Hyppää pääsisältöön

Muurin murtuminen vapautti kielletyt elokuvat Berliinissä

Berliinin elokuvajuhlat vuonna 1990 näytti itäsaksalaisille vuosikymmeniä kiellettyinä olleita elokuvia. Muurin murtuminen vapautti kokonaisia sensuroituja aiheita elokuvantekijöiden käsiteltäväksi

Tietolaatikko

Reportaasista on poistettu elokuvanäytteet tekijänoikeussyistä.

Itä-Saksassa puolue valvoi tarkkaan kansalaisiaan ja varsinkin kulttuurintekijöitä.

Monet aiheet olivatkin kiellettyjä. Elokuvia ja muuta taidetta sensuroitiin rankasti. Itäsaksalaisen ohjaaja Heiner Carow'n elokuva oli kielletty muurin murtumiseen asti.

Toimittaja Auli Valpolan tekstittämätön kysymys ohjaajalle kuuluu näin:

"Elokuvanne Coming Out käsittelee homoja. Tämä on uutta DDR:ssä. Kohtasitteko ongelmia elokuvaa tehdessänne?"

Carow kertoo, että oli aiemminkin yrittänyt tehdä aiheesta elokuvan, mutta se oli estetty. Tämän elokuvan hän kirjoitti ilman toimeksiantoa.

Muurin murtumisen myötä itäsaksalaiset leffakävijät pääsivät katsomaan myös enemmän ulkomaisia elokuvia. Aki Kaurismäen Leningrad Cowboys go America elokuvaan jonottavat nuoret toivovat, että elokuva olisi parempi kuin heidän aiemmin näkemänsä Taiwanilaiselokuva.

Kaurismäen mielestä hänen elokuvansa voivat olla outoja itäeurooppalaisille, jotka eivät halua nähdä arkipäivää.

"Länsieurooppalaiset ovat niin vieraantuneita arkipäivästä, että heille raskaan työn näkeminen on eksoottista", hän pohtii.

Teksti: Juhana Säilynoja

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto