Hyppää pääsisältöön

YleX osti bitcoinilla hampurilaisen – näin nettivaluutalla maksaminen käytännössä toimii

Toisten mielestä nettivaluutta bitcoin on pyramidihuijausta ja toisten mielestä se voisi hyvinkin haastaa perinteiset valuutat. Mutta miten helppoa elektronisen rahan käyttö on?

Bittirahasta on lyöty myös fyysisiä kolikoita, joiden toimintaperiaate on sama kuin lahjakorteilla. // Kuva: Yle

Suomessa elektroonisella valuutalla, eli bittirahalla (Mikä ihmeen bitcoin? Verkkovaluutan lyhyt oppimäärä) voi maksaa muutamassa paikassa, kuten Helsingissä ja Turussa toimivassa Vegemesta-kasvishampurilaisravintolassa. YleX Etusivun Aura siirsi viime perjantaina 10 euroa bitcoin-lompakkoon ostaakseen bitcoinilla hampurilaisen.

- Teen verkkopankissa tilisiirron bitcoineja jakavalle yritykselle. Tämä tuntuu vähän hämmentävältä, kun raha liikkuu vain verkossa. Euron pystyy visualisoimaan, tämän omaisuuden näkee vain ruudulla. Tuntuu todella virtuaaliselta. Ehkä se sitten realisoituu, kun koitan ostaa hampurilaisen, Aura uskoo.

Tiistaina 16. huhtikuuta Aura tarkisti bitcoin-sijoituksensa. Arvo oli tullut muutamassa päivässä melkoisesti alaspäin. Talletuksen arvo on nyt 7 euroa 80 senttiä. Aura ei kuitenkaan halua odotella bitcoin-defalvaation kiihtymistä ja mahdollisuutta myydä bitcoinit paremmalla hinnalla, vaan käyttää rahat heti.

- Jos mietin itseäni kuluttajana, en lähde odottelemaan, onko kolmen viikon päästä bitcoin-lompakossani mahdollisesti 20 euroa, vaan haluan käyttää rahat johonkin, Aura painottaa.

Vegemestassa ostotapahtuma käy kännykällä QR-koodin kuvaamalla.

- Mennään päätteelle, laitetaan hampurilaisen hinta bitcoin-tilille, painetaan check out ja summa näkyy sekä euroina että bitcoineina. 6,9 euroa vastaa 0,1393 bitcoinia tämänhetkisellä kurssilla. Sitten vain puhelimella kuva ja nyt se on maksettu, Vegemestan asiakaspalvelija selostaa tapahtumaa.

- Näinkö helppoa se on? Skannasin yhden QR-koodin ja nyt se on maksettu mun tililtä?, Aura hämmästelee.

Internet-tutkija näkee melko vähän syitä, miksi bittikolikoita kannattaa ostaa, varsinkaan jollei ole aatteellista syytä esimerkiksi irrottautua valtiosta. Kuuntele juttu Auran ostoprosessista ja Internet-tutkija Vili Lehdonvirran haastattelu alla.

Lähteet: YleX Etusivu