Hyppää pääsisältöön

Kannattaako deittailusta maksaa?

Lukuisat ihmiset etsivät sitä oikeaa netin deittipalveluista, jotka lupaavat yhdistää toisilleen sopivat seuranhakijat lähes tieteellisellä täsmällisyydellä. Omat verkkopalvelunsa löytyy myös seikkailua tai salasuhdetta etsiville. Löytääkö niistä etsimänsä? Entä kannattaako deittailusta maksaa?

Sydämet // Kuva: iStockphoto

Suomessa suurimman deittipalvelun tittelistä kisaavat ainakin Suomi24 Treffit ja E-kontakti, jotka molemmat kertovat käyttäjämääräkseen yli 100 000 aktiivista seuranhakijaa. Deittisivustojen kokovertailua vaikeuttaa se, että palvelut ilmoittavat käyttäjämääränsä kukin hieman eri tavoin. Deittipalveluissakaan määrä ei kuitenkaan korvaa laatua. Kuningaskuluttaja selvitti deittipalveluiden käyttäjien kokemuksia verkkokyselyllä, johon tuli 126 vastausta.

Kyselyn vastaajista 66 % oli käyttänyt Suomi24:n Treffejä. Deitti.net:iä oli käyttänyt vastaajista 19%, E-kontaktia 18% ja yli viisikymppisille suunnattua 50+match:ia 16% vastaajista.

Elämänkumppani tositarkoituksella

Tyypillinen käyttäjä Suomi24 Treffeillä on kolmekymppinen mies, joka etsii elämänkumppania rinnalleen, kuvailee palvelun johtaja Jarno Alastalo.

- Mies on ehkä ollut parisuhteessa, joka jostain syystä on loppunut, ja muut keinot käytettyään hän etsii nyt tosissaan elämänkumppania verkkodeiteiltä. Kasvava käyttäjäryhmä on yli viisikymmentävuotiaat, joita on jo 15 % Suomi24 Treffien käyttäjistä. Valtaosa, noin 80% prosenttia, on liikkeellä tositarkoituksella, Alastalo summaa.

Minkälainen on hyvä deitti-ilmoitus?

Alastalon mukaan hyvä kuva on kaiken A ja O:

- Ilman kuvaa ei tänä päivänä voi uskottavaa deittiprofiilia tehdä. Naisten ja miesten kuvissa kuitenkin toimivat eri asiat: Naisille kuvaan hymyä, miehille jäyhyyttä ja karismaa - ja vielä kissa mukaan, vinkkaa "rakkaustohtoriksikin" tituleerattu Alastalo.

Liian katalogimaiset kuvat sekä yritykset kalastella yhteystietoja tai henkilötietoja tuttavuuden ensimetreillä ovat varoitusmerkkejä, jotka deittailijan on syytä tunnistaa.

- Epäilyttäviin viesteihin ei kannata vastata, toteaa Alastalo. Palvelun ylläpidolle on myös hyvä tehdä ilmoitus, jotta profiili voidaan tarkistaa ja mahdollisesti poistaa. Suomi24:n ylläpito saa viikoittain muutamia satoja ilmoituksia epäilyttävistä profiileista.

Myös kyselyn vastaajat olivat törmänneet onnenonkijoihin:

- Ilmaisuus on houkutin, seinä tulee nopeasti vastaan. Sitten löytyy näitä rahankerääjiä Venäjältä ja Afrikasta, mutta heidät on helppo tunnistaa.

Mies, yli 65-v., Pääkaupunkiseutu

- Harmina ovat olleet Länsi-Afrikassa Togossa ja Malissa asuvat "prinsessat”, jotka yrittävät saada soittamaan, todennäköisesti maksulliseen palveluun.

Mies, 45-65 v., Etelä-Suomi

Alastalon mukaan verkkodeittailussa on viimevuosien aikana siirrytty seikkailun ja seksiseuran hausta seurustelukumppanin tai toisaalta ystävän etsimiseen. Myös deittisivustot ovat muuttuneet selattavista katalogeista hakukoneiksi, jotka toimivat sitä paremmin, mitä enemmän tietoa käyttäjä niihin itsestään syöttää. Ihmiset myös jakavat aiempaa avoimemmin tietoa verkossa. Moni ei myöskään halua tyytyä siihen ensimmäiseen saatavilla olevaan vaihtoehtoon, vaan haluaa skannata markkinan myös kumppania etsiessään.

Rahalla tärppää?

Useimmissa treffipalveluissa perustoiminnot, kuten rekisteröityminen ja profiilin luominen, ovat ilmaisia. Raja maksullisen ja maksuttoman käytön välillä vaihtelee: lisämaksusta voi esimerkiksi ostaa omalle profiililleen lisänäkyvyyttä hakutuloksissa, ladata tai katsoa useampia kuvia tai lähettää enemmän viestejä.

Kyselyyn vastanneet kommentoivat:

- Siis valtaosahan näistä on ns. "maksuttomia" mutta kun olet luonut profiilin, niin sitten alkaakin yllätyksiä tulla. Et voi esim. aukaista saamaasi viestiä tai lähettää viestiä, jos et maksa jotain jne ärsyttävää.

Mies 35–45 v., Etelä-Suomi

- Huijausta koko sivustot, lupaavat paljon, mutta eivät anna juuri mitään. Raha kyllä tuntuisi kelpaavan, mutta eipä juuri viitsi maksaa kun uusia käyttäjiä ei tule kovin usein, ja entisistäkään ole ollut paljoa iloa. En ole vaativa, mutta yksinkertaisesti vaan naisia on niin vähän tarjolla, ettei niistä voi löytyä tarpeeksi kiinnostavia.

Mies, 45-65 v., Länsi-Suomi

- En usko että deittipalvelun kautta voi löytää kunnollista elämänkumppania. Deittipalvelut ovat pelkkää rahastusta, minun mielestäni.

Nainen, 45-65 v., Pohjois-Suomi

Alastalon mukaan Suomi24:n Treffeillä 10-20% käyttäjistä valitsee maksullisia lisäpalveluja. Noin 13 euron kuukausimaksulla voi parantaa näkyvyyttään hakutuloksissa ja viestitellä rajoituksetta muille käyttäjille. Myös kyselyymme vastanneista valtaosa oli deittaillut vain maksuttomissa palveluissa: 59% käytti vain ilmaisia palveluita, maksullisia palveluita oli käyttänyt 41% vastaajista, yli 20 euroa kuukaudessa deittailusta pulitti vain 7% vastanneista.

Kuinka monella netissä todella tärppää?

Vastanneista noin joka kolmas kertoo löytäneensä sen, mitä nettideiteiltä tuli etsimään. Yhtä iso joukko jatkaa vielä etsintää ja viimeinen kolmannes kertoo poistuneensa deittipalvelusta tyhjin käsin.

E-kontaktin käyttäjistä 61 % kertoo löytäneensä palvelun kautta seuraa, 59 % on tavannut löytämänsä henkilön kasvotusten. Suomi24:n Treffeillä noin kolmasosa profiilinsa poistaneista kertoo syyksi sen, että ovat löytäneet kumppanin itselleen.

- En ole tämän vuoden puolella käyttänyt deittipalvelua, mutta hieman yli vuosi sitten löysin sieltä mieheni, jonka kanssa olemme kihloissa ja meillä on pieni lapsi. Suurin osa sivustolla kuitenkin hakee pelkkää seksiseuraa, mikä on harmillista, eivätkä he usko jos on sanonut että ei ole kiinnostunut moisesta. Olen myös saanut sivuston kautta hyviä ystäviä, vaikkei deittailu jatkunut.

- Liikaa seksiehdotuksia ja selkeästi pimeitä tyyppejä, ei kiinnosta enää jatkaa nettideittailua.

Nainen, 25-35 v., Etelä-Suomi

Lue lisää: Deittailu on tuuripeliä, myös verkossa

Lähteet: Kuningaskuluttaja, Yle