Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Jake Nyman

Yleisradion pitkäaikainen radion musiikkitoimittaja Jake Nyman kertoo Kaisa Pulakan haastattelussa lapsuudestaan Hämeenlinnassa ja siitä, miltä tuntui kertoa ensimmäisenä radiossa John Lennonin kuolemasta.

Tietolaatikko

Alkuperäisessä ohjelmassa soitetut musiikkikappaleet on leikattu Gramex-rajoitusten vuoksi.

Nurmossa vuonna 1949 syntynyt Jake Nyman kertoo Kaisa Pulakan haastattelussa lapsuusmuistojaan Hämeenlinnasta. Ensimmäisenä hän muistelee, kuinka Muumipeikko ja pyrstötähti -kirja oli hänen ensikosketuksensa psykedeliaan – 40 asteen kuumehoureinen lukukokemus on syöpynyt miehen mieleen.

Nyman on tunnetusti kova Beatles-fani ja hän muistaa edelleen, kuinka marraskuussa 1963 Beatlesin Twist and shout pärähti soimaan rusettiluistelukentällä. Sen jälkeen ei ollut paluuta entiseen.

Beatlesista tuli Nymanin suosikkibändi oikeastaan jo ennen kuin hän edes kuuli yhtään bändin biisiä.

”Ajattelin, että jos vanhemmat eivät tykkää siitä, sen on pakko olla hyvä”, Nyman kertoo nuoren minänsä ajatuksista.

Vielä 1960-luvulla ei nuori Jake Nyman tiennyt, että vuonna 1980 hän olisi Suomessa ensimmäinen, joka ilmoittaisi John Lennonin kuolemasta radiossa. Ilmoituksen hän teki Rokkivekkarit-ohjelmassa, ja onneksi sinä aamuna mukaan oli sattunut myös Lennonin levy.

”Kun ohjelma loppui, en minä nyt romahtanut, mutta istuin alas, olin pitkään hiljaa ja mietin, mitä oikein on tapahtunut.”

Jake Nyman ei ollut yhtä ahkera koululainen kuin musidiggari; poika jäi luokalle kolmasti ja lopulta päätti erota lukiosta. Tähän päätökseen koulun rehtorilla ei ollut muuta sanottavaa kuin lyhyt toteamus ”hyvä”.

Koulun keskeytymisen jälkeen Nyman haki Ateneumin keramiikkalinjalle entisen kuvaamataidon opettajan kehotuksista. Mutta ei taidekaan ollut sitä ominta Nymanille: tunneilla hän saattoi soittaa kitaraa varsinaisen koulutyön sijaan.

Tie Yleisradion radiotoimittajaksi alkoi Eteläsuomalaisen osakunnan tiskijukkakeikoista, joilla Nyman tutustui tärkeisiin rockmuusikoihin aina Pressasta Wigwamiin. Dj-keikkojen jälkeen Nyman työskenteli Tunnelin levy -nimisessä levykaupassa, jonne Tasavallan presidentin solisti Frank Robson tuli kerran kertomaan, että Heikki ”Hector” Harma Ylestä halusi tavata Nymanin. Loppu on historiaa.

Ensimmäisinä Yleisradiovuosinaan Nymania kutsuttiin Jakke Jäyhäksi. Nykyään hän sanoo olevansa jo paljon relampi ihminen.

Teksti: Sonja Fogelholm

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto