Hyppää pääsisältöön

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 4.6.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä Tampereen Kalevankankaan hautausmaan sankarihaudalla vuonna 2001
Puolustusvoimain lippujuhlan päivä Tampereen Kalevankankaan hautausmaan sankarihaudalla vuonna 2001. Kielekkeinen valtiolippu saapuu tilaisuuteen sotilaiden tuomana. Puolustusvoimain lippujuhlan päivä Tampereen Kalevankankaan hautausmaan sankarihaudalla vuonna 2001 Kuva: Arja Lento, Yle. Suomi,Suomen puolustusvoimat,puolustusvoimain lippujuhlapäivä,sankarihautausmaat

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietetään 4. kesäkuuta. Päivä on virallinen liputuspäivä.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää on vietetty nykyisellä paikallaan vuodesta 1942 lähtien.

Vuosina 1919–39 vastaavaa päivää vietettiin 16.5. armeijan lippujuhlan nimisenä. Tuona päivänä vuonna 1918 valkoiset joukot marssivat Helsinkiin Mannerheimin johdolla.

Talvisodan jälkeen haluttiin korostaa kansallista yhtenäisyyttä. Vapaussodan voittopäivän juhlimista ei pidetty enää mielekkäänä. Vuonna 1942 Mannerheimin täyttäessä 75 vuotta, siirrettiin lippujuhla marsalkan syntymäpäivälle 4.6.

Aluksi juhlaa vietettiin nimellä Suomen marsalkan syntymäpäivä. Vuodesta 1950 lähtien juhlapäivää on kutsuttu puolustusvoimain lippujuhlaksi.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivään liittyvä ylipäällikön ja komentajan vastaanottama valtakunnallinen sotilasparaati järjestettiin ensimmäistä kertaa Helsingissä vuonna 1952.

Edelleen joillakin Suomen paikkakunnilla järjestetään näyttävä sotilasparaati päivän kunniaksi. Helsingissä paraati järjestetään aina, kun Suomen itsenäisyydestä on kulunut tasan viisiä tai kymmeniä vuosia. Vuonna 2017 Helsingissä järjestettiin iso paraati, kun Suomi täytti sata vuotta.

Päivä on virallinen liputuspäivä. Kielekkeistä valtiolippua käyttävät puolustusvoimien esikunnat, joukko-osastot, laitokset ja alukset. Kielekkeisestä valtiolipusta käytettiin aiemmin nimitystä sotalippu. Nykyinen nimitys on peräisin vuoden 1978 lippulaista.

Juhlapäivänä presidentti jakaa myönnettyjä ylennyksiä kunniamerkkejä puolustusvoimain piirissä.

Suomen puolustusvoimien lippu
Kielekkeinen valtiolippu. Suomen puolustusvoimien lippu Kuva: Yleisradion toiminnassa puolustusvoimat

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.