Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tämän chilistä?

Punaisia chilejä.
Punaisia chilejä. Kuva: Pixabay chili

Lähes jokaisella meistä on jonkinlainen suutuntuma chiliin. Kun toiset ovat jääneet kiinni poltteeseen, toiset eivät voi sietää suun limakalvoja kipristelevää tulisuutta ruoka-annoksessaan. Chili ei ole mikään turha lisä keittiössä.

Chilipalkojen tulisuus johtuu kapsaisinoideista, erityisesti kapsaisiini-yhdisteestä. Eniten näitä polttavia yhdisteitä on vaaleissa siemenkiinnikkeissä. Samalla, kun kapsaisiini sitoutuu hermoston reseptoreihin aiheuttaen kipua ja poltetta, vapautuu myös mielihyvää tuottavaa endorfiinia. Tästä johtuen chileihin voi syntyä jopa lievä riippuvuus.

Samalla kun chilien vapauttama endorfiini tuo mielihyvää, toimii se myös elimistön omana puudutusaineena. Jo inkaintiaanit tiesivät kapsaisiinin puuduttavan vaikutuksen, sillä he hieroivat chiliä ikeniin hammassäryn parantamiseksi. Chilin kipua lievittävä voima on todettu myös lääketieteessä, sillä kivunlievityksessä käytetään chililaastareita. Kapsaisiini lievittää pinnallisten hermovaurioiden aiheuttamaa kipua esimerkiksi vyöruusun jälkeen.

Chileissä on runsaasti erityisesti C- ja E-vitamiineja. Chiliä säännöllisesti syövät väittävätkin säästyneensä flunssilta. Chilien sisältämän kapsaisiinin hyötyjä tutkitaan jatkuvasti. Parhaillaan tutkijat tutkivat, voisiko kapsaisiinilla olla hyödyllisiä vaikutuksia esimerkiksi vatsahaavan ehkäisyyn ja hoitoon. Chilillä uskotaan olevan myös aineenvaihduntaa kiihdyttäviä vaikutuksia.

Chilien kapsaisinoidit ovat rasvaliukoisia. Tämä tarkoittaa sitä, ettei chilin polte lievity vedellä. Jos chilin polte suussa tuntuu sietämättömältä, kannattaa tulisuutta lievittää vaikkapa rasvaisilla maitotaloustuotteilla tai leivällä.

Etelä-Amerikasta kotoisin oleva chili on erinomainen mauste ruoanvalmistuksessa. Chilien voimakkuusasteikkoja tutkimalla ja erilaisia chilejä kokeilemalla jokainen löytää varmasti omaan suuhun sopivan chilin.

Chilin makuun voi päästä esimerkiksi salsan avulla.

Chili-tomaattisalsa

1 kg tomaatteja

2 punasipulia

2 valkosipulinkynttä

1 tuore chili

kourallinen basilikaa silputtuna

loraus oliiviöljyä

1 rkl juoksevaa hunajaa

1 ½ tl suolaa

rouhittua mustapippuria

Leikkaa tomaateista kanta ja poista tomaatin sisus. Pilko tomaattilihat pieniksi kuutioiksi ja laita ne kulhoon. Hienonna puna- ja valkosipulit. Halkaise chilipalko, poista siemenet ja silppua chili pieneksi. Sekoita kaikki aineet tomaattikuutioiden sekaan ja lisää seokseen silputtu basilika, oliiviöljy, hunaja sekä suola. Rouhi salsan sekaan vielä mustapippuria makusi mukaan. Halutessasi voit puristaa sekaan myös tuoreen sitruunan mehua. Nosta salsa maustumaan jääkaappiin ruokailuun asti.