Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Deittailu on tuuripeliä, myös verkossa

Mies ja nainen kirjaston tietokoneilla
Mies ja nainen kirjaston tietokoneilla Kuva: YLE deittisivusto

Tuhannet ja tuhannet ihmiset etsivät sitä oikeaa verkon deittipalveluista, jotka lupaavat yhdistää toisilleen sopivat seuranhakijat lähes tieteellisellä täsmällisyydellä. Omat palvelunsa löytyy myös seikkailua tai salasuhdetta etsiville. Löytääkö niistä etsimänsä? Entä kannattaako deittailusta maksaa?

Deittisivustojen käyttö, grafiikka
Käytetyimmät deittisivustot Kuningaskuluttajan verkkokyselyssä. Deittisivustojen käyttö, grafiikka Kuva: YLE deittisivustot
Kotimaisia ja ulkomaisia deittisivustoja on netissä kymmeniä. Suomessa suurimman deittipalvelun tittelistä kisaavat ainakin Suomi24 Treffit ja E-kontakti, jotka molemmat kertovat käyttäjämääräkseen yli 100 000 aktiivista seuranhakijaa. Deittisivustojen kokovertailua vaikeuttaa se, että palvelut ilmoittavat käyttäjämääränsä kukin hieman eri tavoin. Deittipalveluissakaan määrä ei kuitenkaan korvaa laatua. Me selvitimme deittipalveluiden käyttäjien kokemuksia verkkokyselyllä, johon saimme 126 vastausta.

Kyselymme vastaajista 66 % oli käyttänyt Suomi24:n Treffejä. Deitti.net:iä oli käyttänyt vastaajista 19%, E-kontaktia 18% ja yli viisikymppisille suunnattua 50+match:ia 16% vastaajista.

Elämänkumppani tositarkoituksella

Tyypillinen käyttäjä Suomi24 Treffeillä on kolmekymppinen mies, joka etsii elämänkumppania rinnalleen, kuvailee palvelun johtaja Jarno Alastalo.
- Mies on ehkä ollut parisuhteessa, joka jostain syystä on loppunut, ja muut keinot käytettyään hän etsii nyt tosissaan elämänkumppania verkkodeiteiltä. Kasvava käyttäjäryhmä on yli viisikymmentävuotiaat, joita on jo 15 % Suomi24 Treffien käyttäjistä. Valtaosa, noin 80% prosenttia, on liikkeellä tositarkoituksella, Alastalo summaa.

Jarno Alastalo
Jarno Alastalo Jarno Alastalo Kuva: YLE jarno alastalo
Minkälainen sitten on hyvä deitti-ilmoitus? Alastalon mukaan hyvä kuva on kaiken A ja O:

- Ilman kuvaa ei tänäpäivänä voi uskottavaa deittiprofiilia tehdä. Naisten ja miesten kuvissa kuitenkin toimivat eri asiat: Naisille kuvaan hymyä, miehille jäyhyyttä ja karismaa - ja vielä kissa mukaan, vinkkaa "rakkaustohtoriksikin" tituleerattu Alastalo.

Naisille kuvaan hymyä, miehille jäyhyyttä ja karismaa - ja vielä kissa mukaan

Deittisivustoillakin osa ilmoituksista pyrkii ihan muuhun kuin seuranhakuun. Liian siloitellut, katalogimaiset kuvat sekä yritykset kalastella yhteystietoja tai henkilötietoja tuttavuuden ensimetreillä ovat varoitusmerkkejä, jotka deittailijan on syytä tunnistaa.

- Epäilyttäviin viesteihin ei kannata vastata, toteaa Alastalo. Palvelun ylläpidolle on myös hyvä tehdä ilmoitus, jotta profiili voidaan tarkistaa ja mahdollisesti poistaa. Suomi24:n ylläpito saa viikoittain muutamia satoja ilmoituksia epäilyttävistä profiileista.

Myös kyselymme vastaajat olivat törmänneet onnenonkijoihin:

"Ilmaisuus on houkutin, seinä tulee nopeasti vastaan. Sitten löytyy näitä rahankerääjiä Venäjältä ja Afrikasta, mutta heidät on helppo tunnistaa."
Mies, yli 65-v., Pääkaupunkiseutu

"Harmina ovat olleet Länsi-Afrikassa Togossa ja Malissa asuvat "prinsessatʺ, jotka yrittävät saada soittamaan, todennäköisesti maksulliseen palveluun."
Mies, 45-65 v., Etelä-Suomi

Mies näkee naisen ikkunan läpi
Mies näkee naisen ikkunan läpi Kuva: YLE treffipalvelu
Alastalon mukaan verkkodeittailussa on viimevuosien aikana siirrytty seikkailun ja seksiseuran hausta seurustelukumppanin tai toisaalta ystävän etsimiseen. Myös deittisivustot ovat muuttuneet selattavista katalogeista hakukoneiksi, jotka toimivat sitä paremmin, mitä enemmän tietoa käyttäjä niihin itsestään syöttää. Ihmiset myös jakavat aiempaa avoimemmin tietoa verkossa. Moni ei myöskään halua tyytyä siihen ensimmäiseen saatavilla olevaan vaihtoehtoon, vaan haluaa skannata markkinan myös kumppania etsiessään.
Deittisivustot ovat muuttuneet selattavista katalogeista hakukoneiksi, jotka toimivat sitä paremmin, mitä enemmän tietoa käyttäjä niihin itsestään syöttää

Rahalla tärppää?

Useimmissa treffipalveluissa perustoiminnot, kuten rekisteröityminen ja profiilin luominen, ovat ilmaisia. Raja maksullisen ja maksuttoman käytön välillä vaihtelee: lisämaksusta voi esim. ostaa omalle profiililleen lisänäkyvyyttä hakutuloksissa, ladata tai katsoa useampia kuvia tai lähettää enemmän viestejä.

Kyselyymme vastanneet kommentoivat:

"Siis valtaosahan näistä on ns. "maksuttomia" mutta kun olet luonut profiilin, niin sitten alkaakin yllätyksiä tulla. Et voi esim. aukaista saamaasi viestiä tai lähettää viestiä, jos et maksa jotain jne ärsyttävää."
Mies 35–45 v., Etelä-Suomi

"Huijausta koko sivustot, lupaavat paljon, mutta eivät anna juuri mitään. Raha kyllä tuntuisi kelpaavan, mutta eipä juuri viitsi maksaa kun uusia käyttäjiä ei tule kovin usein, ja entisistäkään ole ollut paljoa iloa. En ole vaativa, mutta yksinkertaisesti vaan naisia on niin vähän tarjolla, ettei niistä voi löytyä tarpeeksi kiinnostavia."
Mies, 45-65 v., Länsi-Suomi

"En usko että deittipalvelun kautta voi löytää kunnollista elämänkumppania. Deittipalvelut ovat pelkkää rahastusta, minun mielestäni."
Nainen, 45-65 v., Pohjois-Suomi

Deittailuun käytetty raha, grafiikka.
Deittailuun käytetty raha Kuningaskuluttajan verkkokyselyssä. Deittailuun käytetty raha, grafiikka. Kuva: YLE deittisivusto

Alastalon mukaan Suomi24:n Treffeillä 10-20% käyttäjistä valitsee maksullisia lisäpalveluja. Noin 13 euron kuukausimaksulla voi parantaa näkyvyyttään hakutuloksissa ja viestitellä rajoituksetta muille käyttäjille. Myös kyselyymme vastanneista valtaosa oli deittaillut vain maksuttomissa palveluissa: 59% käytti vain ilmaisia palveluita, maksullisia palveluita oli käyttänyt 41% vastaajista, yli 20 euroa kuukaudessa deittailusta pulitti vain 7% vastanneista.

Tutustu tarkemmin kyselyymme.

Miehet maksavat lystin

Tosirakkauden lisäksi netissä etsitään myös yhdenillan seuraa tai salasuhdetta. Varattujen ihmisten "pettämispalvelua" verkossa tarjoavat mm. Victoria Milan ja AshleyMadison. Seuranhaku AshleyMadisonissa on naisille ilmaista, miehille palvelu maksaa. Halvin aloituspaketti on 59 euroa, jolloin ensimmäinen viesti kiinnostavalle naiselle maksaa 2,95 euroa. Miksi vain miehet maksavat lystin?

Timo Uusi-Kerttula
Timo Uusi-Kerttula Timo Uusi-Kerttula Kuva: YLE timo uusi-kerttula
- Gentlemannit aina maksavat siitä, että pääsevät naisia treffaamaan, toteaa AshleyMadisonin Euroopan liiketoimintojen kehitysjohtaja Timo Uusi-Kerttula. Hän epäilee, että kasvokkain kohdatessakin treffit jäisivät viimeisiksi, mikäli naisseuralaisen treffeille vienyt mies ehdottaisi laskun puolittamista.
Gentlemannit aina maksavat siitä, että pääsevät naisia treffaamaan

AshleyMadison toimii 26 maassa, Suomessa jäseniä on Uusi-Kerttulan mukaan 48 000, joista naisia n. 15 000.

Profiilisivu AshleyMadison -palvelussa
Kuvakaappaus AshleyMadison -palvelusta. Profiilisivu AshleyMadison -palvelussa Kuva: YLE ashley madison
Kuvakaappaus verkkolehdestä.
Kuvakaappaus <a href="http://www.expressmag.ba/expressov-reporter/3409-manekeneka-angela-panic-estradni-menadzeri-su-glavni-makroi.html">Express Magazin -verkkolehdestä</a>. Kuvakaappaus verkkolehdestä. Kuva: YLE ashley madison

Sivuston naisprofiilit herättävät kuitenkin kysymyksiä. Seuraa etsii mm. varattu vantaalaisrouva, jonka nimimerkki lampo-etsii vaikuttaa netin käännösautomaatin versiolta sanasta heat-seeking. Profiilikuva on lainattu Bosnia-Hertsegovinalaiselta mallilta, kuva löytyy paikallisen verkkolehden sivuilta. Vastaavia tekaistulta vaikuttavia profiileja löytyy useampia, yhteydenottoihimme emme saaneet vastauksia.

Tarjoaako palvelu siis miehille tekaistuja naisprofiileja kovalla hinnalla?

Profiilit voivat olla tekaistuja, mutta me emme niitä tietenkään tekaise
- Jos jäsenet itse laittavat sinne netistä löytämiään kuvia niin meidän on tietenkin mahdotonta tietää mistä se kuva on, Timo Uusi-Kerttula toteaa.

Valituksia feikkiprofiileista tai muista ongelmista tulee Uusi-Kerttulan mukaan hyvin vähän. Hän korostaa, että profiileja palvelussa voi kuka tahansa katsoa ilmaiseksi, mutta jos mies haluaa lähettää naiselle viestin, se maksaa.

Entä miten tunnistaa palvelusta ne aidot ihmiset tai profiilit, joille kannattaa viestitellä, jotta saisi vastinetta rahoilleen?
- Aitoja tai vääriä ihmisiä ei varmasti tunnista mistään, Uusi-Kerttula vastaa. Kun kelle tahansa viestittelee, pitää oma profiili olla sellainen, että on haluttava ja sinulle vastataan. Ihmiset eivät palvelussa halua kertoa oikeita tietojaan, vaan käyttävät erilaisia vääriä tietoja juuri niin, etteivät jää kiinni omalle puolisolleen.

Takuuta palvelun käyttäjän on turha peräänkuuluttaa: palvelun ylläpitäjä ei voi luvata, että profiilien takana todella olisi oikeita, aitoja ihmisiä. Ei myöskään sitä, että viesteistään maksava mies saisi niihin vastauksia.

Ostettua palvelua ei voi palauttaa

Ennenkuin deittipalvelusta maksaa, on sopimusehdot syytä lukea. Verkkokaupan yleinen 14 päivän palautusoikeus ei yleensä koske deittipalvelun kokeilijaa. Kun palvelun on ostanut ja sinne kirjautunut, ei tilausta voi perua, vaikka tulisi katumapäälle.

Kuluttajaviranomaisille verkkodeittailun ongelmista on tänävuonna tullut 70 yhteydenottoa. Eniten kitkaa on ollut laskutuskäytännöissä ja asiakaspalvelussa. Meille moni kertoi valinneensa lyhyen kokeilujakson, joka paljastuikin kestotilaukseksi.

"Yhdeksi kuukaudeksi luulemani tilaus olikin kestotilaus, tililtä veloitettiin seuraavan kuukauden maksu, eikä sitä ollut mahdollista saada takaisin."
Nainen, 45-65 v., Etelä-Suomi

"Otin sopimuksen kuukaudeksi, ihan kokeilumielessä. Sivusto ei ollut mieleiseni ja olin tyytyväinen, että en ottanut pidempää sopimusta. Kuitenkin kävi ilmi, että sopimus jatkui....siis koin, että minua oli harhautettu. Irtisanoutuminen oli tehty vaikeaksi ja kesti reilun viikon ennenkuin sain siitä vahvistuksen."
Nainen, 45-65 v., Etelä-Suomi

Kuinka monella netissä todella tärppää?

Mies vilkuttaa naiselle ikkunan läpi
Mies vilkuttaa naiselle ikkunan läpi Kuva: YLE deittipalvelut
Meille vastanneista noin joka kolmas kertoo löytäneensä sen, mitä nettideiteiltä tuli etsimään. Yhtä iso joukko jatkaa vielä etsintää ja viimeinen kolmannes kertoo poistuneensa deittipalvelusta tyhjin käsin.

E-kontaktin käyttäjistä 61 % kertoo löytäneensä palvelun kautta seuraa, 59 % on tavannut löytämänsä henkilön kasvotusten. Suomi24:n Treffeillä noin kolmasosa profiilinsa poistaneista kertoo syyksi sen, että ovat löytäneet kumppanin itselleen.

"En ole tämän vuoden puolella käyttänyt deittipalvelua, mutta hieman yli vuosi sitten löysin sieltä mieheni, jonka kanssa olemme kihloissa ja meillä on pieni lapsi. Suurin osa sivustolla kuitenkin hakee pelkkää seksiseuraa, mikä on harmillista, eivätkä he usko jos on sanonut että ei ole kiinnostunut moisesta. Olen myös saanut sivuston kautta hyviä ystäviä, vaikkei deittailu jatkunut."

"Liikaa seksiehdotuksia ja selkeästi pimeitä tyyppejä, ei kiinnosta enää jatkaa nettideittailua."
Nainen, 25-35 v., Etelä-Suomi

"Virtuaalimaailmassa voi antaa itsestään todella vääränlaisen kuvan, jopa vahingossa. Ilmoitukset ovat vähän kuin työpaikkahakemuksia." Nainen 25-35 v., Länsi-Suomi

"Oli ʺmelkeen pakkoʺ maksaa kuukausi. Hyvä, että maksoin, tuli hauska päivä höpötellä erilaisten ihmisten kanssa ja illansuussa sain viestin mikä muutti kaiken. Tämä viestin lähettäjä tuolla makkarissa nukkuu vielä ja olen onnellinen. Tuli huomattavasti halvemmaksi kuin baari-ilta ja näköjään, joskus voi kohtalo olla hauskalla tuulella ja heittää näin eteen ihmisen johon tuskin olisin muuten törmännyt."
Nainen, 35-45 v., Pohjois-Suomi

"Koska olen väsynyt baareissa juoksemiseen nettideittailu sopii minulle vallan mainiosti. Uskon, että netin kautta kumppanin löytäminen on tulevaisuuden meininki. Olenhan jo ollut muutamalla treffilläkin vaikka eivät johtaneet vielä tosirakkauteen. :-)"

"Ihan mukavaa viihdettä ne, vaikka ihan tositarkoituksella ollaan liikenteessä. Kaikenlaista onnen onkijaa siellä vastaan saattaa tulla :D"
Nainen, 18-25 v., Länsi-Suomi

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.