Hyppää pääsisältöön

Suhteet Neuvostoliittoon leimasivat toimittajan vakoojaksi 1980-luvulla

Yleisradion toimittaja Matts Dumell sai 1980-luvulla syytteen maanpetoksellisesta toiminnasta. Syytteen mukaan hän olisi vakoillut Kiinaa Neuvostoliiton hyväksi.

Tietolaatikko

Matts Dumell sai ehdottoman vankeusrangaistuksen korkeimmalta oikeudelta maaliskuussa 1984.

KGB=Neuvostoliiton turvallisuuspoliisi 1954 - 1991

Syytteiden taustalla olivat Dumellin suhteet eräisiin neuvostoliittolaisiin henkilöihin, jotka myöhemmin paljastuivat KGB:n virkailijoiksi.

Hovioikeus tuomitsi Dumellin maanpetoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen 1983. Oikeuden päätöksen mukaan Mats Dumell tuomittiin, koska hän oli tahallisesti ryhtynyt hankkimaan vieraalle vallalle tietoja, jotka saattoivat vaarantaa Suomen suhteet ulkovaltoihin.

Dumell kiisti syytteet ja vaati korkeinta oikeutta kumoamaan tuomion. Hänen mukaansa erityisesti suojelupoliisi halusi näin varoittaa toimittajia pitämästä liian läheisiä suhteita ulkomaisiin Suomessa asuviin diplomaatteihin.

Oikeusoppineiden mielestä Dumellin tuomion perusteena ollut maanpetospykälä on ongelmallinen ja osin epämääräinen. Lisäksi vuodelta 1939 peräisin olevaa lakia moitittiin vanhentuneeksi. Dumellin tuomion perusteluja ei ole avattu julkisuudelle, sillä kaikki oikeudenkäyntiin liittyvä julistettiin salaiseksi. Siitäkin huolimatta Matts Dumell kirjoitti aiheesta kirjan Minä vakooja, jossa hän kuvailee muun muassa tuntemuksiaan suojelupoliisin kuulusteluissa.

Kymmenen vuotta Dumellin tuomion jälkeen tapaus otettiin julkisuudessa uudelleen käsittelyyn. Helsingin Sanomat kirjoitti, että Dumell olisi ollut vain pieni tekijä silloisen Tiedonantajan toimittajan Jaakko Laakson rinnalla. Suojelupoliisi ei kuitenkaan lehden väitteiden mukaan paljastunut Laaksoa poliittisista syistä vaan teki Dumellista varoittavan esimerkin.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä käsitteli 1990-luvun alussa puolueen kansanedustajan Jaakko Laakson tapausta. Laakso sai edustajatovereiltaan vapauttavan tuomion ja sai myös jatkaa eduskuntatyötään myös puolustusvaliokunnassa. Tapausta pidettiin siltä osin loppuunkäsiteltynä, vaikkakin jotkut jopa puolueen jäsenistä pitivät Helsingin Sanomien tietoja oikeaan osuneena, joskin vanhentuneina.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.