Hyppää pääsisältöön

Muurin murtuminen vapautti kielletyt elokuvat Berliinissä

Berliinin elokuvajuhlat vuonna 1990 näytti itäsaksalaisille vuosikymmeniä kiellettyinä olleita elokuvia. Muurin murtuminen vapautti kokonaisia sensuroituja aiheita elokuvantekijöiden käsiteltäväksi

Tietolaatikko

Reportaasista on poistettu elokuvanäytteet tekijänoikeussyistä.

Itä-Saksassa puolue valvoi tarkkaan kansalaisiaan ja varsinkin kulttuurintekijöitä.

Monet aiheet olivatkin kiellettyjä. Elokuvia ja muuta taidetta sensuroitiin rankasti. Itäsaksalaisen ohjaaja Heiner Carow'n elokuva oli kielletty muurin murtumiseen asti.

Toimittaja Auli Valpolan tekstittämätön kysymys ohjaajalle kuuluu näin:

"Elokuvanne Coming Out käsittelee homoja. Tämä on uutta DDR:ssä. Kohtasitteko ongelmia elokuvaa tehdessänne?"

Carow kertoo, että oli aiemminkin yrittänyt tehdä aiheesta elokuvan, mutta se oli estetty. Tämän elokuvan hän kirjoitti ilman toimeksiantoa.

Muurin murtumisen myötä itäsaksalaiset leffakävijät pääsivät katsomaan myös enemmän ulkomaisia elokuvia. Aki Kaurismäen Leningrad Cowboys go America elokuvaan jonottavat nuoret toivovat, että elokuva olisi parempi kuin heidän aiemmin näkemänsä Taiwanilaiselokuva.

Kaurismäen mielestä hänen elokuvansa voivat olla outoja itäeurooppalaisille, jotka eivät halua nähdä arkipäivää.

"Länsieurooppalaiset ovat niin vieraantuneita arkipäivästä, että heille raskaan työn näkeminen on eksoottista", hän pohtii.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto