Hyppää pääsisältöön

Suomalainen leffaguru Peter von Bagh palkitaan Amerikassa

Suomalaisasiantuntijalle annetaan merkittävä tunnustus Jenkeissä.

Elokuvateatteri // Kuva: iStockphoto

Peter von Bagh saa lauantaina 4. toukokuuta Yhdysvalloissa merkittävän kunnianosoituksen: 56. San Franciscon elokuvajuhlat luovuttaa tällöin Mel Novikoff -palkinnon Peter von Baghille hänen elämäntyöstään kansainvälisen elokuvan parissa.

Von Bagh vastaanottaa palkinnon ansiokkaasta urastaan niin elokuvakriitikkona, -kirjailijana ja -professorina, elokuvantekijänä, radio- ja tv-ohjelmien tekijänä kuin elokuva-arkiston ja filmijuhlien johtajanakin. Perusteluissa painotetaan, että suomalaisena kansallisaarteena pidetty von Bagh on kansainvälisen elokuvan todellinen mestari ja erinomainen esimerkki siitä, kuinka elokuvaa eletään täysillä.

Palkinnon saatesanoissa korostuu hänen työnsä maailmalla ehkä tunnetuin puoli, toimiminen Sodankylän ja Italian Bolognan elokuvajuhlien taiteellisena johtajana. Edellisen merkityksestä todetaan: Peter von Bagh on antanut maailman elokuvakulttuurille välähdyksen utopiasta: The Midnight Sun Film Festivalin Sodankylässä.

Viime vuosina maailmalla on von Baghin lukuisten retrospektiivien ansiosta löydetty myös hänen laaja elokuvatuotantonsa, josta San Franciscon filmijuhlat esittää näytteenä dokumentin Helsinki, ikuisesti. Lisäksi ohjelmassa on Amerikan ensi-iltana hänen valitsemansa Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia, joka von Baghin sinnikkäiden ponnistelujen ansiosta aletaan tuntea mestariteoksena muuallakin kuin Suomessa.

Maineikkaan sanfranciscolaisen laatuelokuvateattereiden omistajan Mel Novikoffin mukaan nimetty palkinto myönnetään henkilölle tai instituutiolle, jonka työ on kehittänyt maailman elokuvan arvostusta yleisön keskuudessa.

Lähteet: Midnight Sun Film Festival