Hyppää pääsisältöön

Ransu Neuvostoliitossa

Ransu ja Pekka matkasivat vuonna 1988 yhdessä Neuvostoliittoon. Itänaapurissamme tutustuttiin nähtävyyksiin, nukketeatteriin ja paikalliseen päiväkotiin.

Matka Neuvostoliittoon alkaa Tampereelta ja ennen Leningradia määränpäänä on Viipuri. Ransu ei ole ennen käynyt Neuvostoliitossa, joten rajan ylittäminen hieman jännittää häntä, mutta Pekka rauhoittelee matkatoveriaan ja näyttää että kaikki tarvittavat matka-asiakirjat on mukana. Samalla Ransulle selviää, että mikä se viisumi oikein on.

Viipurissa tutustutaan Viipurin linnaan ja paikalliseen päiväkotiin, jossa Ransu ja Pekka näkevät tanssiesityksen. Junalla Viipuriin saapuneet reissaajat jatkavat matkaa Leningradia kohti pyöräillen ja oivallinen taukopaikka löytyy Suomenlahden rannalta.

Perillä Leningradissa Ransu pääsee testaamaan kielitaitoaan ja Pekka saa kylmän kylvyn Pietarhovin puistossa. Kaverukset tutustuvat myös neuvostoliittolaiseen taiteeseen ja matkamuistoksi saadaan katutaiteilijan muotokuva Ransusta. Suuresta nukketeatterista löytyy neuvostoliittolaisia nukkekollegoja ja paikallinen nukke paljastaa Ransulle, miksi lapsille esiintyminen on mukavaa.

Ennen kotiinlähtöä Ransulle vielä selviää, että kuka tai mikä oli Puškin ja että miksi myös Tampereella on Lenin-museo.

Teksti: Amanda Stavén

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto