Kotikokki Forssasta ihmetteli pääsiäisen alla kaupassa, lampaan lihojen hintaeroja. Kilohinnat vaihtelivat seitsemän euron lampaanpaistista kolmen kympin karitsanfileeseen. Mitä eroa on karitsan ja lampaan lihalla?
- Kyseessä on vuoden ikäraja, kertoo Reinin Lihan kauppias Pirjo Passinen.
- Alle vuoden ikäiset ovat karitsoja ja niissä on hyvin vähärasvainen ja murea liha. Karitsan lihaskudos on hyvin pienisyinen. Yli vuoden ikäinen eläin on lammas, ja siinä on jo enemmän rasvakudosta. Lisäksi lihassyy muuttuu karkeammaksi. Tämä on kuluttajalle tärkeää tietoa, jos haluaa hyvää lihaa pöytään.
Kokkaamalla karitsan lihaa välttyy siis ns. villasukan maulta.
- Karitsan vähärasvainen liha on maultaan hieman hienoaromisempaa. Siitä puuttuu tämä niin sanottu villasukkalisä, mikä lampaassa herkemmin on sen isomman rasvapitoisuuden myötä, Passinen neuvoo.
Mikko Laine, Kuningaskuluttaja