Hyppää pääsisältöön

Suhteet Neuvostoliittoon leimasivat toimittajan vakoojaksi 1980-luvulla

Yleisradion toimittaja Matts Dumell sai 1980-luvulla syytteen maanpetoksellisesta toiminnasta. Syytteen mukaan hän olisi vakoillut Kiinaa Neuvostoliiton hyväksi.

Tietolaatikko

Matts Dumell sai ehdottoman vankeusrangaistuksen korkeimmalta oikeudelta maaliskuussa 1984.

KGB=Neuvostoliiton turvallisuuspoliisi 1954 - 1991

Syytteiden taustalla olivat Dumellin suhteet eräisiin neuvostoliittolaisiin henkilöihin, jotka myöhemmin paljastuivat KGB:n virkailijoiksi.

Hovioikeus tuomitsi Dumellin maanpetoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen 1983. Oikeuden päätöksen mukaan Mats Dumell tuomittiin, koska hän oli tahallisesti ryhtynyt hankkimaan vieraalle vallalle tietoja, jotka saattoivat vaarantaa Suomen suhteet ulkovaltoihin.

Dumell kiisti syytteet ja vaati korkeinta oikeutta kumoamaan tuomion. Hänen mukaansa erityisesti suojelupoliisi halusi näin varoittaa toimittajia pitämästä liian läheisiä suhteita ulkomaisiin Suomessa asuviin diplomaatteihin.

Oikeusoppineiden mielestä Dumellin tuomion perusteena ollut maanpetospykälä on ongelmallinen ja osin epämääräinen. Lisäksi vuodelta 1939 peräisin olevaa lakia moitittiin vanhentuneeksi. Dumellin tuomion perusteluja ei ole avattu julkisuudelle, sillä kaikki oikeudenkäyntiin liittyvä julistettiin salaiseksi. Siitäkin huolimatta Matts Dumell kirjoitti aiheesta kirjan Minä vakooja, jossa hän kuvailee muun muassa tuntemuksiaan suojelupoliisin kuulusteluissa.

Kymmenen vuotta Dumellin tuomion jälkeen tapaus otettiin julkisuudessa uudelleen käsittelyyn. Helsingin Sanomat kirjoitti, että Dumell olisi ollut vain pieni tekijä silloisen Tiedonantajan toimittajan Jaakko Laakson rinnalla. Suojelupoliisi ei kuitenkaan lehden väitteiden mukaan paljastunut Laaksoa poliittisista syistä vaan teki Dumellista varoittavan esimerkin.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä käsitteli 1990-luvun alussa puolueen kansanedustajan Jaakko Laakson tapausta. Laakso sai edustajatovereiltaan vapauttavan tuomion ja sai myös jatkaa eduskuntatyötään myös puolustusvaliokunnassa. Tapausta pidettiin siltä osin loppuunkäsiteltynä, vaikkakin jotkut jopa puolueen jäsenistä pitivät Helsingin Sanomien tietoja oikeaan osuneena, joskin vanhentuneina.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit