Hyppää pääsisältöön

Viiden päivän turha sota

Vuonna 2008 käytiin Georgian armeijan ja Venäjän, Etelä-Ossetian sekä Abhasian armeijoiden välinen viiden päivän sota. Sota toi esiin Kaukasuksen tilanteen. On sanottu, että Kylmä sota ei koskaan loppunut Kaukasuksella.

Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat Georgiaan kuuluvia alueita, joissa asuvilla useimmilla on sekä Venäjän että Georgian kansalaisuus.

Alueet olivat jo pitkään ennen sotaa olleet ongelmallisia ja aiheuttaneet kitkaa Georgian ja Venäjän suhteisiin.

Sota alkoi, kun Georgian armeija hyökkäsi Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tskhinvaliin. Hyökkäyksessä kuoli siviilien lisäksi venäläisiä rauhanturvaajia. Georgian mukaan se vastasi hyökkäyksellään Venäjän provokaatioon.

Tilanne levisi täydeksi sodaksi. Sotaa kesti viisi päivää ja päättyi Euroopan unionin ja Etyjin laatimaan rauhansopimukseen 12.5.2008.

Ulkolinjan dokumentissa Turha sota käsitellään sotaan ajautumista ja Georgian ja Venäjän erityissuhteita.

Sota sai laajaa huomiota Suomessa. Suomi oli sodan aikana Etyjin puheenjohtajamaa ja ulkoministeri Alexander Stubb laajasti mukana rauhanprosesissa.

Myös yhteneväisyydet toisen maailmansodan aikaisiin Suomen Neuvostoliittosuhteisiin. Myös Georgian ja Baltian maiden poliittisten suhteiden samankaltaisuus Venäjän suhteen herätti paljon keskustelua Suomessa.

Tietolaatikko

Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat julistautuneet itsenäisiksi. Venäjä, Nicaragua, Venezuela, Nauru ja Vanuatu ovat ainoat itsenäisyyden tunnustaneet valtiot. Muut valtiot katsovat niiden olevan osa Georgiaa.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto