Hyppää pääsisältöön

Paljon puhuttanut tv-sarja kuolemasta alkaa: Kohu vaikutti ohjelmaan positiivisesti

Tänään alkava Viimeiset sanani -tv-sarja antaa puheenvuoron kuolemansairaille ihmisille. Sarjan ohjaajan mielestä sarjan ympärille syntynyt kohu vaikutti hyvällä tavalla ohjelman tekemiseen.

Viimeiset sanani // Kuva: Yle

Tänään keskiviikkona 24. huhtikuuta TV1:ssä alkavassa Viimeiset sanani -tv-sarjassa viisi kuolemansairasta kertoo ajatuksiaan kuolemasta. Viisi vuotta sitten kun sarjan idea julkistettiin, iltapäivälehdet kohisivat miten Yle tekee tosi-tv-sarjaa kuolevien ihmisten kustannuksella. Kohu kuitenkin vaikutti sarjan ohjaajan mielestä hyvällä tavalla ohjelman tekemiseen.

- Kohun avulla ne ihmiset, jotka valikoituivat sarjan päähenkilöiksi, löysivät minut. En voi olla kuin todella tyytyväinen, että aiheesta puhuttiin mediassa, sarjan ohjaaja Sari Isotalo kertoo YleX Etusivun haastattelussa.

Isotalon mukaan häneen yhteyttä ottaneet henkilöt olivat pääosin erittäin ärsyyntyneitä kohusta.

- Sarjan henkilöt olivat erittäin helpottuneita, että he saavat puhua kuolemasta ja kuoleman läheisyydestä. Meille he pystyivät puhumaan kaikesta suoraan. Tuntemattomien kanssa voi helpommin jakaa huolta kuin läheisten kanssa.

Kaksi kertaa syövän nuorella iällä sairastanut Anna Miettinen allekirjoittaa Isotalon puheet.

- Olin huolissani läheisistäni, miten he suhtautuvat sairauteeni. Kuolemansairaalle myös vertaistuki on erittäin tärkeää. On tärkeää jakaa kokemuksia niiden kanssa, jotka ovat samassa elämäntilanteessa.

Ohjaaja Isotalo summaisi koko sarjansa ajatuksen ensimmäisen jakson päähenkilön Marian sanoihin.

- Kuolema ei tartu. Kuolema tai sairaus ei myöskään ole ainoa asia, joka näitä ihmisiä määrittää. He ovat edelleen samoja ihmisiä. Yksi asia on vain tullut lisää.

Miten Annan suhtautuminen elämään muuttui sairauden myötä? Muuttuiko Annan läheisten suhtautuminen tähän ihmisenä? Kuuntele koko haastattelu alla.

Viimeiset sanani -sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa on katsottavissa ennakkoon Yle Areenassa.

Lähteet: YleX Etusivu