Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tämän inkivääristä?

Aasiasta kotoisin oleva inkivääri on jo Suomessakin tuttu mauste niin kuivattuna ja jauhettuna kuin tuoreena. Kiinassa inkivääriä on kuitenkin viljelty jo tuhansia vuosia ja se on perinteisen kiinalaisen lääketieteen monitaituri. Inkivääriä on tutkittu myös länsimaisessa lääketieteessä, ja luonnon omana rohtona sitä käytetään meilläkin monenlaisiin vaivoihin. Tiesitkö sinä tämän inkivääristä?

Lääkkeellinen inkivääri

Inkivääri sisältää liudan ainesosia, kuten kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa, jotka kaikki vähentävät kipua ja tulehdusta. Sanotaankin, että inkivääri on yksi luonnon parhaita omia lääkkeitä esimerkiksi erilaisia tulehdustauteja vastaan. Kiinassa inkivääriä on käytetty jo ammoisista ajoista myös reumatautien hoitoon, ja nykyäänkin inkivääriuutteita käytetään lievittämään reumaattisten sairauksien aiheuttamaa kipua ja edistämään nivelten notkeutta. Inkivääri voikin olla oiva apu reuman tukihoitona.

Helpottava inkivääri

Inkiväärin tiedetään auttavan erilaisiin vatsavaivoihin ja estävän pahoinvointia. Inkivääriä voi kokeilla myös helpottamaan kuukautiskipuja tai ilmavaivoja. Inkiväärin sanotaan purevan myös flunssaan. Esimerkiksi lämpimällä inkiväärijuomalla kerrotaan olevan tukkoisuutta lievittävä ja flunssapotilaan oloa helpottava vaikutus.

Puhdistava inkivääri

Inkiväärin kerrotaan parantavan verenkiertoa, poistavan nestettä ja vähentävän turvotuksia. Inkiväärille on löydetty käyttöä myös astman ja allergioiden hoidossa, sillä inkivääri irrottaa keuhkoista limaa. Puhdistavat vaikutukset ulottuvat sisäelimistä myös iholle. Kosmetiikassa inkivääriä löytyy esimerkiksi parfyymeista, hierontaöljyistä ja ihovoiteista.

Viilentävä inkivääri

Inkivääri laajentaa pintaverisuonia ja parantaa samalla verenkiertoa. Tämän vuoksi inkivääriä käytetään paljon trooppisilla alueilla, koska laajentaessaan ääreisverenkiertoa, inkivääri lisää hieneritystä ja viilentää näin ihoa.

Vahva inkivääri

Inkivääri kannattaa nauttia tuoreena, jos siihen on mahdollisuus. Tuore inkivääri on kuitenkin tuhtia tavaraa, joten sen käyttö kannattaa aloittaa varovasti, ettei väkevyys pääse yllättämään. Suomessa inkiväärin tai inkiväärivalmisteiden käyttöä ei suositella raskaana oleville naisille eikä varfariinia tai muita veren hyytymistä estävä lääkkeitä syöville potilaille. Ja vaikka inkivääriä käytetään vatsavaivoihin, voi se niitä myös herkkävatsaisille aiheuttaa.

Inkivääri-vinkki!

Keväinen Ginger ale -juoma

100 g inkivääriä

1 dl vettä

½ dl ruokosokeria

2 rkl hunajaa

2 limetin mehu

1 litra hiilihapollista kivennäisvettä

Kuori ja viipaloi inkivääri. Laita vesi, sokeri ja inkivääri kattilaan ja keitä noin 20 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä ja maustua vähintään puoli tuntia. Siivilöi inkiväärisiirappi kannuun ja purista sekaan limettien mehu sekä kivennäisvesi. Tarjoile juoma jäiden kera.