Hyppää pääsisältöön

Vihaillassa ei päästy yksimielisyyteen vihapuheen määritelmästä

Ajankohtaisen kakkosen vihailta porautui vihapuheeseen ja -kirjoitteluun vuonna 2011. Norjan joukkomurhan jälkeen vihapuheesta puhuttiin Suomessakin vakavasti. Voisiko se johtaa täälläkin sanoista tekoihin?

Vihapuheelle ei ole omaksuttu yhtä oikeaa määritelmää, eikä vihailtaan osallistuneet keskustelijatkaan päässeet yksimielisyyteen siitä, mutta Euroopan neuvoston ministerikomitean mukaan sillä tarkoitetaan sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen.

Suomessa vihapuheen oli nostanut keskusteluun lisääntynyt maahanmuuttokriittisyys ja sen äänitorvena toimiva Hommafoorum, norjalaisen massamurhaajan Anders Behring Breivikin kirjoittelut sekä kansanedustaja Jussi Halla-ahon nettikirjoittelustaan saama tuomio.

Vihaillan keskustelijat näkivät, että vihapuhe ei ole ilmiönä uusi. Koventunut yhteiskunta ja internet uutena areenana ovat kuitenkin lisänneet sen läsnäoloa yhteiskunnassa.

Tapaus Jussi Halla-aho nosti keskusteluun myös internet-kirjoittelun poliittisen ja oikeudellisen vastuun.

"Toivoisin, että mentäisiin niihin poliittisiin sisältöihin. Minkälaisia ryhmiä Suomessa on ja minkälaista politiikkaa ne ajavat", sanoi Vapaa liikkuvuus verkoston Katja Tuominen.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto