Hyppää pääsisältöön

Kaatuneitten muistopäivä, toukokuun 3. sunnuntai

Tampereen Kalevankankaan hautausmaa sankarihauta vuonna 2001. Tampereen Kalevankankaan hautausmaa sankarihauta vuonna 2001.
Tampereen Kalevankankaan hautausmaa sankarihauta vuonna 2001. Tampereen Kalevankankaan hautausmaa sankarihauta vuonna 2001. Tampereen Kalevankankaan hautausmaa sankarihauta vuonna 2001. Kuva: Anja Lento, Yle. sankarihauta,hautausmaat,sankarihautausmaat,kaatuneitten muistopäivä

Kaatuneitten muistopäivää vietetään toukokuun kolmantena sunnuntaina. Päivä on vakiintunut liputuspäivä.

 • Kaatuneitten muistopäivää on vietetty vuodesta 1940 alkaen.
 • Marsalkka Mannerheim antoi 1.5.1940 päiväkäskyssään ohjeet muistopäivän vietosta.
 • Päivään kuuluvat käynnit sankarihaudoilla.

Kaatuneitten muistopäivä on kaikilla Suomen alueilla ja suomalaisia koskettaneissa sodissa ja muissa taisteluluonteisissa tehtävissä kaatuneitten, teloitettujen ja vankileireillä kuolleiden muistopäivä. Sitä vietetään toukokuun kolmantena sunnuntaina.

Muistopäivän historia alkaa vuodesta 1940. Siihen saakka Suomen puolustusvoimat oli viettänyt omaa lippujuhlapäiväänsä Suomen sisällissodan päättymispäivänä, 16.5.

 Sotilaat pystyttävät muistoristiä Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Toini Jännekselle, sotilaskotisisar Greta Palojärvelle ja Faini Aflechtille.
Sotilaat pystyttävät muistoristiä Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Toini Jännekselle, sotilaskotisisar Greta Palojärvelle ja Faini Aflechtille. Sotilaat pystyttävät muistoristiä Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Toini Jännekselle, sotilaskotisisar Greta Palojärvelle ja Faini Aflechtille. Kuva: SA-kuvat jatkosota,Suomi,Neuvostoliitto,Kuusamo

Talvisodan jälkeen puolustusvoimain ylipäällikkö sotamarsalkka Carl Gustaf Mannerheim teki toukokuun 16. päivän viettoon liittyvän merkittävän päätöksen, jolla hän pyrki korostamaan kansallista yhtenäisyyttä.

Marsalkka Mannerheim määräsi toukokuun 1. päivänä 1940 antamassaan päiväkäskyssä, että tulevana toukokuun 16. päivänä ei enää järjestetä sotilaallisia juhlallisuuksia. Käskyssään Mannerheim määräsi tilalle uuden muistopäivän, jota vietetään toukokuun kolmantena sunnuntaina kaatuneitten muistopäivänä.

Kenraali majuri Pajari tarkastaa joukot kaatuneitten muistopäivän paraatissa Kotselässä 1944.
3.D:n järjestämä kaatuneitten muistopäivän paraati Kotselässä. Kenraalimajuri Pajari tarkastaa joukot. Kenraali majuri Pajari tarkastaa joukot kaatuneitten muistopäivän paraatissa Kotselässä 1944. Kuva: Puolustusvoimat sota,Kotselkä

Edelleen Mannerheimin päiväskyssä todetaan, että kaatuneitten muistopäivää vietetään "nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä".

Aluksi ylipäällikön käsky koski puolustusvoimia, mutta sittemmin päivä on laajentunut yleiseksi. Muistettavien sankarivainajien joukko on kasvanut vuodesta 1940 mm. jatkosodan ja Lapin sodan uhreilla. Myös YK:n rauhanturvatehtävissä kaatuneet suomalaiset sotilaat kuuluvat nykyisin merkkipäivänä muistettaviin sankarivainajiin.

Kaatuneitten muistopäivänä liputettiin aluksi siten, että osan päivästä lippu oli suruliputuksessa. Vuodesta 1995 alkaen on noudatettu normaalia liputuskäytäntöä.

Kolme seppelettä sakarivainajien muistomerkillä Hietaniemen hautausmaalla.
Puolustusvoimain komentajan ja varuskuntien seppeleet Hietaniemen hautausmaan sankariaukiolla. Kolme seppelettä sakarivainajien muistomerkillä Hietaniemen hautausmaalla. Kuva: Petteri Bülow / Yle Suomen itsenäisyyspäivä,sankarivainajat,sankarihauta,sankarihaudat,sankarihautausmaat,Seppele

Edit: 20.1. 2022 Kuvia vaihdettu.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.