Hyppää pääsisältöön

Miksi koulu ei kasvata riskinottajia?

Epäonnistumiseen pitäisi kannustaa koulussa. Kaksi nuorta toimittajaa kävi tänään YleX Etusivussa kertomassa, miten suomalaista koulua pitäisi kehittää.

Nuorten ääni -toimituksen Heta Lampinen ja Reeta Niemonen.

Suomalainen koulujärjestelmä on auttamattomasti vanhanaikainen sanovat nuoret toimittajat Heta Lampinen ja Reeta Niemonen. He ovat vierailevina juontajina perjantaina 3. toukokuuta lähetettävässä A-Studio: Stream -ohjelmassa, jossa kysytään, miksi koulu ei kasvata riskinottajia? Lampinen ja Niemonen päätyivät televisioon, koska he ovat mukana Nuorten ääni -toimituksessa, joka on osa Helsingin nuorille suunnattua media- ja demokratiahanketta.

Nuorten naisten vetämän keskustelun yksi osallistuja on yritysten ja markkinatalouden näkökulmasta asioita miettivän Elinkeinoelämän valtuuskunnan Matti Apunen.

- Me soitettiin taustahaastatteluita läpi ja hän oli aika paljon samaa mieltä asioista meidän kanssa. Hän näkee, miten kouluputkesta tullaan ulos ja miten se vaikuttaa meihin, Heta Lampinen sanoo.

Aikuiset keskittyvät koulusta keskusteltaessa vääriin asioihin, Lampinen ja Niemonen sanovat. Puhutaan paljon opintosuunnitelmasta tai tuntijaosta.

- Se on hienosäätöä. Me oppilaat nähdään kaiken opetuksen alla olevat asenteet. Missään ei kannusteta riskinottoon ja se on tosi syvällä koulujärjestelmässä. Sitä aikuisten on vaikea nähdä, Niemonen lisää.

Matti Apunen on tunnettu siitä, että hänen mielestään kilpailu on tärkeintä. Onko kilpailun lisääminen vastaus siihen, miten koulua tulisi kehittää?

- Ei pidä olla veristä kilpailua, mutta ympäristön pitää kannustaa kilpailemaan itsensä kanssa, yrittämään vielä paremmin. Nyt sitä ei tarvitse tehdä, Heta Lampinen sanoo.

Pitäisikö oppilaat jakaa erilaisiin tasoryhmiin, esimerkiksi? Molemmat hieman empivät vastaustaan. Jaotteluperusteita on vaikea keksiä. Tasapäistävän kurssituksen ongelmat kuitenkin näkyvät tunnilla.

- Lukiokursseilla, joissa tahti on aika kova ja putoaa heti alussa, eikä kukaan ota sitä huomioon, niin ei sitä kurssia läpi pääse. Toisaalta, jos tajuaa koko homman heti kurssin alussa, niin sitten siellä istutaan turhaan, kun ei ole mitään tekemistä, eikä haasteita, Lampinen sanoo.

Lähteet: YleX Etusivu

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.