Hyppää pääsisältöön

Ransu Neuvostoliitossa

Ransu ja Pekka matkasivat vuonna 1988 yhdessä Neuvostoliittoon. Itänaapurissamme tutustuttiin nähtävyyksiin, nukketeatteriin ja paikalliseen päiväkotiin.

Matka Neuvostoliittoon alkaa Tampereelta ja ennen Leningradia määränpäänä on Viipuri. Ransu ei ole ennen käynyt Neuvostoliitossa, joten rajan ylittäminen hieman jännittää häntä, mutta Pekka rauhoittelee matkatoveriaan ja näyttää että kaikki tarvittavat matka-asiakirjat on mukana. Samalla Ransulle selviää, että mikä se viisumi oikein on.

Viipurissa tutustutaan Viipurin linnaan ja paikalliseen päiväkotiin, jossa Ransu ja Pekka näkevät tanssiesityksen. Junalla Viipuriin saapuneet reissaajat jatkavat matkaa Leningradia kohti pyöräillen ja oivallinen taukopaikka löytyy Suomenlahden rannalta.

Perillä Leningradissa Ransu pääsee testaamaan kielitaitoaan ja Pekka saa kylmän kylvyn Pietarhovin puistossa. Kaverukset tutustuvat myös neuvostoliittolaiseen taiteeseen ja matkamuistoksi saadaan katutaiteilijan muotokuva Ransusta. Suuresta nukketeatterista löytyy neuvostoliittolaisia nukkekollegoja ja paikallinen nukke paljastaa Ransulle, miksi lapsille esiintyminen on mukavaa.

Ennen kotiinlähtöä Ransulle vielä selviää, että kuka tai mikä oli Puškin ja että miksi myös Tampereella on Lenin-museo.

Teksti: Amanda Stavén

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto