniikka on laitettu palvelemaan arkea. Mutta millainen Pohjankartanon koulu sitten on, palveleeko tekniikka luovuutta?
 • Mikä mättää kun tietotekniikan käyttö tuntuu koulussa tylsältä? Miten siis saadaan arkioppiminen hyödynnettyä myös koulussa? Helsingin yliopiston tutkija Liisa Ilomäki pitää yhtenä vaihtoehtona edistyneiden oppilaiden hyödyntämistä opetuksessa.

Hyppytunti 8.11.2010

 • Kouluvalinta ja vanhenpien tausta. Valitseeko lääkäri lapselleen luonnontiedekoulun vai ei? Suuremmilla paikkakunnilla valinnan varaa on, ja vanhemmilla halua vertailla kouluja. Miten vaikuttaa kouluvalintaan vanhemman oma tausta?
 • Infoähky. Opettaja Tiina Kilpeläinen kirjaa päivän minuuttiaikataulun tarkkuudella muistikirjaansa. Jani Halme on mediatoimiston luova johtaja jonka 1500 Facebook-kaveria odottaa päivityksiä ja palaverit läsnäoloa. Infoähkyä tutkinut Jussi T. Koski arvelee, että ihminen on lopulta hukassa kaiken kärryillä pysymisen ja arjen monimutkaisuuden keskellä.

Hyppytunti 15.11.2010

 • Vietnamissa opettajana. Toni Kock oli viime kesän Vietnamissa opettajana. Miltä koulu näytti suomalaisen silmin? Olivatko koululaiset kuuliaisempia?
 • Miten yhteisöllistä mediaa voi käyttää opetuksessa? Informaalit, sosiaaliset ohjelmistot ja verkkopohjaiset yhteiset tilat mahdollistavat uudenlaisen interaktion muiden kanssa ja tarjoavat tilat tiedon jakamiselle. Sosiaalisen median kouluttaja Miika Salavuo antaa vinkkejä kuinka opettaja pääsee alkuun sosiaalisen median viidakossa.Hollolan lukion rehtori ja matematiikan opettaja Kimmo Laitinen on luonut oppilaillensa matematiikan kurssiin liittyvän sivuston, jossa oppilaat voivat keskustella ja kartuttaa kurssin tietojaan.

Hyppytunti 22.11.2010

 • KiVa-koulu-hanke. Voiko joku projekti oikeasti vähentää kiusaamista kouluissa? KiVa Koulu teki sen. Onko esimerkiksi toimivampaa tuomita kiusaaja jyrkästi, vai koettaa herättää hänessä empatiaa kiusattua kohtaan? Millä luokkatasolla kiusaamisen vastainen toiminta on tehokkainta? Haastateltavana mm. professori Cristina Salmivalli.
 • Taitaja-kisat haastavat myös opettajan. Kerran vuodessa järjestettäviin kisoihin kokoontuu satoja ammattiin opiskelevia nuoria ympäri Suomea. Kisaa käydään 40 lajissa. Hyppytunnilla seurataan kahden kokeneen teknisen alan opettajan Marianna Virtasen ja Juha Holin työtä ja heidän oppilaittensa valmistautumista Oulun Taitaja 2010 -kilpailuihin.

Hyppytunti 29.11.2010

 • Erilainen kuin muut. Näyttelijä ja juontaja Jani Toivola kertoo kokemuksistaan kouluajoilta. Millaista on olla erilainen kuin muut?
 • Ähtäriläisellä Anniina Jaakkolalla on erilainen lukujärjestys. Omassa luokassa opiskelu onnistuu hahmottamisvaikeudesta huolimatta pienillä apukeinoilla – ja yhteistyöllä.

.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.