Hyppää pääsisältöön

Mikael Jungner ja Matti Apunen: Ylen on oltava avoin kritiikille

YleX Etusivussa väiteltiin Ylen tehtävästä ja rahoituksesta. Keskustelemassa olivat kansanedustaja ja Ylen entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner sekä EVAn johtaja Matti Apunen.

Yle // Kuva: Yle

Mikael Jungner toimi Ylen toimitusjohtajana vuosina 2005-2010. Mies puolusti YleX Etusivun keskustelussa Yle-veroa sanoen, että rahalla ylläpidetään suomalaista kulttuuria. Jungnerin mukaan Yle ei voisi mennä maksukorttien taakse, koska siitä olisi haittaa kaupallisille toimijoille.

- Jos Yle menisi maksukortin taakse, niin se olisi huonoa kaupallisille. Yle-vero on kaupallisten etu. Näin Yle ei ole samalla laatikolla keräämässä mainoseuroja tai maksukorttimaksuja kaupallisilta.

Pitkän journalistisen uran tehnyt Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen kertoo itse olevansa vapaavalintaisuuden puolella.

- Olen vapauden ja valinnanvapauden aktiivi, enkä pidä pakkomaksun ajatuksesta. Ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus äänestää lompakoillaan ja äänestää jaloillaan. Vaimosta ja kirkosta voi erota, mutta Yle-verosta ei, Apunen tykittää.

Jungnerin mukaan Ylellä menee tällä hetkellä hyvin ja hän on siihen tyytyväinen. Jungnerin mukaan Ylellä tulisi miettiä, miten kaupallisia toimijoita voitaisiin auttaa ahdingossa, kuten esimerkiksi Iso-Britanniassa BBC tekee.

- Kaupallisilla on sen sijaan tukalat olot, ja sitten tuli vielä tämä verotus. Mitä Yle voisi tehdä tukeakseen kaupallista mediaa? Voisiko esimerkiksi Ylen uutisdata olla kaikille kaupallisille käytettävissä, Jungner pohtii.

Apusen mukaan Yle ei saa toimia niin, että sen toiminta häiritsee kohtuuttomasti kaupallisia toimijoita.

- Yle ei saa toimia niin, että siitä on kaupallisten elinkeinolle haittaa. Mä sanon nyt, ettei minun rahojani saa käyttää sellaisiin ohjelmiin, jotka kilpailevat suoraan kaupallisten kanssa, Apunen sanoo.

"Moralisointi tekee Ylelle hyvää"

- Te kutsutte sitä Yle-vihaksi, mutta vapailla markkinoilla sitä kutsutaan kilpailuksi. Jos te saatte mojovan iskun Hesarista, niin tuskin tekään paljoa säästelette takaisinpäin, Apunen sivaltaa.

- Kaupallisella medialla on kaikki oikeus ruotia. Moralisointi tekee Ylelle hyvää ja sitä kannattaa kuunnella, Jungner summaa.

Lähteet: YleX Etusivu