Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tämän inkivääristä?

Kaksi inkivääripalasta valkoisella taustalla.
Kaksi inkivääripalasta valkoisella taustalla. Kuva: Mira Pelo / Yle inkivääri,mauste,Akuutti

Aasiasta kotoisin oleva inkivääri on loistava mauste, mutta myös antioksidanttinen luonnontuote, jolla näyttäisi olevan tulehduksia torjuva vaikutus elimistössämme.

Inkivääriä on perinteisen kiinalaisen lääketieteen monitaituri, jota on tutkittu myös länsimaisessa lääketieteessä. Vaikkakin tutkimusnäyttö on vielä vähäistä, on inkiväärin kipua ja tulehduksia hillitsevillä yhdisteillä saatu positiivisia vaikutuksia esimerkiksi nivelrikkopotilaiden kokeman kivun ja haittojen ehkäisyssä tulehduskipulääkkeiden tavoin.

Inkiväärin on väitetty parantavan melkein mitä tahansa, mutta mikään ihmelääke inkivääri ei sentään ole. Inkiväärin vaikutuksia ja tehoa voi kuitenkin kokeilla esimerkiksi ruoansulatusvaivoihin, matkapahoinvointiin, kuukautiskipuihin sekä ilmavaivoihin. Inkiväärin sanotaan purevan myös flunssaan.

Inkivääri ei sovi kaikille.

Kaikille inkivääri ei kuitenkaan sovi. Tuore inkivääri on tuhtia tavaraa, joten käyttö kannattaa aloittaa varovasti. Herkkävatsaisille inkivääri ei välttämättä sovi, eikä inkivääriä tai inkiväärivalmisteita suositella verenohennus- tai diabeteslääkitystä käyttäville tai rytmihäiriöistä kärsiville. Inkiväärivalmisteita, -teetä sekä inkivääriä sisältäviä ravintolisiä ei suositella myöskään raskaana oleville.

Ginger Ale -inkiväärijuoma lasissa.
Ginger Ale -inkiväärijuoma lasissa. Kuva: Mira Pelo / Yle inkivääri,Akuutti,Lime

Kesäinen Ginger ale -juoma

100 g inkivääriä
1 dl vettä
½ dl ruokosokeria
2 rkl hunajaa
2 limetin mehu
1 litra hiilihapollista kivennäisvettä

Kuori ja viipaloi inkivääri. Laita vesi, sokeri, hunaja ja inkivääri kattilaan, keitä noin 20 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä ja maustua vähintään puoli tuntia. Siivilöi inkiväärisiirappi kannuun ja purista sekaan limettien mehu sekä kivennäisvesi. Tarjoile juoma jäiden kera.

Lähteet:
Evira
Bartels et al inkiväärin meta-analyysi