Hyppää pääsisältöön

Kannabismyönteinen 2010-luvun Suomi

Suomessa 2010-luku on merkinnyt entistä liberaalimpaa suhtautumista kannabikseen. Kannabiskokeilut sekä kasvin kotikasvatus ovat yleistyneet. Huumeet Suomessa 2020 -tutkimuksen asiantuntijat epäilivät, ettei vihreän kasvin käytöstä tai hallussapidosta rankaistaisi enää vuonna 2020.

Asenteet kannabista kohtaan Suomessa ovat 2010-luvulla muuttuneet ennätyksellisen suvaitsevaisiksi. Yhä useampi on kokeillut kannabista ja sen kotikasvatus on yleistynyt. Moni toivoo, että kannabis luokiteltaisiin myös lainsäädännöllisesti miedoksi huumeeksi.

Sama kehitys on meneillään muualla maailmalla. Yhdysvalloissa Washingtonin ja Coloradon osavaltiot laillistivat kannabiksen käytön kansanäänestyksellä marraskuussa 2012. Portugali dekriminalisoi huumeet jo vuonna 2001 ja sen jälkeen huumeiden aiheuttamat terveysongelmat ovat vähentyneet huomattavasti. Obs vieraili Lissabonissa vuonna 2012.

Suomessa kannabiksen käytön laillistamista on puuhailtu kansalaisaloitteella, joka käynnistettiin tammikuussa 2013. Reilussa kahdessa kuukaudessa aloite keräsi yli 21 000 ääntä, kun ensimmäisellä kerralla keväällä 2012 aloite keräsi vaivaiset 700 ääntä.

Pilveä puolustaa myös rap-artisti Juju eli Julius Kivi, joka kertoi Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa löytäneensä kannabiksesta avun masennukseen. Sittemmin hän on lopettanut kannabiksen polttelun lähes kokonaan, sillä hänen mukaansa jatkuva käyttö voi tehdä elämästä tasaista viivaa.

Vuonna 2011 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutki kannabiksen kotikasvatusta Suomessa. Aamu-tv:ssä vieraillut THL:n osastojohtaja Pekka Hakkarainen kertoi haastattelussa, että arviolta jopa 40 000–60 000 suomalaista olisi ainakin joskus kasvattanut kannabista kotonaan. Hänen mukaansa kotikasvattajat ovat "hyvinkin tavallista porukkaa".

Tietolaatikko

Uusimmat tiedot vuodelta 2010 osoittavat kannabiskokeilujen ja kannabiksen kotikasvatuksen lisääntyneen. Eniten käyttöä esiintyi 15–34-vuotiaiden keskuudessa.

Noin 17 prosenttia 15−69-vuotiaista suomalaisista ilmoitti kokeilleensa joskus kannabista, viimeisen vuoden aikana noin 4 prosenttia. Miehet kokeilevat hieman useammin kuin naiset.

Lähde: Huumetilanne Suomessa 2012
Varjonen, Vili; Tanhua, Hannele; Forsell, Martta; Perälä, Riikka (2012)

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto