Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset poliisit auttoivat Kosovon poliisia uuteen alkuun

Sota ei runtele vain rakennuksia, vaan se murjoo myös ihmisten arkea ja jopa instituutioita. Kosovon sodan jälkeen jälleenrakentaminen koski myös poliisilaitosta.

Kosovon sodan jälkeen maa oli kahtiajaettau. Yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen jälkeen myös poliisivoimat jaettiin kahtia, sillä serbipoliisit joukkoirtisanoutuivat vastalauseeksi irtautumiselle Serbiasta.

A-Zoomin reportaasissa seurataan suomalaisten poliisien toimintaa Kosovon poliisin neuvonantajina ja sotarikostutkijoina.

Veikko Alaviuhkola Tornion poliisista seuraa käytännön poliisityötä. Hänen tehtävänään on varmistaa, että pysäytetyltä autoilijalta kysytään oikeat paperit tai ettei kuulusteltavia pahoinpidellä.

Tarja Raappana Helsingin poliisilaitoksesta toimi ensin perheväkivaltarikoksia tutkivassa yksikössä Kosovossa, mutta siirtyi sitten tutkimaan sotarikoksia. Hän myös yhdessä paikallisten kolleegojen kanssa auttaa köyhiä romaniperheitä.

Sotarikosyksikön päällikkö Matti Raatikaisen työpaikan pihalla on useita rahtikontteja. Niiden sisältö on lohduton. Raatikaisen työtä on selvittää kaikkien konttien sisällä olevien ruumiiden kohtalo ja toivottavasti saada sotarikolliset oikeuden eteen.

Teksti: Juhana Säilynoja

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto