Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Robotti-imuritestin voitti omatoimisin Neato

Robotti-imurit iRobot, Neato ja Samsung matolla
Robotti-imurit iRobot, Neato ja Samsung matolla Kuva: YLE pölynimuri

Robotti-imurin perusajatuksena on, että imuri puuhastelee puolestasi. Ei siis ollut yllättävää, että juuri omatoimisuus oli se ominaisuus, joka ratkaisi imuritestin. Voitto meni testin halvimmalle imurille Neatolle, kallein iRobot jätettiin viimeiseksi.

Robotti-imurit testattiin viimeksi vuonna 2009, mutta mallit vaihtuvat tiheään, joten nyt arvioitiin uusimmat kalliimman pään edustajat. Testi-imurit olivat Neato XV-25, Samsung Navibot S VCR8950 ja iRobot Roomba 780. Omatoimisuuden lisäksi robotti-imureista arvioitiin niiden puhdistustehoa ja teknisiä ominaisuuksia kuten akunkestoa ja ääntä. Imureissa oli monenlaisia lisälaitteita, mutta testissä keskityttiin peruskäyttöön. Kaikissa testi-imureissa oli pölypussin sijaan tyhjennettävä säiliö.

Kolmella kovalla on erilaisia tarpeita imuroinnin suhteen ylipäätään. Kissan kanssa asuva Elina Savolainen imuroi normaalisti kaksi kertaa viikossa kunnolla ja välipäivinä sen mukaan, miten kissa sirottelee omia roskiaan. Heli Rahomäen yksivuotias taapero puolestaan järjestää sotkua päivittäin, mutta varsinainen iso siivous tehdään kerran viikossa. Jokke Tuomola pitää poikamieskotinsa siistinä imuroimalla ja luuttuamalla lattiat säännöllisesti.

Neato liikkui lasertutkan avulla

Robotti-imuri
Neato osasi varmimmin takaisin latausasemaansa. Robotti-imuri Kuva: YLE robotti-imuri
Robotti-imureiden liikkuminen siivottavassa tilassa eroaa toisistaan. Neato liikkuu lasertutkan avulla, joka tekee kartan imuroitavasta tilasta, kun taas Samsung suunnistaa imurissa olevan kameran avulla katosta. iRobot puolestaan päättää lennosta, mitä siivoustekniikkaa se käyttää, joten sen kulku on usein siksakkia. Elinasta ja Helistä tuntuikin, että imurit menivät minne sattui. Jokke puolestaan näki imureiden käyttöohjeisiin perehdyttyään tiettyä logiikkaa imureiden liikkumisessa.
Kynnyksiä ei ylittänyt yksikään imureista

Juuri lasertutka ilmeisesti teki Neatosta omatoimisimman, sillä se osasi varmimmin takaisin latausasemaansa. Se osasi väistellä esineitä enemmän kuin muut, vaikka esimerkiksi kuvauspäivänä se lähti kapuamaan kuvauslampun jalkaa.

Samsungilla puolestaan oli tapana kavuta Joken pyykinkuivaustelineen jalkaa ja simahtaa siihen. Muutenkin se törmäili esineisiin ja jäi kaarevan muotonsa takia helposti jumiin mataliin sokkeleihin.

Jykevä iRobot jyräsi pienemmät esteet ja ylitti esimerkiksi kasaantuneet matot. Se ei juuttunut matonhapsuihin kuten Neato ja Samsung. Valmistajien ohjeissa neuvottiinkin kääntämään hapsut maton alle. Kynnyksiä ei ylittänyt yksikään imureista, vaikka valmistajien ohjeiden mukaan puolentoista sentin kynnysten ei pitäisi tuottaa ongelmia.

Myös tuolinjalat ja johdot saattoivat olla robotti-imurien ansapaikkoja. On hyvä muistaa, että robotti-imuri on kuitenkin vain imuri. Se ei nostele edestään esteitä vaan samoin kuin normaalisti imuroitaessa, robotti-imurinkin tieltä pitää tavaroita nostella.

Jos ei kaikkea nostanut ylös, niin robotti-imurit eivät ole kovin omatoimisia
- Neato oli kaikkein omatoimisin, vaikka sekin veti pahki täällä kamoja. Jos ei kaikkea nostanut ylös, niin robotti-imurit eivät ole kovin omatoimisia, Elina totesikin.

Mutta robotti-imurinhan pitäisi nimenomaan osata toimia omatoimisesti siivottavassa tilassa. Elina ei kuitenkaan uskaltanut jättää mitään imuria kotiinsa yksin kuin pieneksi aikaa, Heli ei ollenkaan.
- Jos se olisi jumissa jossain tuolin alla ja syttyisi vaikka palamaan, Heli maalaili uhkakuvia.

Jokke taas oli antanut jokaisen imurin hääräillä yksinään asunnossaan.
- Eiväthän ne mitään tuhoa saa aikaan, ovat vaan jääneet johonkin kiinni ja akku on sitten loppunut sinne, Jokke kertoi.

Puhdistusjälki ei täysin vakuuttanut

Robotti-imuri ei korvaa tavallista imuria vaan on mukava lisä päivittäiseen siivoukseen.
- iRobotti ja Neato tulivat noin pölysäiliö täynnä aina maaliin, mutta Samsungissa tuntui olevan vähän heikompi imuteho roskasäiliön sisällön suhteen, Jokke vertaili imureiden tehoja.

Maton ja lattian välimaastoon ei minkään imurin imuteho riittänyt
Helikin myönsi, että hänen suosikkinsa Samsung jätti murusia jälkeen, mutta iRobotin imutehoon hän ei ollut tyytyväinen ollenkaan. Maton ja lattian välimaastoon ei minkään imurin imuteho riittänyt, varsinkin jos matto oli sentin pari paksu. Jos sivuharjalliset mallit iRobot ja Samsung kuitenkin menivät maton reunan myötäisesti, tulos oli parempi. Nurkat, seinänvierustat ja huonekalujen jalkojen ympärykset olivat kuitenkin alueita, joita sai ottaa tarkemmin tavallisella imurilla.

- Mikään imureista ei ota ihan seinän vierestä asti, paitsi että Samsungissa ja iRobotissa on harjat, jotka siirtää pölyä sinne keskiharjalle. Neato (puolipyöreän) muotonsa vuoksi osaa aika tarkkaan kulmat kääntyä, mutta ei sekään 100-prosenttisesti ota niitä kulmia, Jokke kertoi. Jostain syystä kaikki robotti-imurit hyljeksivät kissanhiekkalaatikkoa. Elinan mukaan kaikki imurit jättivät kissanhiekkalaatikon ympärille hiekkaa.

Neatoa markkinoidaan erityisesti lemmikkien omistajille, allergikoille ja astmaatikoille. Jokke olikin sitä mieltä, että robotti-imuri ylipäätään olisi ehdoton kotiin, jossa on kotieläimiä, koska se kuitenkin poistaa pölyä. Kissanomistajana Elina ei kuitenkaan vakuuttunut Neaton erityisominaisuudesta.

- En huomannut mitään eroa näiden eri robotti-imureiden välillä, että ihan saman kissankarvan yli ne kaikki vetivät, Elina totesi, kun kukin imuri oli jättänyt mattoon kissankarvoja jopa useamman ajokerran jälkeen.

Kukin imuri oli jättänyt mattoon kissankarvoja

Robottien ääni ei ollut musiikkia korville Elinan mukaan kaikissa malleissa oli sen verran kova ääni, että samassa huoneessa ei voinut esimerkiksi seurustella tai puhua puhelimessa. Samsung oli hiljaisin, mutta siinäkin turbosiivouksen ollessa päällä, ääni koveni. Elinaa häiritsi Samsungin piipitys, kun se jäi jumiin. - Neatossa on semmoinen, voisi sanoa, aika hienostunut äänimaailma ja iRobotissa taas vähän semmoinen 60-luvun lelun äänimaailma, aika äänekäs ja paljon rattaita pyörii jossain, Jokke kuvaili iRobotia ja Neatoa. Heli puolestaan piti myös Neatoa äänekkäänä.

Kaukosäädin hyvä lisä

Neato toimi imurin säätönapeista ilman kaukosäädintä. iRobotissa oli myös kaukosäädin, mutta se oli testaajien mielestä turhake, koska se ei oikein toiminut kuin aivan läheltä. Samsungin kaukosäädin sen sijaan toimi ja oli kätevä. Muutoin kaikista voi säädöt tehdä suoraan imurin säätönapeista.
Kaikissa imureissa olevat ajastimet toimivat hyvin, joten robotin voi laittaa imuroimaan vaikka tiettynä kellonlyömänä tiettynä päivänä. Imureissa oli erilaisia siivoustoimintoja, kuten tietyn likaisemman alueen siivous, mikä oli kätevä vaikka keittiössä tai eteisessä.

Imureiden muu varustus vaihteli. Parhaiten vaihtoharjoja ja –suuttimia oli iRobotissa. Virtuaalisia seiniä tai esteitä voi rakennella Neaton magneettinauhalla ja Samsungin ja iRobotin majakoilla. Mutta niihin kolme kovaa eivät perehtyneet.

Imuri Pisteet (1-5) Hinta
Neato 3,2 499,00 e
Samsung 3,1 699,00 e
iRobot 2,6 749,00 e

Kallein iRobot jäi viimeiseksi Helin tyrmäävillä pisteillä, sillä se ei tehnyt riittävän puhdasta jälkeä.
- Pitää tulla puhdasta jälkeä, jos on imuri, oli se robotti-imuri tai sitten tavallinen imuri, Heli totesi.

Neato XV-25

Neato robotti-imuri nurkassa
Neato selvitti kulmat hyvin. Neato robotti-imuri nurkassa Kuva: YLE neato
+ paras suunnistaja
+ selvittää hyvin kulmat
+ hyvä imuteho
+ ohjelmisto helposti päivitettävissä
+ lattialle asetettavalla nauhalla voi rajata imurointialuetta

- juuttui helposti matonhapsuihin
- lyhyt akunkesto, mutta käy välillä lataamassa omatoimisesti
- kova ääni
- ei suomenkielisiä ohjeita
(lisäys 26.4.: Maahantuojan mukaan testikappaleesta olivat suomenkieliset ohjeet unohtuneet, myyntipakkauksessa ovat mukana)
- ohje-dvd tarvitsee tietokoneen
- reunat ja tuolinjalan ympärykset jäävät imuroimatta
- säiliö tyhjennettävä joka käytön jälkeen

Samsung Navibot S VCR8950

Samsung-imurin pohja ja sivuharjat
Samsung sai plussaa sivuharjoista. Samsung-imurin pohja ja sivuharjat Kuva: YLE samsung
+ hiljaisin
+ toimiva kaukosäädin
+ sivuharjat
+ virtuaalimajakka

- juuttui helposti matonhapsuihin
- kiilautui helposti mataliin sokkeleihin kaarevan muotonsa vuoksi
- törmäili eniten
- imutehossa toivomisen varaa
- turboasetuksella kova ääni
- ei edes yrittänyt kynnysten yli
- säiliö tyhjennettävä joka käytön jälkeen

iRobot Roomba 780

iRobot imuroi pyykkitelineen alla
iRobot suunnistaa virtuaalimajakan avulla. iRobot imuroi pyykkitelineen alla Kuva: YLE irobot
+ sivuharja
+ varaharjat, suodattimet ja hyvät puhdistustyökalut
+ virtuaalimajakka
+ “juttelee” (mutta vieraalla kielellä)
+ painelee eteenpäin ponnekkaasti

- kova ääni
- kaukosäädin turhake
- tarvitsee apua
- ei puhdasta jälkeä
- ohje-dvd tarvitsee tietokoneen
- säiliö tyhjennettävä joka käytön jälkeen

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.