Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Öljyä moneen tarkoitukseen

Ruokaöljypulloja kaupan hyllyssä
Ruokaöljypulloja kaupan hyllyssä Kuva: YLE paistaminen

Kaupan hyllystä löytyy monenlaisia öljyjä. Hienosta ja kalliista öljystä voi tehdä salaatinkastiketta, paistamiseen kelpaa halvempikin öljy.

Kylmäpuristettussa öljyssä enemmän makua

Professori Anu Hopia
Professori Anu Hopia Professori Anu Hopia Kuva: YLE ruokaöljyt
Professori Anu Hopia työskentelee Turun yliopistosta funktionaalisten elintarvikkeiden tutkimuskeskuksessa. Hän tutkii työkseen ruokaa ja myös rasvoja. Rasvoista tutuin taitaa olla rypsiöljy.
- Rypsiöljy on kotimainen kasviöljy, kertoo professori Hopia.
- Siinä on poikkeuksellisen paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat sydänterveydelle edullisia.

Tavallisen, kullankeltaisen rypsiöljyn lisäksi hyllystä löytyy väriltään tummempaa rypsiöljyä. Pullon kyljestä selviää, että kyseessä on kylmäpuristettu rypsiöljy.
- Kylmäpuristus on yksi öljyn tuotantotapa, kertoo Hopia.
- Kylmäpuristuksessa öljy eristetään siemenistä mekaanisesti puristamalla. Lämpötila pysyy alle 40 asteessa.

Kylmäpuristettu öljy ei ole terveellisempää kuin tavallinen rypsiöljy. Sen sijaan sen maku on erilainen.
- Kylmäpuristetun öljyn värikin on voimakkaampi kuin tavallisen öljyn, näyttää professori.
- Myös maku on sitä mukaa voimakkaampi.

Oliiviöljyä on monta laatua

Oliiviöljypulloja kaupan hyllyllä.
Kylmäpuristetussa öljyssä väri on tummempi. Oliiviöljypulloja kaupan hyllyllä. Kuva: YLE oliiviöljy

Kun öljyhyllyllä siirtyy eteenpäin, vastaan tulevat erilaiset oliiviöljyt. Hyllyltä löytyy tavallista oliiviöljyä, extra virgin- öljyjä ja eri öljylaatujen sekoituksia.
- Extra Virgin on kaikkein hienoin öljy, kertoo professori.
- Se on saatu oliivihedelmästä puristamalla hellävaraisesti ulos, matalassa lämpötilassa. Siinä ovat mukana oliivihedelmän hyvät makuaineet ja myös syvä vihreä väri, hän jatkaa.

Kun oliivihedelmästä on hellästi puristettu ensimmäiset öljyt irti, niihin jää vielä öljyä.
- Tavallinen oliiviöljy on otettu oliivista liuotinuutolla ulos. Sitten se on vielä puhdistettu, selvittää Anu Hopia.

Maultaan extra virgin- öljy on voimakkaampaa, tavallinen öljy miedompaa.

Erilaiset öljyt eri ruokiin

Tavalliset öljyt kelpaavat hyvin paistamiseen.

Kylmäpuristetut ja extra virgin-öljyt ovat useimmiten hiukan kalliimpia kuin tavalliset öljyt. Niitä ei kannatakaan valaa ihan joka ruokaan.
- Kylmäpuristettujen ja extra virgin -öljyjen maku- ja aromiaineet tuhoutuu helposti kuumennettaessa, selvittää Anu Hopia.
- Niitä ei kannattaisi käyttää kuumennuksessa ollenkaan.

Hienoimmat öljyt sopivat paremmin salaatinkastikkeisiin ja muihin kypsentämättömiin ruokiin. Niissä öljyjen maku ja aromit pääsevät parhaiten esille. Tavalliset öljyt kelpaavat hyvin esimerkiksi paistamiseen.

Muotiöljy kookos

Sormella kookosöljyä purkista.
Kookosöljy on huoneenlämmössä kiinteää. Sormella kookosöljyä purkista. Kuva: YLE kookosöljy
Kauppoihin on ilmestynyt myös uusi muotiöljy, kookos. Tarkkaan ottaen se ei huoneenlämmössä ole juoksevassa muodossa, niin kuin öljyn olettaisi olevan. Purkista löytyy kiinteää, valkoista rasvaa.

Kookosöljyä voi mainosten mukana käyttää leivän päällä, ruuanlaitossa, ihovoiteena ja hiusten hoidossa.

Professori Hopia ei kookoksesta innostu.
- Vaikka se on kasviperäistä rasvaa, se on kovaa rasvaa, siis samanlaista kuin eläinrasva. Se ei ole sydänterveydelle suositeltavaa.

Vaikka se on kasviperäistä rasvaa, se on kovaa rasvaa, siis samanlaista kuin eläinrasva.

Kookosöljyssä eniten ihmetyttää sen hinta. Tuotetta myydään pienissä purkeissa muutamalla eurolla. Kun hintalappua lukee tarkemmin, paljastuu, että kookosöljyn kilohinta on useita kymmeniä euroja.

Kaupan kylmätiskistä löytyy puolen kilon paketeissa samannäköinen valkoinen rasva – nimittäin perinteisesti munkkien paistamiseen käytetty kookosrasva. Sen kilohinta on alle kymmenen euroa.

- Kookosrasva on kemiallisesti kovetettua rasvaa. Se on sataprosenttisesti tyydyttynyttä rasvaa, kun kookosöljyssä tyydyttyneitä rasvahappoja on 91%. Ravitsemuksellisessa mielessä niillä ei ole käytännössä mitään eroa, valistaa professori Hopia.

Kookosöljyn käyttöön iholla tai hiuksissa elintarvikekehityksen professori ei ota kantaa.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.