Vapun lähestyessä on aika palata testiin, joka pani kokeneenkin munkintekijän paistorasvan vaihtoon. Kolme kovaa testasi pari vuotta sitten, paistuvatko parhaat munkit auringonkukkaöljyssä, kookosöljyssä vai rypsiöljyssä.
Miedot rasvat sopivat munkeille
Testissämme oli mukana kolme rasvaa: auringonkukkaöljy, rypsiöljy ja kova kookosrasva.

Yhteen paistokertaan tarvitaan hiukan kattilan koosta riippuen litra juoksevaa öljyä tai vastaavasti kilo kovaa kookosrasvaa. Testissä mukana olevat öljyt ovat sen verran edullisia, että niitä raatsii munkinpaistoon käyttää. Useita kymmeniä euroja kilolta maksava muotirasva, kookosöljy ei mahtunut testiin hintansa takia.
Kolmen kovan testiryhmään tuli harjaantuneita munkinpaistajia: Ulla Jokinen Tuomarilan Martoista, Anja Simonen Rekolan Martoista ja Hilkka Huttunen Uudenmaan Marttojen toimistolta.
Pehmeät rasvat vastaan kookos
Munkinpaistoon on perinteisesti käytetty kovaa kookosrasvaa. Se liittyy nimenomaan munkkeihin: testiryhmämme ei äkkiseltään keksinyt sille oikein mitään muuta järkevää käyttöä.
Auringonkukkaöljyä ja vielä useammin rypsiöljyä löytyy sen sijaan valmiiksi melkein jokaisen keittiöstä. Öljyt ovat monikäyttöisiä: munkkien paistamiseen käytetyn rasvan voi käyttää vielä toiseen kertaan johonkin muuhun ruokaan.
- Kalaa ja katkarapuja olen sillä friteerannut, kertoo Ulla.
Myös munkkeja paistaessa öljyt tuntuvat kätevämmiltä.
- Kookosrasva sulaa pitkään ja kuumenee pitkään, valitti Anja.
Kolme kovaa olikin jo aikapäiviä sitten siirtynyt omassa munkinpaistossaan käyttämään joko rypsi- tai auringonkukkaöljyä. Testipaistomme sujui kaikilla rasvoilla hyvin eikä käsityksiä ollut siinä vaiheessa syytä muuttaa.
Maku tuotti yllätyksen

Munkkien värissä tai ulkonäössä ei löytynyt suuria eroja: munkeista kaikki kävivät.
Sitten maistettiin, ensimmäisenä auringonkukkaöljyllä paistettua munkkia. Se miellytti Ullaa.
- Minusta tässä on hieno maku, hän kehui.
Muutkin tunsivat munkissa öljyn maun, mutta se ei tuntunut hyvältä. Anja valitti, että öljy tarttui syödessä ikeniin.
Toinen maistettava oli rypsiöljyllä paistettu munkki. Siitä ei pitänyt kukaan.
- Tämä on sitkeä, ihan kuin tässä olisi joku sitkotaikina ollut, kommentoi Anja.
Tätä on suorastaan vaikea niellä
- Tätä on suorastaan vaikea niellä, paheksui Ulla.
Kaikissa munkeissa oli kuitenkin käytetty samaa taikinaa. Taikinasta ero ei siis voinut johtua.
Viimeiseksi testiryhmä sai eteensä kookosrasvalla paistetut munkit. Ilmeet kirkastuivat.
- Jes! huudahti Hilkka.
- Hyvä tunne suussa!
- Aika rapea, totesi Ulla.
- Ei jää yhtään öljyn makua suuhun, riemuitsi Anja.
Testissä yllätysvoittaja
Kun testin jälkeen vertailimme munkkien poikkileikkauksia, niistä näkyi, että kookosrasvalla paistettu munkki oli kuohkein. Sen sijaan rypsiöljyllä paistettu munkki oli sisältä aivan tiivis.Kookosrasvan maahantuojan mukaan selitys löytyy rasvan laadusta. Kova, tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä kookosrasva ei imeydy munkkitaikinaan niin hyvin kuin pehmeät rasvat. Siksi munkista tulee ilmavampi.
Tulos oli testaajille yllätys.
Taitaa mennä munkkirasva vaihtoon
- Rypsiöljy, jota minä olen aina pitänyt hyvänä paistoöljynä, jäikin nyt viimeiseksi, kummasteli Hilkka.
- Taitaa mennä munkkirasva vaihtoon, joutui Anja toteamaan.
Koska munkkeja paistetaan suhteellisen harvoin, päätimme jättää terveellisyydellä ja käyttökelpoisuudella hurskastelun vähemmälle. Pisteet annettiin makuelämystä painottaen.
Rasva | Pisteet (1-5) | Hinta e/paistokerta |
Kookosrasva (Cocos) | 3,7 | 7,70 |
Auringonkukkaöljy (Eldorado) | 3,3 | 2,75 |
Rypsiöljy (Keiju) | 2,7 | 3,53 |
Muokattu 28.4.2015 klo 12:33: Lisätty aiheeseen liittyvät linkit sekä ingressin kieliasua muokattu.