Hyppää pääsisältöön

Hyppytunti-ohjelmat, kevät 2011

Teuvon huone -animaatio
Teuvon huone -animaatio. Animaatio: Pozor! Teuvon huone -animaatio Kuva: Animaatio: Pozor! animaatio,ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat)

Tälle sivulle on koottu kevään 2011 Hyppytunti-ohjelmat. Ohjelmat ovat katsottavissa kokonaan, mutta jokaiseen osan liittyy lyhyt esittelyteksti, joissa kerrotaan ohjelman inserttien aiheista ja esiintyjistä.

Hyppytunti 31.1.2011

 • Koulujen turvallisuus. Kauhajoen ja Jokelan kouluampumiset saavat kysymään, miksi koulussa on turvatonta ja mitä asialle pitäisi tehdä. Opetusministeriön työryhmä suosittelee valvontakameroita kouluihin. Aiheesta puhumassa muun muassa poliisi ja Kauhajoen koulun rehtori. Keskustelun vetää Arno Kotro.

Hyppytunti 7.2.2011 

 • Valeopettajat. Viime vuoden useat valeopettajatapaukset nostivat esiin kysymyksen siitä, ketkä meidän lapsiamme kouluissa oikein opettavat. 
 • Medialukutaidosta apua nettikiusaamiseen. Internetin suosio nuorten ykkösmediana tuo mukanaan myös ikäviä ja vakavia sivuvaikutuksia Haastateltavana nettipoliisi Marko Forss.

 

Hyppytunti 14.2.2011

 • Meriusvan koulussa opetellaan ensin kirjoittamaan ja sitten lukemaan. Menetelmän kehittänyt norjalainen pedagogi Arne Trageton tutki aiemmin lasten leikkejä ja huomasi samalla lasten luontaisen kiinnostuksen kirjaimiin.
 • Uno Cygnaeus. Mitä olisi suomalainen peruskoulutus ilman Unoa? Uno oli pedagogiikaltaan pestalozzilais-diesterwegiläinen, mutta kuinka cygnaeuslainen on tämän päivän suomalainen koulu?

 

Hyppytunti 21.2.2011

 • Kiusattu opettaja. Kodin ja koulun yhteistyö koetaan pääosin helpoksi. Mutta silloin kun se on vaikeaa, se voi olla todella vaikeaa ja opettajaa kuormittavaa. Heli Schroderus kertoo oman tarinansa.
 • Lama-ajan lapset. 90-luvun laman lapsista on tehty poikkeuksellisen laaja Suomen Akatemian rahoittama tutkimus. Tutkimuksen mukaan vanhempien köyhyys altistaa lapset pahoinvoinnille. Onko 90-luvun lamasta otettu opiksi?  Haastateltavana professori Tommi Hoikkala.

 

Hyppytunti 28.2.2011

 • Mikä tekee ihmisestä sivistyneen? Antti Nylen ja Arno Kotro pohtivat sivistyneen ihmisen olemusta. Voiko tulla sivistyneeksi lukemalla kirjoja? Kuinka opettaa lapsille ihmisarvon kunnioittamista ja suvaitsevaisuutta?
 • Espoolaisen Auroran koulun viidesluokkalainen Sami on tervehtynyt leukemiasta ja palannut muutama viikko sitten kouluun puolitoista vuotta kestäneen sairauslomansa jälkeen. Myös toinen oppilas, Leevi, on jäämässä pois opetuksesta sairaalareissun takia. Auroran koulussa opetetaan joka päivä arkisissa tilanteissa ihmisarvon kunnioittamista, erilaisuuden hyväksymistä ja suvaitsevaisuutta.

 

Hyppytunti 7.3.2011

 • Liikuntavastainen opettaja. Joensuun Rantakylän koulun erityisluokanopettaja Elias Tanni valittiin omien koululiikuntatuntien huutojaoissa viimeisenä joukkueeseen. Liikunnasta jäi ikävät muistot. Nyt Elias havahtui siihen, että jotain on tehtävä, ja ilmoittautui kuntokouluun Vuokattiin. 
 • PISA:n varjoisat puolet. Suomalaiset oppilaat ja koulut menestyivät jälleen erinomaisesti PISA-testauksessa.  tuloksissa on kuitenkin piirteitä, jotka huolestuttavat opetusalan ammattilaisia. Miksi tytöt vetävät yhä kaulaa poikiin nähden ja miksi sekä Väli-Suomen koulut että suomenruotsalaiset koulut menestyvät muuta maata heikommin?

Hyppytunti 14.3.2011

 • Opettajien koulutus murroksessa. Opettajiksi valikoituu usein ulospäin suuntautuneita ja esiintymiskykyisiä ihmisiä. Mutta ovatko juuri nämä ominaisuudet tärkeimpiä tulevaisuuden opettajille? Tutkijatohtori Pekka Räihän mukaan perinteinen opettajakuva kaipaisi päivittämistä. 
 • Mikael Soininen - yhtenäiskoulun perustaja. "Oma kansakoulu joka kylään" oli iskulause, jolla Mikael Soininen (1860-1914), opettaja, tutkija, poliitikko ja vanhaan savolaiseen sivistyssukuun kuulunut virkamies ajoi tarmokkaasti Suomeen yleistä oppivelvollisuutta.

Hyppytunti 21.3.2011

 • Miksi opettajat vaihtavat alaa? Opettajien alan vaihto on monissa maissa jo iso ongelma. Suomessa puhutaan vielä pienistä luvuista, mutta kuinka kauan. Miksi opettajat eivät viihdy työssään, ja miksi alalta katoaa yhä useampia opettajia? Haastateltavina mm. näyttelijä Eija Vilpas ja professori Hannele Niemi.
 • Viktor Julius von Wright - ammatillisen koulutuksen kehittäjä. von Wright (1856-1934), oli suomalainen huonekalutehtailija Kuopiosta. Von Wrightin panos on merkittävä sekä ammatillisen koulutuksen että oppisopimuskoulutuksen kehittymisessä.

Hyppytunti 28.3.2011

 • Opettajainhuoneiden ilmapiiri. Hyppytunti kysyi lähes kahdelta sadalta opettajalta opehuoneen työilmapiiristä. Kuka kinaa kenenkin kanssa, millaisia vastakkainasetteluja syntyy?
 • Nuoret ja kansalaistaito. Koulu kasvattaa alamaisia, ei aktiivisia kansalaisia. Tutkija, väittää että tilannetta ei haluta muuttaa, sillä passiivista nuorta on helpompi hallita. Kuka poisti ja miten politiikan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen perinteet kouluista?

Hyppytunti 4.4.2011

 • Onko suomalainen peruskoulu tasa-arvoinen? Peruskoulun kiihkeä puolustaja Kari Uusikylä pelkää, että yksityiskoulut ja eliitin omat opinahjot saavat pian jalansijaa myös Suomessa. Mihin suuntaan peruskoulun pitäisi muuttua? Keskustelemassa myös sosiologi Katriina Järvinen, tutkija Roope Mokka ja toimittaja Olli Herrala. Keskustelua vetää Arno Kotro.

Hyppytunti 11.4.2011

 • Erityistä tukea tarvitsevat oppilaat. Perusopetuslain muutoksen myötä yhä useampi erityistä tukea tarvitseva opiskelee tulevaisuudessa omassa lähikoulussaan. 
 • Vanhempainyhdistyksen ja koulun yhteistyö. Ruotsinkylän koululla Tuusulassa toimii aktiivinen vanhempainyhdistys nimeltään Koti ja Koulu ry. Vanhempainyhdistys toimii motolla ”opettajien tukena ja samalla puolella”.

 

Hyppytunti 18.4.2011

 • Liikuntavastainen oppilas. Heinolan Jyrängön koulun rehtori Kimmo Nykänen päätti todistaa, että aikuinenkin oppii uusia juttuja. Ja koska rehtori oppi, saavat oppilaatkin opetella. Joka viides nuori ei liiku lainkaan, ja opettajien kokemus on se, että hikeä jopa pelätään.
 • Koulujen arkkitehtuuri ja ergonomia. Ovatko koulut rakennuksina sellaisia, että niissä opiskelu sujuu ja ajatus pysyy kirkkaana? Miltä näyttää tulevaisuuden koulu?
 • Kasvatustieteiden tohtori Jussi T. Koski sanoo mielipiteensä luovuudesta ja koulumaailmasta.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?