Hyppää pääsisältöön

Tuomas Enbuske etsii suomalaisuuden ydintä

Tarvitaanko uskontoja? Onko internet siunaus vai kirous? Miksi valehtelemme? Mitä on luovuus? Yle Q:ssa ja Yle Radio 1:ssä esitetyissä puheohjelmissaan toimittaja Tuomas Enbuske yritti pureutua suomalaisen ihmisen sisimpään.

Valehtelua käsittelevässä ohjelmassa filosofian professori Timo Airaksinen ja tietokirjailija Jyrki Piispa miettivät miksi valehtelemme. Valehtelu on sosiaalinen ilmiö ja sellaisena tarpeellinen, päättelevät keskustelijat.

Ateismille omistetussa keskustelussa Enbuske kysyy mihin uskontoja tarvitaan ja ovatko ne suorastaan vaarallisia ihmisille. Vieraina dosentti Marjaana Lindeman ja kirjailija-toimittaja Martti Mäkisalo.

Kaksinaismoralismia pohtivat filosofi Juha Räikkä ja tietokirjailija Ari Turunen. Miksi meistä on niin kivaa paheksua ja paheksua paheksuntaa? Käsiteltävinä aiheina muun muassa tupakointikielto ja pettäjäpiispa.

Luovuustutkija Jussi T. Kosken mukaan luovuus tulee epäonnistumisista ja yrittämisestä. Hänen mukaansa myös kopioiminen on tärkeää luovuudelle.

Miksi kaapista pitäisi tulla ulos ja miksi homoutta pitää juhlia, kysyttiin ohjelmassa joka lähetettiin vikko ennen Gay Pridea vuonna 2007. Vieraina tutkija Kati Mustola ja museonjohtaja Berndt Arell.

Suomessa parikymmentä vuotta asuneet lääkäri Mulki Mölsä ja toimittaja Roman Schatz pohtivat millaista suomalainen maahanmuuttokeskustelu on ja miksi edes päättivät muuttaa Suomeen.

Onko internet siunaus vai kirous, kysyi Enbuske vuonna 2007. Time-lehti valitsi vuoden 2006 henkilöksi internetin käyttäjät. Historiaa eivät lehden mukaan muuta vain suurmiehet, vaan kuka tahansa meistä, joka käyttää internetiä. Internetistä, demokratiasta ja tekijänoikeuksista keskustelemassa ovat kirjailija Petteri Järvinen ja yliassistentti Tere Vadén Tampereen yliopistolta.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto