Hyppää pääsisältöön

Pesäpallo lähti 1970-luvun lopulla uuteen lentoon

Maaltapaon pahasti heikentämä kansallispelin harrastus elpyi uudelleen 1970-luvun loppua kohden. Vastalääkkeenä pelaajamäärien laskuun käytettiin mm. voimakasta juniorityötä.

Tietolaatikko

Kirjallisuutta: Erkki Laitinen, Pesäpallo — kansallispeli 60 vuotta, Suomen Pesäpalloliitto 1983.

Kaupungistuminen oli kääntänyt pesäpallon pelaajamäärät ja koulupelaamisen 1970-luvun alussa jyrkkään laskuun. Vahvasti "paikallispatriotismiin" kiinnittynyt laji kärsi merkittävästi paikallisyhteisöjen hajoamisesta. Urbanisoituneessa ilmapiirissä myös pesäpallon vanhahtava militaristinen tausta hymyilytti monia.

Taantumaan vastattiin mm. kiinnittämällä enemmän huomiota juniorityöhön. Urheiluhistorioitsija Erkki Laitinen arvioikin vuonna 1982 etenkin junioritason harrastajamäärien nousseen edeltävien vuosien aikana. Uuden kaupunkilaisen innostuksen merkkinä voi ehkä pitää myös vuonna 1977 perustettua Helsinki-Pesistä, joka nousi SM-sarjaan yhden kauden ajaksi vuonna 1978.

Yleisömäärien kasvu oli jatkunut 1970-luvullakin, ja Laitisen mukaan ero esimerkiksi jalkapallon katsojamääriin oli huomattavasti kaventunut esimerkiksi 1930-luvuun verrattuna.

Sarjajärjestelmää uudistettiin 1970-luvun lopussa ottamalla käyttöön runkosarjan päätteeksi pelattava loppusarja. 1980-luvun alussa kehitettiin uusi SM-sarjapelaajien saavutuksia mittaava pesispörssi, johon viitataan oheisen Imatra—Kiri-tallenteen alussakin.

1970-luvun lopun ja 1980-luvun alkuvuosien SM-sarjan menestyjiin kuuluivat Imatran Pallo-Veikot, Seinäjoen Maila-Jussit, Hyvinkään Tahko ja Jyväskylän Kiri. Imatra saavutti SM-kultaa vuosina 1977—1978, ja sen lukkari Ilpo Kytösalmi nousi pesispörssin alkuvaiheessa tilaston ylivoimaiseksi ykköseksi. Aikakauden toinen ehdoton tähti oli Seinäjoen lukkari Mauri Pyhälahti.

Aikakaudelta on kuitenkin säilynyt perin vähän televisioituja ottelutallenteita tai -välähdyksiä. Se ei välttämättä kerro pesäpallon vähäisestä statuksesta, vaan luultavasti enemmänkin television tuonaikaisesta arkistointikäytännöstä. Radiotallenteena on säilynyt selostusvälähdys jyväskyläläisten Lohen ja Kirin paikallisottelusta, jossa oli "tunnelmaa enemmän kuin entisessä linja-autossa".

Teksti: Jukka Lindfors