Hyppää pääsisältöön

Vinkki viherpeukaloille: Hevimusiikki saa kasvit kukoistamaan

Aurinkoisten päivien innoittamana monet suomalaiset parhaillaan istuttavat taimia kasvihuoneisiin ja ikkunalaudoille. Puutarhagurun mukaan taimien kasvuun saa vauhtia luukuttamalla niille Black Sabbathia. Cs Beardshaw

Black Sabbath // Kuva: Warner Bros

Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n puutarha-aiheista radio-ohjelmaa vetävä puutarhuri Chris Beardshaw on omien empiiristen kokeiden avulla huomannut kukkien kasvavan vauhdikkaammin hevimusiikin avulla.

Beardshaw oli soittanut yhdelle kasvihuoneelliselle kasveja Black Sabbathia, yhdelle klassista, yhdelle brittien suosiman Cliff Richardin rauhallista aikuispoppia ja yhden kasvihuoneen hän jätti hiljaiseksi. Black Sabbathia kuunnelleet kasvit olivat puutarhurin mukaan kasvattaneet suurimmat kukat ja ne olivat vastustuskykyisempiä kasvitauteja vastaan.

Eri kasvihuoneiden kasvien välillä näkyi suuria eroja. Puutarhuri uskoo erojen johtuvat eri musiikkilajien erilaisista ääniaalloista.

- Klassista musiikkia kuunnelleet kasvit jäivät vähän lyhyemmäksi kuin hiljaisen kasvihuoneen. Ne olivat myös hieman vastustuskykyisempiä. Black Sabbathia kuunnelleet kasvit taas olivat nekin lyhyitä, mutta niiden kukat olivat suurimmat ja niillä oli kaikista paras vastustuskyky, Beardshaw havainnoi.

Cliff Richardia kuunnelleet kasvit olivat kokeen aikana kuolleet.

- Epäilemme ilkivaltaa, mutta emme pystyneet todistamaan sitä, puutarhaekspertti kertoo.

Lue aiheesta lisää:

The Guardian: A blast of Black Sabbath makes plants bloom, says radio gardener

Lähteet: Guardian, NME