Hyppää pääsisältöön

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 4.6.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä Tampereen Kalevankankaan hautausmaan sankarihaudalla vuonna 2001
Puolustusvoimain lippujuhlan päivä Tampereen Kalevankankaan hautausmaan sankarihaudalla vuonna 2001. Kielekkeinen valtiolippu saapuu tilaisuuteen sotilaiden tuomana. Kuva: Arja Lento, Yle. Puolustusvoimain lippujuhlan päivä Tampereen Kalevankankaan hautausmaan sankarihaudalla vuonna 2001 Kuva: Arja Lento, Yle. Suomi,Suomen puolustusvoimat,puolustusvoimain lippujuhlapäivä,sankarihautausmaat

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietetään 4. kesäkuuta. Päivä on virallinen liputuspäivä.

Tietolaatikko

 • Vuodesta1942 alkaen vietettiin 4.6. Suomen marsalkan  syntymäpäivää.
 •  Vuonna1950 juhlan nimi muutettiin puolustusvoimain lippujuhlaksi.
 • Vuonna 1952 järjestettiin ensimmäinen paraati Helsingissä.
 • Kielekkeistä valtiolippua käyttävät puolustusvoimien esikunnat, joukko-osastot, laitokset ja alukset. Kielekkeisestä valtiolipusta käytettiin aiemmin nimitystä sotalippu. Nykyinen nimitys on peräisin vuoden 1978 lippulaista.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää on vietetty nykyisellä paikallaan vuodesta 1942 lähtien.

Vuosina 1919-39 vastaavaa päivää vietettiin 16.5. armeijan lippujuhlan nimisenä. Tuona päivänä vuonna 1918 valkoiset joukot marssivat Helsinkiin Mannerheimin johdolla.

Talvisodan jälkeen haluttiin korostaa kansallista yhtenäisyyttä. Vapaussodan voittopäivän juhlimista ei pidetty enää mielekkäänä. Vuonna 1942 Mannerheimin täyttäessä 75 vuotta, siirrettiin lippujuhla marsalkan syntymäpäivälle 4.6.

Aluksi juhlaa vietettiin nimellä Suomen marsalkan syntymäpäivä. Vuodesta 1950 lähtien juhlapäivää on kutsuttu puolustusvoimain lippujuhlaksi.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivään liittyvä ylipäällikön ja komentajan vastaanottama valtakunnallinen sotilasparaati järjestettiin ensimmäistä kertaa 1952. Paikkakuntana oli maan pääkaupunki Helsinki.

Edelleen juhlapäivänä pidetään jollakin Suomen paikkakunnalla näyttävä sotilasparaati. Helsingissä paraati järjestetään aina, kun Suomen itsenäisyydestä on kulunut tasan viisiä tai kymmeniä vuosia. Näin tapahtui viimeksi vuonna 2012. Vuonna 2013 paraati järjestetään Haminassa.

Juhlapäivänä presidentti jakaa myönnettyjä ylennyksiä kunniamerkkejä puolustusvoimain piirissä.

Kielekkeistä valtiolippua käyttävät puolustusvoimien esikunnat, joukko-osastot, laitokset ja alukset. Kuva: Seppo Sarkkinen, Yle.

Kielekkeistä valtiolippua käyttävät puolustusvoimien esikunnat, joukko-osastot, laitokset ja alukset. Kuva: Seppo Sarkkinen, Yle.Kielekkeistä valtiolippua käyttävät puolustusvoimien esikunnat, joukko-osastot, laitokset ja alukset. Kuva: Seppo Sarkkinen, Yle.
Puolustusvoimain lippujuhlan päivä Tampereen Kalevankankaan hautausmaan sankarihaudalla vuonna 2001. Veteraani- ja kansalaisjärjestöjen lippulinna. Kuva: Arja Lento, Yle.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä Tampereen Kalevankankaan hautausmaan sankarihaudalla vuonna 2001. Veteraani- ja kansalaisjärjestöjen lippulinna. Kuva: Arja Lento, Yle.Puolustusvoimain lippujuhlan päivä Tampereen Kalevankankaan hautausmaan sankarihaudalla vuonna 2001. Veteraani- ja kansalaisjärjestöjen lippulinna. Kuva: Arja Lento, Yle.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?