Hyppää pääsisältöön

Viiden päivän turha sota

Vuonna 2008 käytiin Georgian armeijan ja Venäjän, Etelä-Ossetian sekä Abhasian armeijoiden välinen viiden päivän sota. Sota toi esiin Kaukasuksen tilanteen. On sanottu, että Kylmä sota ei koskaan loppunut Kaukasuksella.

Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat Georgiaan kuuluvia alueita, joissa asuvilla useimmilla on sekä Venäjän että Georgian kansalaisuus.

Alueet olivat jo pitkään ennen sotaa olleet ongelmallisia ja aiheuttaneet kitkaa Georgian ja Venäjän suhteisiin.

Sota alkoi, kun Georgian armeija hyökkäsi Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tskhinvaliin. Hyökkäyksessä kuoli siviilien lisäksi venäläisiä rauhanturvaajia. Georgian mukaan se vastasi hyökkäyksellään Venäjän provokaatioon.

Tilanne levisi täydeksi sodaksi. Sotaa kesti viisi päivää ja päättyi Euroopan unionin ja Etyjin laatimaan rauhansopimukseen 12.5.2008.

Ulkolinjan dokumentissa Turha sota käsitellään sotaan ajautumista ja Georgian ja Venäjän erityissuhteita.

Sota sai laajaa huomiota Suomessa. Suomi oli sodan aikana Etyjin puheenjohtajamaa ja ulkoministeri Alexander Stubb laajasti mukana rauhanprosesissa.

Myös yhteneväisyydet toisen maailmansodan aikaisiin Suomen Neuvostoliittosuhteisiin. Myös Georgian ja Baltian maiden poliittisten suhteiden samankaltaisuus Venäjän suhteen herätti paljon keskustelua Suomessa.

Tietolaatikko

Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat julistautuneet itsenäisiksi. Venäjä, Nicaragua, Venezuela, Nauru ja Vanuatu ovat ainoat itsenäisyyden tunnustaneet valtiot. Muut valtiot katsovat niiden olevan osa Georgiaa.

Kommentit