Hyppää pääsisältöön

Suhteet Neuvostoliittoon leimasivat toimittajan vakoojaksi 1980-luvulla

Yleisradion toimittaja Matts Dumell sai 1980-luvulla syytteen maanpetoksellisesta toiminnasta. Syytteen mukaan hän olisi vakoillut Kiinaa Neuvostoliiton hyväksi.

Tietolaatikko

Matts Dumell sai ehdottoman vankeusrangaistuksen korkeimmalta oikeudelta maaliskuussa 1984.

KGB=Neuvostoliiton turvallisuuspoliisi 1954 - 1991

Syytteiden taustalla olivat Dumellin suhteet eräisiin neuvostoliittolaisiin henkilöihin, jotka myöhemmin paljastuivat KGB:n virkailijoiksi.

Hovioikeus tuomitsi Dumellin maanpetoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen 1983. Oikeuden päätöksen mukaan Mats Dumell tuomittiin, koska hän oli tahallisesti ryhtynyt hankkimaan vieraalle vallalle tietoja, jotka saattoivat vaarantaa Suomen suhteet ulkovaltoihin.

Dumell kiisti syytteet ja vaati korkeinta oikeutta kumoamaan tuomion. Hänen mukaansa erityisesti suojelupoliisi halusi näin varoittaa toimittajia pitämästä liian läheisiä suhteita ulkomaisiin Suomessa asuviin diplomaatteihin.

Oikeusoppineiden mielestä Dumellin tuomion perusteena ollut maanpetospykälä on ongelmallinen ja osin epämääräinen. Lisäksi vuodelta 1939 peräisin olevaa lakia moitittiin vanhentuneeksi. Dumellin tuomion perusteluja ei ole avattu julkisuudelle, sillä kaikki oikeudenkäyntiin liittyvä julistettiin salaiseksi. Siitäkin huolimatta Matts Dumell kirjoitti aiheesta kirjan Minä vakooja, jossa hän kuvailee muun muassa tuntemuksiaan suojelupoliisin kuulusteluissa.

Kymmenen vuotta Dumellin tuomion jälkeen tapaus otettiin julkisuudessa uudelleen käsittelyyn. Helsingin Sanomat kirjoitti, että Dumell olisi ollut vain pieni tekijä silloisen Tiedonantajan toimittajan Jaakko Laakson rinnalla. Suojelupoliisi ei kuitenkaan lehden väitteiden mukaan paljastunut Laaksoa poliittisista syistä vaan teki Dumellista varoittavan esimerkin.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä käsitteli 1990-luvun alussa puolueen kansanedustajan Jaakko Laakson tapausta. Laakso sai edustajatovereiltaan vapauttavan tuomion ja sai myös jatkaa eduskuntatyötään myös puolustusvaliokunnassa. Tapausta pidettiin siltä osin loppuunkäsiteltynä, vaikkakin jotkut jopa puolueen jäsenistä pitivät Helsingin Sanomien tietoja oikeaan osuneena, joskin vanhentuneina.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto