Hyppää pääsisältöön

Tuomas Enbuske etsii suomalaisuuden ydintä

Tarvitaanko uskontoja? Onko internet siunaus vai kirous? Miksi valehtelemme? Mitä on luovuus? Yle Q:ssa ja Yle Radio 1:ssä esitetyissä puheohjelmissaan toimittaja Tuomas Enbuske yritti pureutua suomalaisen ihmisen sisimpään.

Valehtelua käsittelevässä ohjelmassa filosofian professori Timo Airaksinen ja tietokirjailija Jyrki Piispa miettivät miksi valehtelemme. Valehtelu on sosiaalinen ilmiö ja sellaisena tarpeellinen, päättelevät keskustelijat.

Ateismille omistetussa keskustelussa Enbuske kysyy mihin uskontoja tarvitaan ja ovatko ne suorastaan vaarallisia ihmisille. Vieraina dosentti Marjaana Lindeman ja kirjailija-toimittaja Martti Mäkisalo.

Kaksinaismoralismia pohtivat filosofi Juha Räikkä ja tietokirjailija Ari Turunen. Miksi meistä on niin kivaa paheksua ja paheksua paheksuntaa? Käsiteltävinä aiheina muun muassa tupakointikielto ja pettäjäpiispa.

Luovuustutkija Jussi T. Kosken mukaan luovuus tulee epäonnistumisista ja yrittämisestä. Hänen mukaansa myös kopioiminen on tärkeää luovuudelle.

Miksi kaapista pitäisi tulla ulos ja miksi homoutta pitää juhlia, kysyttiin ohjelmassa joka lähetettiin vikko ennen Gay Pridea vuonna 2007. Vieraina tutkija Kati Mustola ja museonjohtaja Berndt Arell.

Suomessa parikymmentä vuotta asuneet lääkäri Mulki Mölsä ja toimittaja Roman Schatz pohtivat millaista suomalainen maahanmuuttokeskustelu on ja miksi edes päättivät muuttaa Suomeen.

Onko internet siunaus vai kirous, kysyi Enbuske vuonna 2007. Time-lehti valitsi vuoden 2006 henkilöksi internetin käyttäjät. Historiaa eivät lehden mukaan muuta vain suurmiehet, vaan kuka tahansa meistä, joka käyttää internetiä. Internetistä, demokratiasta ja tekijänoikeuksista keskustelemassa ovat kirjailija Petteri Järvinen ja yliassistentti Tere Vadén Tampereen yliopistolta.

Teksti: Juhana Säilynoja