Hyppää pääsisältöön

Viiden päivän turha sota

Vuonna 2008 käytiin Georgian armeijan ja Venäjän, Etelä-Ossetian sekä Abhasian armeijoiden välinen viiden päivän sota. Sota toi esiin Kaukasuksen tilanteen. On sanottu, että Kylmä sota ei koskaan loppunut Kaukasuksella.

Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat Georgiaan kuuluvia alueita, joissa asuvilla useimmilla on sekä Venäjän että Georgian kansalaisuus.

Alueet olivat jo pitkään ennen sotaa olleet ongelmallisia ja aiheuttaneet kitkaa Georgian ja Venäjän suhteisiin.

Sota alkoi, kun Georgian armeija hyökkäsi Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tskhinvaliin. Hyökkäyksessä kuoli siviilien lisäksi venäläisiä rauhanturvaajia. Georgian mukaan se vastasi hyökkäyksellään Venäjän provokaatioon.

Tilanne levisi täydeksi sodaksi. Sotaa kesti viisi päivää ja päättyi Euroopan unionin ja Etyjin laatimaan rauhansopimukseen 12.5.2008.

Ulkolinjan dokumentissa Turha sota käsitellään sotaan ajautumista ja Georgian ja Venäjän erityissuhteita.

Sota sai laajaa huomiota Suomessa. Suomi oli sodan aikana Etyjin puheenjohtajamaa ja ulkoministeri Alexander Stubb laajasti mukana rauhanprosesissa.

Myös yhteneväisyydet toisen maailmansodan aikaisiin Suomen Neuvostoliittosuhteisiin. Myös Georgian ja Baltian maiden poliittisten suhteiden samankaltaisuus Venäjän suhteen herätti paljon keskustelua Suomessa.

Tietolaatikko

Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat julistautuneet itsenäisiksi. Venäjä, Nicaragua, Venezuela, Nauru ja Vanuatu ovat ainoat itsenäisyyden tunnustaneet valtiot. Muut valtiot katsovat niiden olevan osa Georgiaa.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto