
Kalliiden, mutta helposti hajalle menevien älypuhelinten korjaamisesta on syntynyt mukava bisnes erilaisille pienyrittäjille. Puhelimia korjataan niin ammatiksi kuin iltaisin kotosalla muiden töiden ohessa. Kun tekijöitä on monenlaisia, on hinnoissakin paljon liikkumavaraa, kuten Releen aikaisemmasta pienestä selvityksestä kävi ilmi.
Toisaalta korjaamisesta on syntynyt myös uusi harrastus monille. Tee-se-itse-miehet ovat alkaneet kerätä ja vaihtaa tietoja laitteiden korjaamisesta sekä tilaamaan osia verkosta.
Useat eri sivustot tarjoavat yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten mikäkin laite saadaan auki ja miten mikäkin osa vaihdetaan. Usein ne myyvät myös ohjeiden ohessa korjaussarjoja ja -työkaluja.
Pieni disclaimer kuitenkin tähän alkuun: Laitteen takuu mitä todennäköisemmin raukeaa, jos korjaushommiin ryhtyy itse. Teitä on varoitettu.
Mites tämä hoituu?
Yksi tunnetuimpia purkamis- ja korjausohjeita tarjoava sivusto on ilmainen iFixit. iNimestään huolimatta se ei keskity pelkästään iPhoneihin, vaan opastaa toimenpiteet niin eri puhelimille, tableteille kuin pelikonsoleillekin. Ohjeita on mm. Nokian, HTC:n kuin Samsungin puhelimille. Esimerkiksi Samsungin Galaxy S 3 -puhelimeen voi ohjeiden avulla vaihtaa akun, etupaneelin ja kuoria. iPhone 5:een puolestaan vaikkapa kotipainikkeen.
Myös amerikkalainen varaosia myyvä DirectFix on julkaissut kattavan kokoelman ohjevideoita monenlaisten mobiililaitteiden korjaamiseen omakätisesti.
Yksittäisiä ohjeita jaetaan innokkaasti Youtubessa, mutta aina ei voi olla varma, onko julkaisija tiennyt mitä tekee. Videoihin perehtymällä huomaa kuitenkin vähitellen, keneen kannattaa luottaa ja keneen ei. Esimerkiksi Le55ons on julkaissut runsaasti erilaisten mobiililaitteiden korjaamista esitteleviä videoita, muun muassa Lumia 920:n korjaamiseksi:
JerryRigEverything puolestaan esittelee viimeisimmällä videollaan, miten vaihdetaan iPhone 5:n akku muutamassa minuutissa:
Osien summa
Mikäli innostuu oman laitteen korjaamisesta, kannattaa ensin etsiä ohjeet ongelman korjaamiseksi ja sen jälkeen ryhtyä metsästämään sopivia osia. Ohjenuoraksi kannattaa ottaa se, ettei halvin ole aina parasta. Kaikenkarvaisilta aasialaisvalmistajilta saa osia laitteeseen kuin laitteeseen, mutta laatu voi olla mitä tahansa. Varsinkin näytön ja sitä peittävän lasin kanssa kannattaa olla tarkkana.
Mistä osia sitten ostetaan? Usein turvaudutaan kansainväliseen eBayhin, josta ostaminen on PayPalin avulla vaivatonta. Tarjonta on myös laaja ja käyttäjien arviot myyjistä ovat hyvin esillä. Yhä enemmän osia myydään myös kotimaisessa Huuto.netissä, mutta hinta on usein korkeampi kuin ulkomailta tilatessa. Toisaalta toimitusaika on myös lyhyempi.
Pienempiä verkkokauppoja on paljon. Kotimaisista mainittakoon Parhaatkaupat.com, 24hshop.fi, KLC.fi, Luurinetti.com, Polkumyynti.com ja Jt-net.fi.
Kun seuraa harrastajien keskusteluja, niin ulkomaisista pienemmistä kaupoista mainitaan nimeltä muun muassa puolalainen MagBoss. Sivut ovat englanniksi ja summat euroissa. Toinen on kiinalainen elektroniikkaan erikoistunut verkkokauppa DealExtreme. PayPalin avulla maksettavat tuotteet toimitetaan ympäri maailmaa HongKongista.
Omia kokemuksia kehuttavista kaupoista kannattaa mainita tämän blogauksen kommenteissa.
Kerro kerro kuvastin, ken on kaikkein korjattavin
Ennen kuin alkaa touhuamaan, kannattaa kartoittaa miten vaikeasti kyseinen laite on rakennettu. Korjausohjeiden ohessa kerrotaan monesti miten vaikea toimenpide on vasta-alkajalle.
Esimerkiksi jos rakas tablet-tietokone tippuu lattialle, on hyvä tarkistaa vaikkapa iFixit-palvelun näkemys siitä, kannattaako korjaamiseen ryhtyä itse. Tablet Repairability Scoresista selviää yksinkertainen numeroarvo kullekin laitteelle: 10 on helpoin korjattava ja ykkönen hankalin. Täydet pisteet saa laite, joka on helppo avata, halpa korjata ja parhaimmillaan sen mukana tulee vielä jonkinlainen huoltokirjakin.
Esimerkiksi Amazonin Kindle Fire saa iFixitiltä 8 pistettä, koska siinä on yksinkertainen design ja se on helppo avata. Saman kouluarvosanan saa Samsungin Galaxy Tab 2 7.0, koska sen komponentit on helppo irrottaa, eikä näytön lasi ole kiinni lcd-paneelissa. Googlen Nexus 7 saa arvosanan 7 , koska paneeli on kiinni näyttölasissa.
Pahnan pohjimmaisia ovat Microsoft ja Apple. iPad 2, 3, 4 ja mini saavat iFixitiltä kaikki vain kakkosen, koska on hyvin todennäköistä, että näyttö hajoaa laitetta purettaessa. Minissä on vielä piilotettuja ruuveja purkamista hankaloittamassa. Heikoimman arvosanan kaikista kokeilluista tableteista saa Microsoftin Surface Pro. Laitteessa on käytetty tuhottomasti liimaa ja avaamisessa repeytyvät helposti rikki näytön kaapelit.
Omaa taitavuutta on vaikea arvioida, mutta varoittavaa sanaa kannattanee kuunnella tarkalla korvalla.
(Korjauskuva: iFixit)