Hyppää pääsisältöön

Koirat ja omistajat -samannäköisiä?

Oletko joskus hymyillyt itseksesi kun kadulla tulee vastaan koira ja omistaja, jotka muistuttavat silmiinpistävästi toisiaan? Vaikkapa bulldoggi ja isäntä, jolta löytyy haukkunsa tapaan poskipussit ja pullistuvat silmät.

Kumpi on kumpi?

Koirat ja heidän omistajansa muistuttavat toisiaan, se on todistettu tieteellisestikin. Alun perin Kaliforniassa suoritetussa tutkimuksessa kuvattiin erikseen joukko koiria ja heidän omistajiaan. Sitten testihenkilöitä pyydettiin yhdistämään koirat ja omistajat toisiinsa. Koehenkilöt eivät olleet päässeet paiskaamaan kättä tai tassua kenenkään kuvien ihmisten tai koirien kanssa etukäteen eli heillä ei ollut mitään kontaktia kuvattuihin. Testiryhmäläisille näytettiin yhdellä kertaa kuva koirasta, tämän oikeasta omistajasta ja jonkun toisen karvaturrista.

Rotukoirat liitettiin oikeisiin omistajiinsa sattumanvaraista huomattavasti paremmin. Yli puolet valinnoista osui napakymppiin. Sekarotuiset hurtat sen sijaan tuottivat ongelmia. Syynä on tutkijoiden mukaan se, että jälkimmäiset otetaan perheeseen yleensä impulsiivisesti tai ystävien kautta. Rotukoirat taas valitaan tarkasti rodun persoonan mukaan ja niistä tiedetään, miltä ne tulevat näyttämään täysikasvuisina. Ihmisiä myös vetävät luonnostaan puoleensa eläimet, jotka näyttävät samalta kuin he itse. Kelpuutamme siis parhaiksi ystäviksemme karvaisemmat versiot itsestämme.

Mutta ei siinä vielä kaikki, brittitutkimuksissa on puolestaan paljastunut, että ihmiset ovat taipuvaisia hankkimaan hännänheiluttajia, joiden persoona myös muistuttaa heidän omaansa. Kokeeseen haastateltiin kaksi tuhatta ihmistä. Tuloksista selvisi, että miellyttävät ihmiset haluavat heitellä palloa labradorinnoutajalle, joka on myös tunnettu ystävällisenä rotuna. Ahkerat ja vastuulliset puolestaan kaappaavat lenkkiseuraksi järkeviksi mielletyn bulldoggin, niin teki myös Winston Churchill. Corgien omistajat ovat kaikkein ulospäin suuntautuneinta kastia ja ajokoirien rinnalla viihtyvät rauhalliset ihmiset.

Mutta millaisia ihmisiä sitten ovat ne, jotka lepertelevät chihuahualle ja muille minihauvoille? Ovatko maailman Paris Hiltonit ja muut koiransa käsilaukkuun tunkevat täysiä tolloja? Tulos on ehkä monelle suurempi jymy-yllätys kuin astuminen kadulla höyryävään koirankikkaraan. Lelukoiriksi haukuttujen rekkujen emännät ja isännät ovat yhtä teräviä kuin koiranpennun naskalihampaat. Ja kaiken kukkuraksi vielä luoviakin. Tietysti pikkukoirat ovat pitäneet seuraa muillekin kuin julkkiksille, joiden suurin työ on näyttää hyvältä. Painovoimanlain hoksannut Isaac Newton oli nimittäin myös minikoiran  
isäntä. Ehkäpä tiedemiehen välkky hauva jopa haukahti merkitsevästi isännälleen kun kuuluisa omena putosi puusta.


Tämä on Prisma Studion 23.4.2013 esitetyn jakson jutun tekstiversio. Jakso on katsottavana Areenassa:

Prisma Studio Facebookissa:

https://www.facebook.com/prismastudio

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede